In het centrum van Rotterdam, op een kruispunt op loopafstand van het station, staat een prachtig tramhuisje. Het jugendstil-achtige gebouwtje uit 1914 zou in elke zichzelf respecterende stad een mooie kiosk zijn geweest, of een bloemenwinkel. In Rotterdam is het een döner kebab-zaak met grote posters op de ramen.
Het is tekenend voor een stad die zichzelf al decennialang aan de kraag uit de modder probeert te trekken. Een stad ook die ervan droomt een wereldmetropool te zijn, met musea, filmfestivals en een Philharmonisch Orkest. De droom is de zogenoemde ‘Kunst-As’ van het Museum Boijmans Van Beuningen naar de Museumhaven, de realiteit is döner kebab.
Rotterdam kampt al jaren met een culturele en intellectuele neergang. Waar Amsterdam en Eindhoven floreren als kennishubs, lijkt Rotterdam te stagneren. De culturele en innovatieve afbraak is schrijnend. De Kunststichting en het Filmfonds zijn wegbezuinigd. Met de sluiting van het iconische Nighttown is er geen podium voor internationale popmuziek meer. Het Fotomuseum zit al jaren verborgen in een kelder.
Creatieve kennisstad
Sinds Leefbaar Rotterdam en later burgemeester Ahmed Aboutaleb de macht overnamen, is de stad vooral gericht op de regio. Een winkelcentrum voor mensen die over de brug of door de tunnel moeten komen. Niks mis met mensen uit Spijkenisse, maar die worden al ruimschoots bediend. De toekomst van Rotterdam ligt in zijn verdere ontwikkeling als creatieve kennisstad. Daar wordt echter nauwelijks in geïnvesteerd.
Maar Rotterdam heeft geluk, want het heeft de familie Van der Vorm. In de media verschenen artikelen over deze miljardairsfamilie, die via stichtingen honderden miljoenen euro’s aan liefdadigheidsgeld uitdeelt in Rotterdam. Stukken met ronkende koppen als Hoe de steenrijke familie Van der Vorm macht en invloed koopt in Rotterdam. Ook NRC schreef kritisch over de filantropie van Van der Vorm. Je zou gaan denken dat de familie duistere motieven heeft en dat hun liefdadigheid een groot gevaar is.
Lees ook
Er zit een luchtje aan het geld van de familie Van der Vorm
In het egalitaire Nederland zijn we huiverig voor te veel macht voor ‘de rijken’. Dat is een mooie eigenschap van ons mondige volkje, maar de ene miljardair is de andere niet.
Nergens zien we de familie strategische posities innemen waar ze op de een of andere manier beter van wordt, zoals wel het geval was bij de investeringen die Elon Musk deed in de Trump-campagne deed, of bij de aankoop van The Washington Post door Jeff Bezos.
Door slimme investeringen en nog slimmere belastingstructuren werd de familie Van der Vorm steenrijk. Belastingontwijking is een probleem, en ja, de Van der Vorms hebben daarvan geprofiteerd. Maar elke vermogende familie doet dat. De wetgever zou dit moeten oplossen. Feit blijft dat geen andere (Rotterdamse) familie haar vermogen zo vrijgevig, doelgericht en zonder iets terug te verwachten inzet.
Rotterdam moet de familie Van der Vorm koesteren
De teruggetrokken familie, met de 63-jarige pater familias Martijn van der Vorm als brein, heeft in de afgelopen tien jaar ongeveer 800 miljoen euro weggegeven om de kwaliteit van leven in Rotterdam te verbeteren. Er gingen grote donaties naar armoedebestrijding, kunst, publieke ruimte en onderwijs.
De houding tegenover de familie Van der Vorm is paradoxaal. Terwijl haar bijdragen aan de stad onmiskenbaar zijn, blijft er soms weerstand bestaan tegen haar betrokkenheid. Een voorbeeld hiervan is de situatie rond Museum Boijmans Van Beuningen. Boijmans weigerde tientallen miljoenen euro’s voor de verbouwing omdat de familie een bestuurszetel, en dus invloed, wilde. Wellicht was toenmalig directeur Sjarel Ex vergeten wie de naamgevers van het museum waren. Boijmans (rijk geworden door handel en scheepvaart) en Van Beuningen (handelde in kolen, olie en gas) waren hardcore kapitalisten die hun kunstcollectie ergens onder moesten brengen.
Koppige houding
Zo is het nog steeds: de Picasso’s en Van Gogh’s van de familie Van der Vorm liggen in het – ook deels door de familie gefinancierde – depot van Boijmans. Het resultaat van Ex’ koppige houding? Het museum is al tien jaar dicht en er lijkt geen einde aan de verbouwing te komen. Voorlopig althans: uiteindelijk ging Boijmans vorige zomer alsnóg akkoord met een schenking van 80 miljoen euro van de familie Van der Vorm.
Rotterdam moet de familie Van der Vorm koesteren. Maak een voorbeeld van haar, zodat andere vermogende Rotterdammers gaan wedijveren wie het meest bijdraagt. Zonder de steun van de familie blijft Rotterdam een provinciestad, terwijl de stad zoveel meer in zijn mars heeft.
En dat tramhuisje? De familie Van der Vorm heeft via haar Stichting Droom en Daad het tramhuisje aangekocht. Het gebouwtje is netjes gedemonteerd, ingepakt en naar een werkplaats gebracht voor restauratie. Het wordt een bezoekerscentrum voor de stad, waar reizigers straks een kop koffie kunnen drinken en een krant kunnen kopen. Döner blijft elders in de stads ruimschoots verkrijgbaar.
Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’