N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Uitvaart Berlusconi De uiterst controversiële oud-premier Silvio Berlusconi is vanmiddag in de Domkerk van Milaan begraven met de allerhoogste eer. Dat zet bij sommige Italianen kwaad bloed.
Het is een hete dag in Milaan, de thuisstad van de ondernemer-politicus Silvio Berlusconi, die hem een uitvaart geeft waar hij zelf vast opgetogen over zou zijn geweest: alles is live te volgen via zowat elk Italiaans televisiekanaal, en Berlusconi domineert niet alleen elk tv-programma, maar ook het gesprek van de dag.
Op het afgeladen plein voor de Dom, waar de fanatieke fans van Berlusconi’s voormalige voetbalclub AC Milan bijeen zijn gekomen om de clubvlag te laten wapperen en luidkeels stadionliedjes voor de oud-clubvoorzitter te zingen, staan twee megaschermen waarop de uitvaartdienst door de naar schatting tienduizend aanwezigen buiten kan worden gevolgd.
Dit is de ultieme Berlusconi-show: behalve vlaggen van AC Milan wapperen er ook, zij het veel minder, vlaggen door de blauwe lucht van Forza Italia, de partij die Berlusconi heeft opgericht en waarvan hij tot zijn dood, maandag op 86-jarige leeftijd, de voorzitter bleef. Bij het beroemde theater La Scala, om de hoek van het Domplein, staat een grote afficheauto met een enorme foto van de voormalige premier, met daarop een genereuze dankbetuiging. De vlaggen van La Scala – de Italiaanse en de Europese – hangen halfstok. Het beeld heeft een theatraal karakter dat past bij de flamboyante oud-premier.
Religieus ontzag
Lees ook: Silvio Berlusconi, viermaal premier van Italië, gaf de wereld een handleiding voor Trump
Zijn talrijke bewonderaars op het Domplein, die vanuit heel Italië naar Milaan zijn gereisd om een glimp op te vangen van de kist, hebben een haast religieus ontzag voor de pas gestorven ondernemer-politicus. Opvallend: heel wat aanhangers zijn erg jong. Zoals Gaia Vettorato (17), die uit een dorpje in de buurt met twee vrienden naar Milaan is gekomen om Berlusconi de laatste eer te betuigen. Ze toont haar mobiele telefoon, die in een plastic huls steekt, waarachter ze een heiligenprentje van Berlusconi, met aureool en al, heeft gestopt. „Op internet gevonden, en ik heb het meteen uitgeprint”, zegt ze met een lach. „Het is voor een deel een grapje, hoor. Maar ik vond het gewoon heel cool.”
Samen met haar twee vrienden houdt ze trots een wit laken vast, dat druk door persfotografen wordt ge vastgelegd. De tienervrienden hebben er met een groene spuitbus ‘Italië is het land waar ik van hou’ op geschreven. Hoewel het ver voor hun tijd was, herinneren de jongeren eraan dat Berlusconi met die woorden in 1994 het begin van zijn politieke carrière aankondigde. Gaia, die als verdediger heeft gevoetbald bij AC Monza, de laatste club waar Berlusconi eigenaar van was, zegt glunderend dat ze hem heeft ontmoet toen het eerste elftal vorig jaar promoveerde naar de Italiaanse Serie A. „Hij kwam naar onze kampioensviering. Te gek was dat.”
De magistratuur deed er alles aan om hem kapot te maken en de wil van het volk te negeren
Emanuele Di Domizio bewonderaar van Berlusconi
Even verderop op het plein voor de Dom zijn ook Emanuele Di Domizio (16) en Lamberto Croce (17) afscheid komen nemen van hun grote politieke voorbeeld. Onder hun arm dragen ze allebei een krant. Lamberto leest Il Giornale, tot voor kort eigendom van de familie Berlusconi; Emanuele toont de voorpagina van Libero, ook een duidelijk rechts blad. „Zelfs nu hij dood is, vallen de communisten hem aan”, kopt de krant. Met die stelling is Emanuele het volmondig eens. „De magistratuur deed er alles aan om hem kapot te maken en de wil van het volk te negeren. De rechters waren het ultieme wapen van links tegen Berlusconi.” Het bewijs is volgens hen dat hij telkens weer is vrijgesproken. En de definitieve veroordeling wegens belastingfraude dan? „Een zeer dubieus arrest”, zegt Lamberto.
Aan de zijkant van het plein staat Silvia Moneta leunend tegen een dranghek een boek te lezen. Ze draagt een wit T-shirt, dat fel in het oog springt omdat ze aan voor- en achterkant met grote zwarte letters erop schreef: ‘Ik ben níét in de rouw’. Het boek dat ze bij zich draagt gaat over de door de maffia vermoorde onderzoeksrechter Giovanni Falcone. „Hij en zijn eveneens vermoorde collega Paolo Borsellino waren mannen die dit land hebben gediend, en dat met hun leven hebben betaald. Voor hen was een dag van nationale rouw gepast – niet voor iemand als Silvio Berlusconi.”
Schertsvertoning
Ze vertelt dat haar tienerdochter de gevolgen van zijn beleid heeft gevoeld. „Mijn dochter begon vlak na Berlusconi’s onderwijshervorming aan de basisschool. Hij holde het publieke onderwijs én de publieke gezondheidszorg uit, ten voordele van de private sector. Hij stond voor alles waar ik niet in geloof.” Silvia Moneta zegt dat ze zich schaamt voor wat ze beschouwt als „een schertsvertoning”, en dat ze ervan overtuigd is dat „een groot deel van Italië het evenmin eens is met dit soort theater”.
Nationale rouw lijkt me niet echt opportuun voor een persoon die zoveel verdeeldheid zaaide
Rosy Bindi Italiaanse oud-minister
De Domkerk loopt vol met hoogwaardigheidsbekleders, de Italiaanse president en verschillende oud-premiers. Maar anderen zijn openlijk kritisch. Zoals oud-premier Giuseppe Conte, van de Vijfsterrenbeweging, die besloot om de uitvaart niet bij te wonen. „Nationale rouw lijkt me niet echt opportuun voor een persoon die zoveel verdeeldheid zaaide”, reageerde ook de centrum-linkse oud-minister Rosy Bindi, een politica die frontaal met Berlusconi heeft gebotst.
Ook Tomaso Montanari, de rector van de Università per Stranieri di Siena en een veelgevraagde gast op tv, leverde zijn bijdrage aan de polemiek. Hij kondigde een dag voor de uitvaart aan dat hij aan de universiteit de vlag niet halfstok zou hangen. Berlusconi heeft zeker zijn plek in de geschiedenis, aldus Montanari, „maar die kreeg hij door Italië en de wereld een stuk slechter achter te laten. Om zijn banden met de geheime loge Propaganda Due en met de maffia, via zijn vertrouweling Marcello Dell’Utri maar te noemen.”
Zo verdeelt Silvio Berlusconi, die ook bij leven bijzonder polariseerde, de Italianen nog steeds in twee kampen, ook na zijn dood.