Onrust op het ministerie, Wilders die overal doorheen banjert: Veldkamp wordt klemgezet door het Israël-dossier

Het Israël-dossier is nooit gemakkelijk terrein geweest, maar voor minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) is het wel héél lastig manoeuvreren geworden, nu het Internationaal Strafhof (ICC) de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig defensieminister Yoav Gallant definitief gaat vervolgen.

Nederland, zo zei Veldkamp donderdag tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer, zal uitvoering geven aan het arrestatiebevel – met Nederland als gastland van het strafhof kon de minister moeilijk iets anders zeggen. Tegelijkertijd probeerde Veldkamp zoveel mogelijk ruimte over te laten voor contact. De Israëlische ambassadeur ging hij dus zeker niet op het matje roepen, zo zei de minister tegen buitenlandwoordvoerder Kati Piri (GroenLinks-PvdA). Het Statuut van Rome (de internationaalrechtelijke basis van het ICC) maakt „essentiële contacten” met verdachte Netanyahu mogelijk, zo zei hij tegen Stephan van Baarle (Denk) – waarna Veldkamp hardop begon na te denken wat daar allemaal onder zou kunnen vallen.


Lees ook

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken vertrouwt zijn eigen ministerie niet meer

Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken (NSC), reageerde ongekend fel op gelekte informatie tijdens een debat over de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto Remko de Waal / ANP

Schendingen

Hij was niet de enige: tijdens de wekelijkse persconferentie stelde premier Dick Schoof dat Nederland Netanyahu niet hoeft op te pakken als hij naar Nederland zou komen op uitnodiging van een internationale organisatie, zoals de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. De contacten met de Israëlische regering zullen op het normale niveau worden voortgezet, zo stellen ingewijden: „Als het gaat om Netanyahu zijn alle contacten essentieel.”

De Nederlandse pogingen om zoveel mogelijk de luiken open te houden, worden door het kabinet-Netanyahu echter versmaad. Donderdagavond werd bekend dat Veldkamp zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse Autoriteit, gepland voor aanstaande maandag en dinsdag, heeft uitgesteld. Die beslissing, zo zei Veldkamp vrijdag, was tot stand gekomen „in goed overleg met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken”. Uit de verklaring van Israëlische zijde stijgt echter het beeld op dat Veldkamp niet welkom is vanwege zijn uitspraak dat hij het arrestatiebevel van het ICC zal uitvoeren.

Alsof dat niet genoeg gedoe is, heeft Veldkamp – en daarmee de rest van het kabinet – nog twee problemen. Het eerste is de voortwoekerende onrust op zijn ministerie. Veel (vooral jonge) ambtenaren hebben grote moeite met het Nederlandse Israël-beleid. Ze hekelen dat de regering-Netanyahu weliswaar consequent wordt aangesproken op schendingen van het humanitair oorlogsrecht in Gaza, maar Den Haag daar tot nu toe geen consequenties aan verbindt. Zelfs het stemmen voor VN-resoluties waarin het optreden van Israël wordt veroordeeld, is voor Den Haag voorlopig een brug te ver – tot grote frustratie van veel ambtenaren.

Uit gelekte documenten blijkt dat ambtenaren en diplomaten intern veel kritischer zijn over Israël dan het kabinet

Afgelopen maanden is voortdurend gelekt uit vertrouwelijke documenten van het departement. Daaruit bleek dat ambtenaren en diplomaten zich intern veel kritischer uitlaten over Israël dan het kabinet doet. Nog tijdens het begrotingsdebat donderdag citeerde RTL Nieuws uit vertrouwelijke stukken – tot grote woede van Veldkamp, die vrijdag aangifte deed bij de Rijksrecherche.

Het tweede probleem van Veldkamp en het kabinet is de leider van de grootste regeringspartij, de PVV. Afgelopen weken en maanden is Geert Wilders consequent door het Israël-beleid van de coalitie heen gebanjerd. Na het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam was het Wilders die vanaf zes uur ’s ochtends de druk op het kabinet opvoerde, om vervolgens op eigen houtje naar Schiphol af te reizen om voor de camera’s de hand te schudden van de Israëlische minister Gideon Saar.

Nederzettingen

Vorige week werd bekend dat Wilders een reis plant naar Israël op uitnodiging van Netanyahu’s partij Likoed, waarbij hij waarschijnlijk ook Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zal bezoeken. Dat is in weerwil van het Nederlandse beleid, dat deze nederzettingen als illegaal bestempelt. Vrijdagmorgen meldde Wilders op X bovendien dat hij „binnenkort” Netanyahu zal ontmoeten, om hem een hart onder de riem te steken. In diezelfde tweet veegde Wilders de vloer aan met het ICC. „Stel je bent de leider van een democratisch land dat zwaar wordt aangevallen”, schreef hij, „en in plaats van dat je internationaal begrip en steun krijgt, word je geconfronteerd met een arrestatiebevel. De wereld is gek geworden.”

Met de tweet loochent de PVV-leider opnieuw minister Veldkamp. En staatsman-Wilders heeft mogelijk nóg een verrassing in petto voor het kabinet. Komend weekend spreekt hij op een fundraiser van de rechtse Amerikaanse activist David Horowitz in de Verenigde Staten. Vanuit het Ritz-Carlton-hotel in Naples, Florida, is het hooguit drie uur rijden naar Mar-a-Lago, het buitenverblijf van Donald Trump.

Overigens landde deze vrijdag NAVO-chef Mark Rutte (met het Nederlandse regeringsvliegtuig) op de luchthaven van Palm Beach, op een steenworp afstand van Mar-a-Lago.


Lees ook

Trumps resort Mar-a-Lago is nu een bedevaartsoord voor baantjesjagers

Donald Trump, eerder deze week bij een gala op Mar-a-Lago.