Opnieuw meer jongeren van middelbare school of mbo af zonder diploma

Het aantal jongeren dat zonder een havo-, vwo- of mbo-2 diploma van school is gegaan is de voorbije drie jaar gestegen met ruim veertig procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Medio 2024 had een op de vijf niet-schoolgaande jongeren geen zogeheten startkwalificatie op zak.

Het gaat om zo’n 176.000 personen. Dat zijn 50.000 meer 15- tot 27-jarigen dan de 126.000 jongeren die in 2021 zonder papiertje van school gingen. Al jaren nemen deze aantallen toe, hoewel de trend tijdens de coronacrisis even stagneerde.

Verder blijkt uit de CBS-cijfers dat jongeren met een diploma vaker werk hebben dan jongeren zonder een startkwalificatie. Het grootste deel van deze vroegtijdige schoolverlaters is wel aan het werk, al hebben zij vaker een flexibel contract.


Lees ook

Veel havo 4-leerlingen haken af: ‘Het was alsof de leraren opeens een andere taal spraken’

Havo 4-leerlingen zijn vijftien, zestien jaar en zitten midden in de puberteit. Ze hebben vaak andere prioriteiten dan school.

Mentale problemen zijn vaak een reden om met een opleiding te stoppen. Tijdens corona en daarna heeft „een aanzienlijk deel van de jongeren het mentaal zwaar gehad”, verklaart CBS-socioloog Tanja Traag de cijfers tegenover persbureau ANP. Vanwege de pandemie gingen de centrale eindexamens van 2020 niet door. Het is volgens Traag „goed mogelijk” dat sommige jongeren die zonder eindexamen van school gingen het tijdens een aansluitende mbo-studie „toch niet gered hebben”.