Een grijze baard. Die werd in 2010-2011 symbool van het protest tegen de ellenlange Belgische regeringsformatie van destijds. Zolang het de partijleiders van zijn land niet lukte samen een coalitie te vormen, liet kunstenaar en journalist Koen Fillet zijn gezichtsbeharing staan. Met maar liefst 536 dagen waren het destijds de langste regeringsonderhandelingen ter wereld. De knipbeurt van Fillet’s baard toen er eindelijk een akkoord bleek, was internationaal nieuws.
Het ludieke baardprotest ten spijt: in 2019-2020 sleepten de onderhandelingen over de huidige regering, onder leiding van premier Alexander De Croo, 494 dagen aan.
Groot was de opluchting dan ook dat na de Belgische verkiezingen van juni dit jaar plots een ongekend snelle formatie in het verschiet lag. Zowel de partij van premier De Croo als de Franstalige socialisten verloren fors, beiden verkozen een oppositierol. Met het radicaal-rechtse Vlaams Belang wil niemand samenwerken, maakten de andere partijen al voor de verkiezingen duidelijk.
Enige logische optie
Een centrumrechtse coalitie werd zo de enige logische optie. De leider van de grootste partij, Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische conservatief-liberale Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) werd door de Belgische koning Filip aangesteld als informateur en later formateur. Naast de N-VA schoven de Franstalige liberalen van Mouvement Réformateur (MR), de middenpartij Les Engagés, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en het socialistische Vooruit aan.
De Wever stelde zichzelf 20 september als deadline. Dan verwacht de Europese Commissie opheldering over hoe België haar dramatische begrotingstekort wil aanpakken. In vier jaar tijd moet maar liefst 28 miljard euro worden bespaard.
Hoe te besparen? De Wever zette een aantal eerste voorstellen over de hervorming van de arbeidsmarkt, pensioenen en belastingen op papier. Zowel Vooruit als de christendemocraten vonden die plannen te „onevenwichtig” liberaal. Ze floten De Wever terug, die ook de Franstalige liberalen tevreden wilde houden. Na weken praten over de sociaaleconomische koers leek er consensus.
Toch liep het nog mis
Zondagavond liepen de onderhandelingen toch nog mis, meldden Belgische media. De leider van de Franstalige liberalen, Georges-Louis Bouchez, keerde zich tegen een al onderhandelde belasting op de verkoop van aandelen met winst. De maatregel zou grote vermogens meer belasten en was daarmee cruciaal voor de socialistische leider Conner Rousseau om zich te wapenen tegen kritiek van de toekomstige linkse oppositie.
Verschillende kranten berichtten ook dat de ego’s van Bouchez en Rousseau overeenstemming bemoeilijkten. Beide relatief jonge politici staan bekend als flamboyante persoonlijkheden met de nodige profileringsdrang.
Lees ook
Gevallen linkse leider Conner Rousseau keert terug naar het centrum van de Belgische macht – en de aandacht
Maandag kreeg formateur De Wever van koning Filip drie dagen extra tijd om Bouchez en Rousseau toch nog bij elkaar te brengen. Woensdag sprak hij individueel met alle partijleiders, ver na middernacht zaten de onderhandelaars dan toch nog een halfuurtje met z’n allen samen. Ze kwamen naar buiten zonder akkoord.
In een laatste lijmpoging legde De Wever de partijleiders donderdag een „ultiem” compromis voor waarin het de belastingmaatregel werd afgezwakt. Dat voorstel heeft de liberaal Bouchez afgewezen, meldt persbureau Belga.
Donderdagavond om 20.15 uur trok formateur De Wever met lege handen naar koning Filip, waar hij, na een selfie met zijn zoon Simon op Instagram te hebben gezet, zijn ontslag indiende. Na een gesprek van ruim een uur maakte het Koninklijk Huis bekend dat de vorst dit heeft aanvaard. Er is nog geen opvolger bekend, vrijdag spreekt de koning verder met de vijf partijen die deelnemen aan de regeringsonderhandelingen.
Daarmee lijkt een vlotte regeringsvorming uitgesloten. Realistische alternatieven, zoals een voortzetting van de huidige middencoalitie zijn er niet. In oktober wacht België gemeenteraadsverkiezingen. Aangezien de meeste partijleiders ook voor een burgemeesterssjerp gaan, is de verwachting dat de onderhandelingen pas later dit najaar weer echt verdergaan.