Opinie | We moeten erop voorbereid zijn dat Trump ons alleen laat

Afgelopen februari zorgde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voor ophef door te suggereren dat Rusland wat hem betreft mag doen wat het wil met NAVO-landen die te weinig aan defensie uitgeven. Nog voor deze opvallende uitlatingen was er al genoeg aanleiding om onze gedachten over de potentieel ernstige gevolgen van een mogelijk Trump 2.0-scenario op papier te zetten.

Om te beginnen kan een overwinning van Trump bij de verkiezingen in november grote gevolgen hebben voor de Europese veiligheid. Volgens enkele waarnemers heeft de retoriek van Trump de geloofwaardigheid van de NAVO nu al ondermijnd. Door te suggereren dat de NAVO niet langer een veiligheidsgemeenschap met een daadwerkelijk gemeenschapsgevoel is, maar een puur transactioneel verbond waarbinnen je de VS als huurleger zou kunnen boeken, worden tegenstanders uitgenodigd om de waarde van het bondgenootschap te testen met een speldenprik of proefaanval. Dit risico geldt voor meerdere potentiële slachtofferlanden, maar in het bijzonder voor Polen en de Baltische staten, die een grens met Rusland delen.

De patriottische ophaalbrug aan de overkant van de oceaan gaat omhoog

In Nederland schrijft de Grondwet voor dat we een krijgsmacht moeten hebben die in staat is het land te verdedigen. Toch hebben we die taak grotendeels aan de NAVO uitbesteed. En dat komt vooral weer neer op het beschermheerschap van de Verenigde Staten. Een verstandig politicus houdt rekening met de onaangename boodschap ‘zoek het zelf uit’. Op ons ministerie van Buitenlandse Zaken (of ergens anders) zou een (misschien zelfs geheime) eenheid moeten zijn die permanent een ‘dwars’ scenario uitwerkt: we moeten het op defensiegebied zonder de VS doen. Zoals een Nederlandse generaal het noemde: het all on our own-scenario.

Serieuze militaire speler

Een tweede gevaar dat dreigt bij een herverkiezing van Trump is institutionele ontbinding binnen de Europese Unie. De eerdergenoemde grenslanden met Rusland (en Finland) zullen extra in hun defensie investeren en de EU willen uitbouwen tot een serieuze militaire speler. Landen die minder dreiging voelen, zullen hier niet voor kiezen of zelfs de banden met Moskou aanhalen. Dit zou ook externe gevolgen hebben. Als tegenprestatie voor landen die politiek-militaire steun verlenen aan de Amerikaanse geopolitieke agenda, zoals het voeren van een agressieve China-politiek, zouden de VS druk kunnen uitoefenen op de EU om het Amerikaanse beleid door te drukken. Dat wakkert de Europese verdeeldheid nog meer aan.

Ten derde is een zeer ongewenst proliferatie-effect denkbaar. Het is altijd – vrij succesvol – Amerikaans beleid geweest om de verspreiding van massavernietigingswapens (in dit geval atoomwapens) tegen te gaan, onder andere door het geven van veiligheidsgaranties. In Europa kunnen bij een Trump 2.0-scenario stemmen opgaan voor een gezamenlijke, autonome en uitgebreide kernmacht. Landen als Duitsland, Polen en ook Oekraïne worden al als individuele nucleaire kandidaten genoemd. Daarbuiten zouden Taiwan, Japan, Australië en Zuid-Korea tot een eigen kerncapaciteit kunnen besluiten.

Patriottische ophaalbrug

En, niet te vergeten, ten vierde: Amerika heeft natuurlijk zelf ook een probleem als Trump weer aan de macht komt. Het broze evenwicht in het Congres dat steeds voor betrokkenheid op mondiaal niveau heeft gezorgd, dreigt dan verloren te gaan. Het isolationisme van Trump wordt dominant; de patriottische ophaalbrug aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan gaat omhoog.

Een regering-Trump zou het traditionele rolmodel van de Verenigde Staten ondergraven. Dat is niet alleen gebouwd op de hard power van de raket, maar ook op de soft power van de spijkerbroek en Coca-Cola; alles wat de VS of The American Century mondiaal zo aantrekkelijk en legitiem heeft gemaakt. Maar dat tijdperk is tanende, en volgens sommigen zelfs voorbij. Natuurlijke erkenning van Amerikaans exceptionalisme of gezag zal verloren gaan. Trump heeft sympathie getoond voor dictaturen, zal zich omringen met ja-knikkers en geen adults in the room velen. Europa zou dan niets meer te leren hebben van de VS op het vlak van democratie en rechtsstatelijkheid. Dit zou de laatste restjes Amerikaanse soft power ondermijnen.

Worst case scenario

Trump 2.0 mag dan een worst case scenario zijn, onwaarschijnlijk is het niet. Op Europees of Haags niveau zou men niet verrast moeten zijn als deze situatie zich voordoet. Het zou begrijpelijk zijn als zo’n scenario met de nodige discretie wordt voorbereid, al was het maar om onrust binnen het bondgenootschap te voorkomen. Maar uiteindelijk kan Europa het niet alleen.

Europa heeft ook wel degelijk iets te bieden aan de VS. Europa is goed op uitgesproken ‘Amerikaans’ terrein: soft power. Beter zelfs. Het is door zijn geschiedenis minder geneigd zijn externe relaties te zien als spel waarin winst voor de een, altijd verlies voor de ander betekent. En het heeft waardevolle ervaring opgebouwd op gebieden als terrorismebestrijding, wederopbouw, democratische instituties, infrastructuur, zorgsystemen en cultuur. Samen met de hard power van de VS levert dat een sterk bondgenootschap op – of in de woorden van de Amerikaanse expert Joseph Nye: extra smart power. Maar dat zou wel Amerikaanse erkenning van Europese kwaliteiten vergen.


Lees ook
Een Europees kernwapen is nagenoeg onmogelijk

Een Europees kernwapen is nagenoeg onmogelijk

Velen buiten en binnen de VS vinden dat Amerika zich minder arrogant zou moeten opstellen: meer als autoriteit dan als macht. Als daar een zelfverzekerder Europa tegenover staat, kunnen de twee elkaar op een manier aanvullen die een veel effectievere samenwerking oplevert. Dat zullen zowel de EU als de VS hard nodig hebben om vanuit hun eigen vertrekpunten samen sterk te kunnen staan in een snel veranderende wereld. Maar een all on our own-scenario moet uiteraard wel ergens klaarliggen.

Dit is een ingekorte versie van een stuk dat eerder in de Clingendael Spectator verscheen.