Ondanks sportief succes heeft Fortuna Sittard na drie seizoenen geen geld meer voor vrouwenteam

Toen supporter Bobo Linssen onlangs hoorde dat het vrouwelijke Eredivisieteam van Fortuna Sittard na drie seizoenen stopt, werd hij „bijna net zo groen als de grasmat” in het stadion. De club zegt het financieel niet meer op te kunnen brengen. Op Stille Zaterdag zit de 65-jarige veteraan op de hoofdtribune in zijn rolstoel klaar voor de eerste wedstrijd sinds de bekendmaking van het nieuws, thuis tegen hekkensluiter Telstar.

„Vrouwelijke voetballers zijn veel fanatieker en niet zo kleinzerig als de mannen”, stelt Linssen, gehuld in een bruin fleecevest met een commando-speldje. „Ook is er niet zo veel trammelant als bij de heren. Vandaag ben ik de grootste hooligan, haha.” De trouwe supporter is absoluut niet te spreken over de financiële beslissing van de clubleiding. Maar „er is veel te weinig animo”, geeft hij toe.

In het Fortuna-stadion passen 12.000 toeschouwers. Vanwege het naderende einde van het vrouwenteam mogen toeschouwers gratis naar deze een-na-laatste thuiswedstrijd kijken, om twee uur ’s middags. Normaliter kost een kaartje voor de vrouwen vijf euro. Ondanks de vrijgevigheid zoeken veel Sittardenaren ander vertier. Alleen het onderste deel van de hoofdtribune, vlak achter de dug-outs, is bezet.

Champions League

De club uit Sittard kwam in 2021 voor 20 procent in handen van Atilla Aytekin en Umut Akpinar, de oprichters van het beursgenoteerde gamebedrijf Azerion uit Schiphol-Rijk. De geldschieters spraken de wens uit om naast de mannen ook een volwaardig vrouwenteam op te richten, dat qua faciliteiten niet onderdeed. Oftewel spelen in hetzelfde stadion, warm eten op de club en hoogwaardige fitnessapparaten om te trainen.

In het seizoen 2022/23 is het zover. Fortuna mag toetreden tot de Eredivisie, net als Telstar. De twee geldschieters investeren in het eerste seizoen één miljoen in het vrouwenteam, ruim een halve ton boven het gemiddelde budget, meldt de NOS. Bovendien wordt Azerion voor drie jaar de naamsponsor van de hoogste vrouwencompetitie. De vrouwen van Fortuna moeten binnen die periode in de top twee eindigen en zich zo plaatsen voor de Champions League, is de ambitie.

Clubs als FC Groningen en NAC Breda kiezen juist voor de lange termijn. De meeste aandacht gaat daar naar de jeugdopleiding, in de hoop dat er uiteindelijk een Eredivisie-waardig team kan worden gevormd met overwegend eigen talenten. Bij Fortuna zetten ze het eerste vrouwenelftal boven de eigen jeugdteams. Zo trekt de club onder meer de dure Belgische topspits Tessa Wullaert aan. De strategie levert meteen sportief succes op. In het debuutseizoen eindigt Fortuna op plek drie van de twaalf.

De vrouwen van Fortuna Sittard peppen elkaar op vlak voor de aftrap.

Marktmanipulatie

Geldschieter Aytekin en zijn kompaan maken in datzelfde seizoen kenbaar dat ze hun Fortuna-aandelenpakket willen uitbreiden van 20 naar 65 procent. Maar in maart 2023 start de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie in het aandeel Azerion. De overname ketst af, waardoor Fortuna door dure (mannelijke) contractspelers acuut in financiële problemen komt. Sinds 2023 houdt voetbalbond KNVB verscherpt toezicht op de Fortuna-boekhouding. Aytekin wil geen vragen van NRC beantwoorden. Het onderzoek van de AFM is afgelopen maart stopgezet.


Lees ook

Een jaar na de beursgang heeft de ‘jongensdroom’ van gamebedrijf Azerion zijn glans verloren

Azerion-oprichter Atilla Aytekin (tweede van links)  in mei 2021 voorafgaand aan een wedstrijd van Fortuna Sittard. Aytekin is mede-eigenaar van de voetbalclub.

Voorafgaand aan het seizoen 2023/24 wordt het budget voor de vrouwen gehalveerd, al wil Fortuna zelf de precieze bedragen niet noemen. Onder meer Eredivisie-topscorer Wullaert vertrekt naar Inter Milaan. Desondanks eindigen de vrouwen op plek vier én bereiken ze de bekerfinale.

De investering van Aytekin en Akpinar in het vrouwenteam was voor drie jaar gegarandeerd, maar zou wel teruglopen, legt manager vrouwenvoetbal Bo Breukers uit in de bestuurskamer, die zicht biedt op het veld. Aan de muur hangt een gesigneerd shirt van de Oranjeleeuwinnen. Breukers stelde elk jaar de speelstersgroep samen. Na drie seizoenen wilde Fortuna niet meer van één geldschieter voor de vrouwen afhankelijk zijn, zo zegt hij.

Het nieuws viel koud op ons dak, maar desondanks zat de energie er goed in

Amber van Heeswijk
middenvelder Fortuna Sittard na 5-0 winst op Telstar

„We spraken met kapitaalkrachtigen uit het bedrijfsleven over sponsoring, met de gemeente en provincie over subsidies en met andere clubs over partnerschappen. 99 van de 100 vonden onze plannen goed en upcoming”, stelt Breukers. „Maar als het concreet om geld ging, lukte het ons niet om de partijen binnen te halen. Ze wilden toch nog even afwachten hoe het vrouwenvoetbal zich zou ontwikkelen.”

Volgens Breukers was er uiteindelijk te weinig tijd om extra geldschieters te strikken die het de investering maatschappelijk gezien waard vonden. En die begrepen dat de Fortuna Vrouwen pas op de lange termijn geld kunnen opleveren. „De komende jaren is het onmogelijk om geld uit het vrouwenvoetbal bij Fortuna te halen.”

Mager

Het is geen geheim dat profclubs die moeten bezuinigen meestal als eerste met het vrouwenvoetbal stoppen, stelt Breukers. Eerder stopten onder meer ook provinciegenoten VVV-Venlo en Roda JC met de vrouwentak. „Onze kleine club draait op het mannenvoetbal, dus we kunnen op andere posten niet heel veel bezuinigen, anders gaan we failliet. Daarbij stijgt het aantal verplichte vrouwelijke contractspelers volgend seizoen van acht naar twaalf. Dat zou voor Fortuna een enorme kostenstijging zijn. Dat wilden onze eigenaren niet.”

Toeschouwers op de hoofdtribune moedigen de speelsters aan.

Ondanks het noodlot hebben de Fortuna-vrouwen (plek zeven) op het veld weinig moeite met Telstar. Eén keer komt het bijna tot een opstootje, maar een vermanend „Meiden!” van de arbiter, volstaat. De club uit Velsen wordt met 5-0 opgerold.

De aanstaande opheffing deed niets met de motivatie, vertelt de Venrayse middenvelder Amber van Heeswijk (24) na afloop in het spelershome. „Het nieuws viel koud op ons dak, maar desondanks zat de energie er goed in de afgelopen twee weken. We wilden laten zien wat we waard zijn en dat hebben we, denk ik, gedaan. De uitslag was gezien het spel nog aan de magere kant.”