Opinie | Israël wil van Gaza een Westoever maken. Palestijnen rest alleen overleven

De beelden van blije Palestijnse kinderen op straat deze week na de aankondiging van het staakt-het-vuren en het akkoord over de gevangenenruil tussen Hamas en Israël waren alleszeggend. Ik kan hun blijdschap volkomen begrijpen; zij hebben immers de zwaarste last gedragen tijdens de genocide in Gaza. En bovenal zijn ze uitgeput van de honger, de kou, de dagelijkse doden en het leven in tenten. Zij willen gewoon terug naar hun vroegere leven, hoe gebrekkig dat misschien ook was. Anders dan Hamas of Israël zijn zij niet bezig met kwesties van overwinning of heerschappij. Wie heeft deze oorlog gewonnen? Wie gaat Gaza regeren? Dat zijn niet hun zorgen.

Wat de overwinning aangaat hebben Hamas en andere Palestijnse prominenten, zoals de politicus Mustafa Barghouti, dit akkoord als een alomvattende Palestijnse overwinning gepresenteerd. Ze beklemtonen dat Israël Hamas als vertegenwoordiger van het Palestijnse verzet niet heeft weten uit te roeien, de heerschappij over Gaza niet heeft weten terug te krijgen, de Israëlische gijzelaars niet heeft kunnen bevrijden en geen algehele etnische zuivering van de Gazastrook heeft weten te voltooien. Khalil al-Hayya, plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas, noemde de ‘Operatie Al-Aqsa Vloedgolf’ (de aanval van 7 oktober) een beslissend keerpunt in de Palestijnse geschiedenis en beklemtoonde dat het verzet niet met deze operatie zou eindigen.

Aan Israëlische zijde werd het akkoord alom met verbittering ontvangen, over het hele politieke spectrum van links tot rechts, zij het om verschillende redenen. Links had kritiek op de overeenkomst vanwege het beperkte aantal gijzelaars dat in de eerste fase moet worden vrijgelaten en stelde dat de Israëlische regering van begin af aan de vrijlating van alle gevangenen had moeten eisen. Intussen was rechts tegen het akkoord omdat het hoofddoel van de oorlog, de uitroeiing van Hamas, niet werd behaald.

Geen staakt-het-vuren

Ik ga ervan uit dat lezers bekend zijn met de overeenkomst, maar zal die nog even kort samenvatten. Het akkoord is gesloten dankzij bemiddeling van hoge functionarissen uit de Verenigde Staten, Qatar en Egypte en zal in drie fasen worden uitgevoerd, die naar verwachting elk zes weken zullen duren. In de eerste fase zal Hamas 33 gijzelaars vrijlaten – vrouwen, kinderen en mensen van boven de vijftig. In ruil hiervoor zal Israël honderden Palestijnse gevangenen vrijlaten, zich uit verschillende gebieden terugtrekken en de humanitaire hulp aan Gaza aanzienlijk verhogen. De tweede fase omvat de vrijlating door Hamas van de overige gijzelaars, terwijl Israël zich verder uit Gaza terugtrekt. De derde fase omvat de overdracht van gestorven gijzelaars en het begin van wederopbouwwerkzaamheden.

Voordat ik op de problematische aspecten van deze overeenkomst inga, moet ik opmerken dat dit hetzelfde voorstel is dat in mei door de Amerikaanse president Biden werd gepresenteerd. Hamas stemde er van begin af aan mee in, maar het werd getorpedeerd door Israëls premier Benjamin Netanyahu, die een vooral persoonlijk politiek belang bij voortzetting van de gevechten had.

U vraagt zich misschien af waarom Netanyahu en het Israëlische veiligheidskabinet dit voorstel uiteindelijk toch goedkeurden. Het gerucht gaat dat de Amerikaanse regering Netanyahu een lucratiever deal heeft beloofd: algehele annexatie van de Westelijke Jordaanoever, steun voor normalisering van de betrekkingen met Saoedi-Arabië en groen licht om Iran aan te vallen.

Voor ik dus inga op de problematische aspecten van deze overeenkomst wil ik opmerken dat dit geen staakt-het-vuren-overeenkomst is, zoals sommige critici beweren. Het is een staakt-het-vuren bedoeld om een gijzelaarsruil te vergemakkelijken, en zodra die zijn beslag heeft kunnen de gevechten worden hervat. Bovendien is er geen volledige overeenkomst over de tweede en derde fase. Het akkoord is dan ook niet definitief, want over de daaropvolgende fases, die de terugtrekking van Israël uit Gaza en de ontmanteling van zijn militaire infrastructuur inhouden, zal later worden onderhandeld.

Dezelfde geweldscyclus

Hiermee komen we tot de kern van de zaak. Ook al beweren veel deskundigen dat de hoofdproblemen van de overeenkomst in de praktische en logistieke aspecten gelegen zijn – namelijk welke mechanismen zullen toezien op de terugtrekking van de Israëlische troepen, de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, de wederopbouw van Gaza en de blijvende toegang van humanitaire hulp – ligt het kernprobleem naar mijn mening geheel ergens anders. De overeenkomst gaat voorbij aan essentiële politieke vragen. Met als belangrijkste: wie gaat Gaza besturen? Hoe gaat de politieke realiteit van Gaza eruitzien na de genocide?

