Onderzoek naar de bodem onder een piramide mist elke ‘wetenschappelijke grond’

In Egypte is met grote ergernis gereageerd op een nieuwe theorie die antwoord geeft op de prangende vraag: hoe werden de wereldberoemde piramides nou écht gebouwd? Een team van Italiaanse wetenschappers maakte eind maart in een persconferentie bekend dat ze onder de piramide van Chefren mysterieuze schachten hebben gevonden, die zouden leiden naar kamers zeshonderd meter onder de grond.

Het Khafre Research Project SAR Technology, zoals het collectief zich noemt, geeft op zijn Facebook-pagina verdere uitleg. SAR staat voor synthetic-aperture radar, een techniek waarbij met behulp van door satellieten verzamelde radarbeelden een driedimensionale weergave van een stuk aarde kan worden gemaakt. Deze techniek hebben de Italianen gecombineerd met gegevens die ze verkregen door binnen de piramide de grond de scannen met zogeheten ground penetrating radar of bodemradar.

Volgens de onderzoekers bevinden zich onder de piramide van Chefren in totaal acht verticale schachten, opgesteld in twee rijen van vier, van noord naar zuid. Rondom deze pilaren zou een spiraalvormige structuur naar beneden lopen, als een soort trap. Hieronder zouden zich nog meer structuren bevinden. Er zou misschien zelfs sprake zijn een ondergrondse stad, of van de mysterieuze Hallen van Amenti, een voorportaal van de onderwereld in de Egyptische mythologie.

De piramide van Chefren staat op het beroemde plateau van Gizeh, in de buurt van de Egyptische hoofdstad Caïro. Het is de op een na grootste piramide hier, en de graftombe van farao Chefre. Het bouwwerk werd rond 2570 voor Christus voltooid en reikt tot ongeveer 140 meter de lucht in. Toen archeologen er in de negentiende eeuw naar binnen gingen, troffen ze een lege grafkamer aan.

Het nieuwe onderzoek naar deze laatste rustplaats is gedaan door Corrado Malanga, Filippo Biondi en Armando Mei. In diverse media wordt geschreven dat zij verbonden zouden zijn aan de universiteiten van Pisa en Strathclyde (Glasgow), maar een korte zoektocht op internet leert dat ze met deze instituten niets (meer) te maken hebben. Hun bevindingen zijn ook nog niet gepubliceerd in een artikel in een peerreviewed tijdschrift.

Malanga schreef eerder een boek over buitenaardse wezens, dus het is weinig verrassend dat zijn nieuwste ontdekking stuitte op enige scepsis onder archeologen. De luidste stem in het koor van critici is Zahi Hawass, de voormalige Egyptische minister van Oudheden die met zijn markante hoed een bekende verschijning vormt in menig documentaire over de tijd van de farao’s. Op zijn Facebook-pagina maakt hij de kachel aan met het werk van de Italianen.

Ten eerste hebben zij zonder officiële toestemming onderzoek gedaan naar Chefrens graf. Daarnaast is er volgens Hawass helemaal geen bodemradar gebruikt voor het onderzoek binnen in de piramide. Hij noemt de door de Italianen gepresenteerde conclusies dan ook „zonder wetenschappelijke grond”. Uit eerder onderzoek blijkt dat de piramide rust op in de rotsen uitgehakt fundament van ongeveer acht meter diep. Daaronder bevindt zich niets, aldus Hawass.