Onderwijs TU Eindhoven ligt ook dinsdag nog stil door cyberaanval

De Technische Universiteit Eindhoven heeft maandag bekendgemaakt dat er ook dinsdag geen onderwijs mogelijk is als gevolg van een cyberaanval. De universiteit heeft langer de tijd nodig om het netwerk te beveiligen.

Vanwege de aanval, die zaterdagavond werd ontdekt, besloot de universiteit om het eigen netwerk offline te halen. Daardoor kunnen studenten en medewerkers geen gebruikmaken van applicaties als mail, wifi en het videobelprogramma Teams, waardoor onderwijsactiviteiten niet mogelijk zijn.

„We werken planmatig met man en macht om het netwerk van de TU/e weer veilig te krijgen en uiteindelijk met de grootste zorgvuldigheid weer stapsgewijs online te kunnen brengen,” stelt Patrick Groothuis, vicevoorzitter van het college van bestuur. „De onderwijssystemen hebben hierbij de hoogste prioriteit.” Vooralsnog lijken er geen data te zijn gestolen. Evenmin is bekend wie verantwoordelijk is voor de cyberaanval.

Tentamenperiode

Volgende week begint de tentamenperiode op de universiteit. Volgens Groothuis worden „alle onderwijs- en student-gerelateerde issues” momenteel in kaart gebracht. Als voorbeeld noemt hij het inleveren van opdrachten en het geven van afstudeerpresentaties. „We begrijpen de spanningen en onzekerheden bij zowel onze staf als onze studenten en zullen met de grootste zorgvuldigheid onze afwegingen maken,” stelt hij.

Ook op de Jheronimus Academy of Data Science, een onderwijsinstelling in Den Bosch, zijn de colleges maandag geschrapt door de cyberaanval. De instelling voor datatechnologie maakt gebruik van een computernetwerk van de Eindhovense universiteit.

Onderzoek waar geen netwerk voor nodig is kan doorgaan, aangezien alle labs en voorzieningen functioneel en veilig zijn. Ook promoties worden niet afgeblazen.

Losgeld

De TU Eindhoven is niet de eerste onderwijsinstelling die door cybercriminelen is aangevallen. In december 2019 werden de systemen van de Universiteit Maastricht gegijzeld. De universiteit betaalde losgeld, in cryptovaluta, omdat het onderwijs en onderzoek anders ernstig geschaad zouden worden. Ze kreeg uiteindelijk wel geld terug, doordat de politie en het Openbaar Ministerie een deel had terugvonden.

Ook bij andere onderwijsinstellingen waren er aanvallen. In 2020 konden bij de Universiteit van Amsterdam en op de Rijksuniversiteit Groningen tentamens niet doorgaan vanwege verstoringen van de computersystemen. En in 2021 werden de systemen van ROC Mondriaan lamgelegd door een aanval met gijzelsoftware. De onderwijsinstelling beesloot het geëiste losgeld niet te betalen, maar besloot de systemen vanaf de grond opnieuw op te bouwen. Bij de HAN (hogeschool van Arnhem en Nijmegen) was er in dat jaar een omvangrijk datalek, waarbij de gegevens van 56.000 studenten en medewerkers werden gestolen en te koop werden aangeboden op een online forum