OpenAI gaat uitgever Axel Springer betalen voor gebruik artikelen in chatbots

Het Amerikaanse technologiebedrijf OpenAI, ontwikkelaar van ChatGPT, gaat uitgever Axel Springer betalen voor het gebruik van nieuwsartikelen in chatbots en andere producten van kunstmatige intelligentie (AI). Het is voor zover bekend voor het eerst dat een uitgever van nieuwsmedia een dergelijke licentieovereenkomst sluit.

Axel Springer – uitgever van de Duitse kranten Bild en Die Welt, en van de Amerikaanse nieuwssites Politico en Business Insider – spreekt in een verklaring van een ‘wereldwijde samenwerking’. „Gebruikers van ChatGPT over de hele wereld zullen samenvattingen ontvangen van geselecteerde nieuwsartikelen van de media van Axel Springer.”


Lees ook
Watermerk bij nepvideo, gezichtsherkenning onder strengere voorwaarden. Dit betekent de AI Act voor burgers

Voetbalfans laten hun gezicht scannen met een camera, tijdens een test met gezichtsherkenning bij voetbalclub NEC. Gezichtsherkenning bij voetbalwedstrijden mag waarschijnlijk niet meer onder de nieuwe AI Act.

Daar zullen ook samenvattingen bij zijn van artikelen die achter een ‘betaalmuur’ staan. Bij de korte stukjes zal de bron vermeld worden, met een link naar het volledige artikel. Zo krijgt de uitgever niet alleen geld, maar ook erkenning voor zijn journalistiek en, zo is de hoop, extra bezoek van ChatGPT-gebruikers die doorklikken naar zijn websites. Binnen enkele maanden moet deze nieuwsvoorziening in ChatGPT beginnen.

OpenAI zal de inhoud van artikelen van Axel Springer behalve voor chatbots ook kunnen gebruiken voor de training van grote taalmodellen waar AI-systemen op gebouwd zijn. Daarvoor krijgt het Amerikaanse bedrijf toegang tot de archieven van Axel Springer.

Businessmodel

Axel Springer krijgt daarnaast de beschikking over technologie van OpenAI voor journalistiek gebruik. „We willen de mogelijkheden van door AI gedreven journalistiek onderzoeken, om de kwaliteit, maatschappelijke relevantie en het businessmodel van journalistiek op een volgend niveau te brengen”, aldus Mathias Döpfner, topman en grootaandeelhouder van Axel Springer.

Hoeveel geld met de overeenkomst is gemoeid, zeggen de twee bedrijven niet. Volgens The Wall Street Journal is de verwachting dat het akkoord Axel Springer „substantiële inkomsten” zal opleveren. Daarbij heeft OpenAI geen exclusiviteit gekregen. Daardoor kan Axel Springer ook met andere technologiebedrijven afspraken maken voor betaald gebruik van zijn artikelen.

Eerder sloot persbureau AP een licentieovereenkomst met OpenAI. Daarbij ging het echter alleen om gebruik van het AP-archief en AP-artikelen voor de training van AI-systemen, niet om het samenvatten en via chatbots verspreiden van informatie.

OpenAI vindt „samenwerking met uitgevers en creatieven over de hele wereld” bijzonder belangrijk, verzekert operationeel directeur Brad Lightcap, „en ook dat zij profiteren van geavanceerde AI-technologie en nieuwe verdienmodellen”.

Bedreigingen

Uitgevers zien behalve de kansen en mogelijkheden ook bedreigingen die de nieuwe technologie met zich meebrengt. Dit voorjaar waarschuwde Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia (de brancheorganisatie van uitgevers van kranten, nieuwssites, opiniebladen in Nederland) dat ChatGPT het verdienmodel van media kan ondermijnen. In NRC toonde hij zich onder meer bezorgd dat chatbots informatie soms verhaspelen, ook wel ‘hallucineren’ genoemd. Als dan een krant als bron wordt genoemd, komt de geloofwaardigheid van die krant in het geding.

Wolswinkel wees er verder op dat de taalmodellen getraind worden met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Inmiddels overleggen de Nederlandse uitgevers over hoe zij daar via een licentiemodel een vergoeding voor kunnen vragen.

Daarbij komen andere zorgen die in de uitgeverswereld leven. Als chatbots straks op grote schaal gratis actueel nieuws uit verschillende media bieden, al is het maar in samenvatting, hoeveel mensen zullen dan nog bereid zijn om te betalen voor de media die de journalistiek geproduceerd hebben? Worden de chatbots geen gevaarlijke concurrent voor nieuwsmedia? En, als zij overeenkomsten sluiten zoals Axel Springer nu met OpenAI heeft gedaan, maken ze zich dan niet financieel afhankelijk van zulke grote technologiebedrijven?

Dergelijke vragen leven al langer over de manier waarop techbedrijven als Google en Meta nieuws van uitgevers verspreiden. Ook daarvoor werken Nederlandse uitgevers aan een licentieovereenkomst en voeren zij gesprekken met de techbedrijven. Canada kwam onlangs met Google overeen dat het techbedrijf Canadese mediabedrijven jaarlijks 100 miljoen Canadese dollar (68 miljoen euro) betaalt voor het gebruik van hun journalistiek.


Lees ook
AI-expert: ‘Als de overheid niet snel ingrijpt, gaan we in de komende twaalf maanden de consequenties voelen’

AI-expert: ‘Als de overheid niet snel ingrijpt, gaan we in de komende twaalf maanden de consequenties voelen’


Leeslijst