Op een paar Nederlandse snelwegen mag je overdag weer 130 rijden

Vanaf maandag mag op een klein deel van de Nederlandse wegen overdag weer 130 kilometer per uur worden gereden. De nieuwe maximumsnelheid is op drie trajecten ingevoerd.

De maatregel is onderdeel van een pakket dat „meer vrijheid voor automobilisten” regelt, volgens minister Barry Madlener (PVV, Infrastructuur en Waterstaat). De coalitiepartijen spraken in het Hoofdlijnenakkoord af dat „daar waar kan” de snelheid weer omhoog moest.

Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, tussen de Stevinsluizen en de Lorentzsluizen. Op diezelfde snelweg, maar dan tussen Winschoten en de Duitse grens, is de nieuwe snelheidslimiet ook van toepassing. En ook op de A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug mag het gaspedaal iets harder worden ingedrukt. In de zomer volgt nog een knooppunt op de A37.

‘Onthulling’ 130-kilometerbord

De nieuwe snelheidslimiet geldt zodra langs genoemde wegen borden zijn geplaatst met 130. Maandag vond op de Afsluitdijk een ‘onthulling’ plaats van een 130-kilometerbord. Als het vierde traject is toegevoegd geldt de 130-maatregel voor in totaal 117 kilometer aan Nederlandse snelweg, van de ruim drieduizend kilometer in totaal.

De maatregel wordt op slechts een beperkt aantal trajecten ingevoerd, en alleen waar dat past binnen de geldende geluids- en stikstofnormen. Vijf jaar terug werd de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur juist op alle Nederlandse wegen overdag afgeschaft zodat minder stikstof zou neerslaan op Nederlandse natuur. De bijdrage hieraan van autoverkeer is met 6 procent overigens relatief klein, vergeleken met landbouw en industrie.

De extra stikstofneerslag op natuurgebieden rond de 130-wegen zal naar verwachting „zeer gering” zijn, volgens onderzoek in opdracht van het ministerie dat vorig jaar verscheen. En de toename zou ook weer (deels) teniet worden gedaan doordat auto’s steeds schoner worden. Tegelijkertijd concludeerden de onderzoekers dat het steeds opnieuw beoordelen van kleine beetjes stikstof onhoudbaar is als er niks gedaan wordt aan de grote stikstofproblemen.

‘Kabinet zit doelen dwars’

Natuur & Milieu vindt dat de minister met deze versoepeling de kabinetsdoelen rond klimaat en stikstof dwarszit. „Het is gek om mensen enerzijds aan te moedigen energie te besparen, en anderzijds harder rijden mogelijk te maken.”

Voor garnalenvissers en boeren, die ook een natuurvergunning nodig hebben, heeft het volgens de minister geen nadelige gevolgen. De milieuorganisatie vindt „stikstof toestaan pijnlijk als ondertussen de natuur haast overal in Nederland verslechtert en boeren en andere bedrijven geen vergunning kunnen krijgen.”

De oude situatie op de Afsluitdijk: tot vandaag een maximum snelheid overdag van 100 kilometer per uur.
Foto Olaf Kraak/ANP

Het ministerie doet momenteel onderzoek naar andere „kansrijke trajecten” waar de maximumsnelheid weer verhoogd kan worden, „zonder dat er extra maatregelen nodig zijn rond geluid en stikstof”.

Natuur & Milieu onderneemt vooralsnog geen actie, maar roept mensen op „om slimmer te zijn en honderd kilometer per uur aan te houden.” Van minister Madlener mag je overigens „ook gewoon honderd rijden op de rechterbaan”.