Oostenrijkse politie vindt honderden wapens tijdens inval bij motorclub met extreemrechtse banden

Extreemrechts In totaal werd een wapenarsenaal gevonden ter waarde van zo’n 1,5 miljoen euro. Zes mensen zijn aangehouden.
Een deel van de geconfisqueerde wapens.
Een deel van de geconfisqueerde wapens. Foto AFP/Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken

De politie in Oostenrijk heeft honderden wapens, duizenden wapenonderdelen, enorme voorraden munitie, nazivlaggen, drugs en andere illegale spullen in beslag genomen tijdens huiszoekingen bij leden van de internationale motorclub Bandidos Motorcycle Club. Dat laat het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Eerder deze week vonden invallen plaats op dertien verschillende plekken, waarbij minstens zes mensen werden gearresteerd. Volgens het ministerie komen de meeste leden van ‘outlaw motorbendes’ uit het rechts-extremistische milieu en is de „bereidheid om geweld te gebruiken en affiniteit met wapens extreem hoog” onder deze leden.

De politie heeft zo’n 35 geweren, 25 machinegeweren, 100 pistolen, meer dan 1.000 wapenonderdelen, 400 signaalpistolen, meer dan 10.000 munitiestukken en ook nog granaatwerpers ingenomen. De wapens waren in totaal ongeveer 1,5 miljoen euro waard. Daarnaast vond de politie vlaggen met hakenkruizen, militaire uniformen en helmen. Ook werd één kilo cocaïne en zo’n vijf kilo cannabis gevonden.

Een van de opgepakte motorbendeleden was volgens de autoriteiten een kopstuk van de voormalige neonazigroep Object 21. Alle zes de gearresteerde leden zijn Oostenrijkse staatsburgers van middelbare leeftijd, die eerder al in het vizier van de politie kwamen door geweld, afpersing en haatzaaiende uitlatingen tegenover migranten en Joden.

Ook elders in Europa werden eerder wapens gevonden bij invallen bij de Bandidos. Zo deed de politie in Duitsland invallen bij de motorclub, waarbij wapens en munitie in beslag werden genomen. In 2015 vonden in Nederland invallen plaats en twee jaar later werd de motorclub verboden door de rechtbank.