Ook Ruperti, laatst overgebleven advocaat Taghi, legt verdediging neer

Ook de derde en laatst overgebleven advocaat van Ridouan Taghi, Michael Ruperti, legt op korte termijn de verdediging neer. Dat heeft Ruperti woensdag gezegd tijdens een zittingsdag in de voorbereidende fase van het hoger beroep in het Marengo-proces. De advocaat zei dat het werk hem onmogelijk is gemaakt, en dat zijn integriteit publiekelijk in twijfel is getrokken, schrijft persbureau ANP. Ruperti was woensdagochtend niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Ruperti nam Taghi’s verdediging in april 2023 over van Inez Weski, samen met twee collega’s. Die collega’s, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen, legden de verdediging in december al neer. In een interview met omroep L1 licht Van Berge Henegouwen toe: „Op het moment dat de rechtbank zegt dat deze cliënt geen adequate verdediging is gegund, dan moet daar als advocaat je conclusie uit trekken.” Hij en Van der Biezen hadden extra tijd aangevraagd om het uitgebreide dossier door te kunnen nemen, maar kregen die tijd niet, zegt hij. „Dan houdt het op.”

Ruperti gaf woensdag aan in ieder geval dit ‘zittingsblok’ af te maken, dat nog loopt tot 12 juli. Wie Taghi daarna gaat verdedigen is nog onduidelijk. Vanwege de omvang van de zaak en de intensieve voorbereiding ervan, is het hoger beroep in vier blokken opgedeeld, met als voorlopige einddatum 20 december.

Afgelopen februari werd Ridouan Taghi veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het leiden van een criminele organisatie. „De maatschappij moet maximaal tegen hem beveiligd worden,” concludeerde de rechtbank. Taghi ging in hoger beroep. Deze woensdag was hij voor het eerst bij het hoger beroep aanwezig in de beveiligde rechtbank in Schiphol.