In Syrië zijn sinds de val van het regime van Bashar al-Assad nog steeds chemische wapens opgeslagen op onbeveiligde locaties. Dat blijkt uit een inventarisatie door de OPCW, de VN-organisatie die zich inzet voor een verbod op chemische wapens, schreef The New York Times zondag.
De OPCW, met zijn hoofdkwartier in Den Haag, schat dat er nog meer dan honderd locaties zijn die verband houden met het Syrische chemischewapenprogramma. Het gaat om plaatsen waar onderzoek is gedaan naar sarin, mosterdgas en chloorgas, en om plaatsen waar deze gassen zijn geproduceerd en opgeslagen. Het aantal locaties is veel hoger dan de 27 waarover Assad in het verleden openheid heeft gegeven.
Vernietiging van wapenvoorraden
De afhandeling van Assads chemischewapenerfenis is een belangrijke toetssteen voor de internationale status van de Syrische overgangsregering onder leiding van president Ahmed al-Sharaa. Om voor een gedeeltelijke opheffing van sancties in aanmerking te komen, moet het nieuwe bewind aan een reeks voorwaarden voldoen, waaronder de vernietiging van alle resterende chemischewapenvoorraden. Eind maart meldde persbureau Reuters dat de Verenigde Staten zo’n lijst met voorwaarden aan Syrië hebben overhandigd.
Al-Sharaa’s rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), die het bewind van Assad in december met een bliksemoffensief ten val bracht, wordt door de VS aangemerkt als terroristische organisatie, maar heeft haar banden met Al-Qaida afgezworen. De Syrische minister van buitenlandse zaken, Asaad al-Shaibani, beloofde in maart, tijdens een toespraak tot de OPCW-vergadering in Den Haag, „alle resten van het chemischewapenprogramma dat is ontwikkeld onder het Assad-regime [te] vernietigen” en zich voortaan aan het internationaal recht te houden.
Lees ook
Inzet chemische wapens Syrië is ook een militaire strategie
Zenuwgas
Het staat vast dat Assad chemische wapens heeft gebruikt, zowel in de strijd tegen opstandelingen na het begin van de burgeroorlog, in 2011, als tegen burgers. Bij een aanval in 2013 met sarin in Ghouta, ten oosten van Damascus, kwamen meer dan duizend mensen om het leven. Na die aanval werkte Assad mee aan vernietiging van chemische wapens door een VN-delegatie, die onder leiding stond van Sigrid Kaag. Een jaar eerder had de Amerikaanse president Obama gezegd dat inzet van chemische wapens door Syrië een „rode lijn” zou zijn, met „enorme gevolgen”. Obama suggereerde dat zijn land dan militair zou interveniëren. Toen het eenmaal zover was, gebeurde dat niet.
Van 2013 tot zeker 2018 zijn er aanvallen met strijdgassen gedocumenteerd. En Syrië is nooit gestopt met het importeren van grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van deze wapens.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130534069-af4259.jpg|https://images.nrc.nl/YngRMLNdxhvBDD3Le-sE7oOwmMY=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130534069-af4259.jpg|https://images.nrc.nl/VajUkTMYpMP61GxfzXzPGMDqjrk=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130534069-af4259.jpg)
Foto Hussein Malla/AP
De jongste OPCW-schatting, opgesteld op basis van onderzoek door experts, ngo’s en informatie van lidstaten, is volgens The New York Times onlangs gedeeld met internationale experts op het gebied van non-proliferatie. Het zou deels gaan om bergplaatsen in grotten. „Er zijn veel locaties waarover we niets weten, omdat het regime [van Assad] tegen de OPCW loog”, citeert de krant Raed al-Saleh, hoofd van de Syrische hulporganisatie Witte Helmen.
Israëlische functionarissen hebben eerder gezegd dat Israël tijdens zijn luchtaanvallen in Syrië ook opslagplaatsen voor chemische wapens zou hebben getroffen. Waarnemers maken zich grote zorgen over de beveiliging van opgeslagen wapens, zeker nu er in Syrische kustprovincies opnieuw geweld is uitgebroken tussen gewapende groepen die de nieuwe regering steunen en alawieten, de bevolkingsgroep waartoe Assad behoort.
