Onderzoek: al zeker 6.300 burgerdoden als gevolg van militaire staatsgreep Myanmar

Burgeroorlog Het Oslo Peace Research Institute telde 6.337 dodelijke burgerslachtoffers, die sinds de coup van februari 2021 „om politieke redenen” om het leven kwamen.
Het OPRI telt 6.337 dodelijke burgerslachtoffers, die „om politieke redenen" om het leven kwamen.
Het OPRI telt 6.337 dodelijke burgerslachtoffers, die „om politieke redenen” om het leven kwamen. Foto Lynn Bo Bo/EPA

De militaire staatsgreep in Myanmar heeft al minstens aan 6.300 burgers het leven gekost. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van het Oslo Peace Research Institute (OPRI). De onderzoekers wijzen de junta aan als belangrijkste schuldige voor het geweld, maar ook anti-junta-troepen zouden „veel bloed aan hun handen hebben”, aldus de onderzoekers. Het rapport gaat gepaard met een duidelijke waarschuwing: als het geweld in Myanmar blijft escaleren, dreigt het land met het systematisch elimineren van politieke tegenstanders verder af te dalen naar de afgrond. Het conflict houdt het land inmiddels al ruim twee jaar in zijn greep, zonder enige tussenkomst van de internationale gemeenschap.

Sinds het begin van de coup betalen vooral burgers een gruwelijke prijs voor de opstand tegen het regime. In februari 2021 nam het leger de macht na de afzetting van de democratisch verkozen leider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi en de arrestatie van diverse ministers. Suu Kyi en haar partij National League for Democracy (NLD) zouden de gewonnen verkiezingen van een jaar eerder hebben vervalst, klonk het in de rechtvaardiging van het leger. Als reactie trokken burgers massaal de straat op om te protesteren tegen deze staatsgreep. Sindsdien orkestreert de junta een grootschalige campagne waarbij hard wordt opgetreden tegen kritische stemmen.

Menselijke tol

Het OPRI telt 6.337 dodelijke burgerslachtoffers, die „om politieke redenen” om het leven kwamen. Het zou gaan om de periode tussen 1 februari 2021, het begin van de staatsgreep, en 30 september 2022. Het aantal gewonden kwam op 2.614. Volgens de auteurs van het onderzoek tonen de resultaten dat de menselijke tol van het conflict hoger is dan eerder werd gemeld. Het instituut houdt het regime, waaronder het leger, politie en milities vallen, verantwoordelijk voor zeker de helft van de slachtoffers. Ruim tweeduizend doden zijn toe te schrijven aan geweld door gewapende tegenstanders. Van veel dodelijke slachtoffers is de oorzaak niet bekend.

Het is ingewikkeld om in de chaotische context van de burgeroorlog nauwkeurige cijfers over burgerdoden vast te leggen. De Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), een Myanmarese belangenorganisatie, spreekt van ruim 3.500 burgers die sinds het begin van de coup door het regime werden vermoord. Volgens eerdere cijfers van de VN zijn 1,2 miljoen van de ongeveer 55 miljoen burgers ontheemd geraakt. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Lees ook: Geuzenpenning voor Myanmarese mensenrechtenorganisatie. ‘De militaire dictatuur blijft doden en martelen’