Opinie | Een kind op de basisschool heeft echt geen smartphone nodig

Dat er haast geen middelbare scholier meer te bekennen is zónder smartphone – daarvan was ik op de hoogte. Maar dat ook basisschoolleerlingen ten prooi vallen aan dit apparaat, dat wist ik niet. Totdat ik op het schoolplein van mijn oudste twee kinderen hoorde over een Whatsappgroep waarin leerlingen uit groep zes porno uitwisselden. Mijn schok was groot. Niet alleen vanwege het rondgestuurde materiaal, maar ook vanwege het feit dat deze jonge kinderen al in het bezit waren van een smartphone met sociale media.

Waarom verbieden scholen dit niet? En hoe zit het met de ouders zelf? Nu ruim 1.400 artsen en wetenschappers deze maandag in een brandbrief oproepen tot een smartphoneverbod voor kinderen jonger dan 14, is er momentum om smartphonegebruik aan banden te leggen.

Ik ben niet alleen moeder, maar ook psychiater. Vorige maand was ik in Madrid voor het Europees Psychiatriecongres, waar ik een lezing bijwoonde over de risico’s van smartphonegebruik op de ontwikkeling van kinderen. Er is overtuigend bewijs voor het verband tussen smartphonegebruik en mentale ongezondheid (alhoewel de samenhang nog niet volledig duidelijk is; kinderen met een slechtere mentale gezondheid maken mogelijk ook meer gebruik van smartphones en sociale media).

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat smartphonegebruik bij jongeren leidt tot een slechtere fysieke gesteldheid, een gemiddeld hoger gewicht en een slechtere kwaliteit van slaap. Daarnaast leidt het gebruik tot een afname van cognitieve vaardigheden, zoals het vermogen om je te concentreren of om kennis op te slaan. Nogal relevante vaardigheden voor schoolgaande jongeren.

Daarnaast zorgt smartphonegebruik voor een gemiddeld lagere stemming en wordt er een verhoogd risico op verslavingsgedrag in het algemeen gezien.

Desinformatie over skincare

Ook de risico’s van socialemediagebruik op smartphones zijn niet mals. We hebben het dan allereerst over de verspreiding van mis- en desinformatie. Zo geloven sommige tieners dat ze dagelijkse skincare op basis van retinol nodig hebben, omdat hen dit wordt opgedragen door influencers, die aan die boodschap veel geld verdienen. Dan is er nog het risico op cyberpesten, waarop nog veel minder zicht is dan op pesten in de klas, en waarvan zoals bekend de consequenties voor het latere leven groot kunnen zijn. Daarnaast zien jongeren op sociale media vooral gefilterde beelden, waardoor er een negatief zelfbeeld kan ontstaan. Bovendien zijn de meeste socialemediaplatforms zo ontworpen dat ook hier wordt aangezet tot verslavingsgedrag.

Tot slot blijkt uit onderzoek dat socialemediagebruik onder jongeren leidt tot verminderde tevredenheid over hun leven. Bij meisjes is dat risico het grootst tussen de 11 en 13 jaar; aan het begin van de puberteit dus, die voor hen begint aan het einde van de basisschool. Voor jongens is het risico op verminderde tevredenheid over hun leven het grootst als ze tussen de 13 en 14 zijn.

Wat mij vooral opvalt: het gros van de oudere adolescenten zegt dat ze achteraf gezien minder aan sociale media blootgesteld hadden willen zijn.

Gezonde school

Er is toenemende aandacht voor de desastreuze gevolgen van smartphone- en socialemediagebruik onder jongeren. Recent nog sloten tienduizenden ouders een pact om hun kind pas vanaf 14 jaar een smartphone te geven.

Maar het is nog niet genoeg. Scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze zouden ouders moeten adviseren hun kind – zeker op de basisschool – nog geen smartphone te geven. Een ‘gezonde school’ moet niet alleen snoep verbieden als traktatie, maar ook richtlijnen opstellen over smartphone- en sociale mediagebruik.

Uiteraard is het óók van belang dat ouders zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Nog vaak hoor ik ouders verkondigen dat hun kind toch een smartphone krijgt, omdat dat nu eenmaal de meest praktische manier is om contact te houden met hun kind. Maar dit kan natuurlijk evengoed met een telefoon zónder smartphonefuncties.

Maar zonder smartphone leren kinderen er toch ook nooit goed mee omgaan? Ook dat argument houdt geen stand. Laten we eens beginnen met het organiseren van mediatrainingen waarin online veiligheid, de digitale voetafdruk, cyberpesten en hoe sociale media je stemming en zelfbeeld kunnen beïnvloeden, worden meegenomen. Zodat dit al bekend is vóórdat kinderen een smartphone krijgen.

En dan het argument dat het kind wel eens buiten de boot zou kunnen vallen zonder smartphone. Kennelijk wordt het belangrijker gevonden dat een kind bij een groep hoort, dan dat het veilig en gezond kan opgroeien. Hoe mooi zou het zijn als ouders hun verantwoordelijkheid nemen, waardoor er geen smartphones meer zíjn op die boot?

Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’