Gaza is door Israëlische regeringen altijd gezien als een probleem van militaire veiligheid,, nooit als een politieke kwestie

Dames en heren, Gaza is door Israëlische regeringen altijd en opnieuw gezien als een probleem van militaire veiligheid, nooit als een politieke kwestie. Daardoor was de Israëlische benadering van Gaza veeleer militair dan politiek en dit zal vermoedelijk ook zo blijven. Het blijft steeds dezelfde cyclus: oorlog, genocide, staakt-het-vuren en zo van voren af aan. Israël zal nooit bereid zijn de volledige zeggenschap over Gaza af te staan, omdat zo’n concessie voor menig lid van de huidige Israëlische regering zou betekenen dat de veiligheid van het land wordt opgegeven, de soevereiniteit wordt prijsgegeven en Hamas de vrije hand krijgt om te handelen.

Al met al wordt de prangende vraag: hoe behoudt Israël zijn zeggenschap over Gaza? Het antwoord is verontrustend eenvoudig – door van Gaza een Westelijke Jordaanoever te maken. Oftewel, door het model van territoriale versnippering te kopiëren.

Volgens een bericht van dagblad Haaretz is Israël van plan om twee primaire en grove militaire strategieën in te zetten: het Vijfvingerplan en het Generaalsplan. Het eerste heeft als doel Gaza te versnipperen tot geïsoleerde, dichtbevolkte enclaves, door de aanleg van brede ‘corridors’ met controleposten onder Israëlisch beheer. Deze corridors zouden de inwoners van Gaza in hun beweging beperken, terwijl het Israëlische leger dagelijks invallen en arrestaties zou kunnen uitvoeren. Voor deze aanpak zou een grootschalige sloop van Palestijnse huizen, massale ontheemding en de aanleg van nieuwe Israëlische infrastructuur nodig zijn, waaronder water-, riolerings- en elektriciteitssystemen en een uitgebreid wegennet om de toekomstige Israëlische nederzettingen te bedienen, zoals een onderzoek van Haaretz onthulde.

Permanent hulpbehoevend

De tweede strategie, die al in Noord-Gaza wordt gevolgd, beoogt de Palestijnse bevolking te onttakelen door middel van geweld, hongersnood, massale detentie en verdrijving. Volgens een hoge Israëlische officier die bij de operatie betrokken was, is het doel „een lege ruimte te creëren”. Berichten doen vermoeden dat Israël in delen van Noord-Gaza tot permanente uitzettingen overgaat, als voorbode van de wederopbouw van nederzettingen die zijn ontmanteld na Israëls terugtrekking uit de Gazastrook in 2005.

In dit scenario vervult premier Netanyahu de droom van de kolonistenbeweging, waarvan de leiders naar eigen zeggen al zevenhonderd gezinnen hebben geworven die „gereed en bereid” zijn naar Gaza terug te keren. Deze zeggenschap betekent dus de fysieke bezetting van de Gazastrook, al zal die deze keer dan door bepaalde landen uit de Arabische wereld worden gefaciliteerd. De Israëlische veiligheidsdienst ziet er niets in om de burgerbevolking van Gaza alleen te besturen. In plaats daarvan zal Qatar Israëls vuile werk opknappen.

Onder dergelijke omstandigheden zal dat wat er nog van de Palestijnse samenleving in Gaza over is amper levensvatbaar zijn. In dit scenario zullen de inwoners van Gaza niet alleen in een kooi leven, maar ook nog leven onder een Israëlisch militair bewind dat wordt gefaciliteerd door Egypte en Qatar.

Erger nog, onder auspiciën van deze Qatarees-Egyptische bemiddeling ontvouwt zich een nog veel gevaarlijker realiteit: de algehele beëindiging van elke discussie over oorlogsmisdaden of over de verantwoording voor de vernietiging van ongeveer 46.000 Palestijnse inwoners van Gaza. De boodschap die deze bemiddelaars aan de Palestijnen sturen is pijnlijk duidelijk: het hoogtepunt van jullie nationale aspiraties zal nooit verder reiken dan tijdelijke wapenstilstanden en humanitaire hulp.

Ze maken de Palestijnen duidelijk dat ze altijd van hulp afhankelijk zullen zijn, altijd bezig met dagelijks overleven en altijd overgeleverd aan de genade van Arabische staten die bemiddelen en de bezetting normaliseren. Bovendien eisen ze dat de Palestijnen afzien van gerechtigheid, verantwoording, vrijheid of zelfbeschikking.

En vooral eisen ze dat de Palestijnen voorbijgaan aan de genocide die zich in Gaza heeft voltrokken. Ze eisen dat de Palestijnen een ‘wederopbouw’-akkoord aanvaarden in ruil voor het bloed van honderdduizenden vermoorde burgers. De boodschap is deze keer anders: hou op met je verzet en je blijft misschien leven; blijf je verzetten en je wordt weggevaagd.