Ook CDA komt terug op steun aan omstreden VVD-motie: ‘Pijn laat ons niet onberoerd’

Het CDA komt in navolging van de SP terug op de steun aan de omstreden VVD-motie van Bente Becker. Dat schrijft CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal dinsdagmiddag op X. „We hebben de afgelopen dagen veel reacties gehad en gesprekken gevoerd over de motie-Becker. De pijn en onzekerheid die dit bij mensen teweeg heeft gebracht, kan nooit het doel zijn van welke motie dan ook”, schrijft hij.

Met de motie in kwestie roept de Kamer de regering op tot onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar de normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond. Die motie werd tamelijk onopgemerkt ingediend in november en vorige week dinsdag aangenomen. Kort daarop ontstond een stroom aan kritiek op sociale media. De motie zou discrimineren en bedoeld zijn om mensen met een migratieachtergrond in de gaten te houden, klonk het onder meer op X.

In eerste instantie lichtte het CDA zijn steun aan de motie toe. In een „stemverklaring” op de partijsite stelde de partij dat de motie niet zou leiden tot een „politiestaat”. Ook zei de partij dat het „lastige is dat dit soort moties onder een vergrootglas liggen vanwege de samenstelling van dit kabinet”. Daarbij hielp het volgens de christendemocraten niet mee dat de Tweede Kamer iedere dinsdag een lange lijst met moties – „zo’n 300” – heeft af te werken.

Van de stemverklaring van het CDA is inmiddels niets meer terug te vinden op de partijkanalen. In plaats daarvan trekt Bontenbal nu het boetekleed aan: „We hebben die pijn gezien en gehoord en dat laat ons niet onberoerd. Daarom hebben we er vanmorgen als fractie over gesproken en ingezien dat we achteraf niet voor deze motie hadden moeten stemmen.” Volgens hem heeft het CDA nooit het doel om „tegenstellingen te vergroten”.

Kort na de verklaring van Bontenbal liet ook coalitiepartij NSC van zich horen. Kamerlid Diederik Boomsma relativeert in een verklaring op de NSC-webpagina de keuze van zijn fractie om de motie te steunen. Boomsma benadrukt dat zijn partij „staat voor de rechtsstaat” en dat zij „geen enkele vorm van discriminatie accepteert”. Hij sluit zijn brief af met de nuancering dat de motie daar volgens NSC „ook niet toe oproept” en hij erkent dat de formulering in de motie om „gegevens bij te houden” niet verstandig was. „Maar daar hadden wij alerter moeten zijn. Wij nemen ons voor daar voortaan beter op te letten”, besluit hij.

Verlies steun

Eerder krabbelden andere partijleiders die voor de motie hadden gestemd al terug. SP-leider Jimmy Dijk nam daarin afgelopen zaterdag het voortouw in een video op X. „Het is niet gebruikelijk voor politici om dit te doen, maar toch doe ik het”, zei hij. Hij erkende dat zijn fractie het voorstel van Becker onvoldoende intern had besproken en trok daarop de steun voor de motie in.

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder meende dat vooral de „timing van deze motie en ook de context van eerdere gedane uitspraken door verantwoordelijke bewindspersonen, begrijpelijkerwijs veel stof doen opwaaien”. Daarmee verwees hij naar staatssecretaris van Participatie en Integratie, Jurgen Nobel (VVD), die eerder zei dat „een groot deel van de islamitische jongeren onze normen en waarden niet deelt”. Helemaal afstand nemen van de motie deed de ChristenUnie niet.


Lees ook

De VVD-motie over Nederlanders met een migratie-achtergrond toont nieuwe harde lijn, maar is ook intern omstreden

Tweede Kamerlid  Bente Becker (VVD), die de motie over normen en waarden bij Nederlanders met een migratie-achtergrond indiende, deze week in de Kamer. Foto Bart Maat