OM: Russische oud-medewerker ASML speelde informatie door via USB-sticks en chatberichten aan Rusland

Een 43-jarige voormalige ingenieur van ASML wordt beschuldigd van het stelen van vertrouwelijke informatie van meerdere chipbedrijven, waaronder ASML en NXP, en deze door te sluizen naar Russische staatsbedrijven. De verdachte, German A., reisde regelmatig naar Moskou, waar hij contant geld zou hebben ontvangen voor de gestolen gegevens. Het Openbaar Ministerie stelt dat deze informatie werd gebruikt voor het opzetten van een micro-elektronica fabriek in Rusland.

Volgens het OM heeft de verdachte tussen november 2015 en augustus 2024 vertrouwelijke documenten, zoals technische handleidingen en machine-informatie, van chipbedrijven ASML en NXP gestolen en doorgespeeld.

Deze informatie werd via USB-sticks, chatberichten en tijdens reizen naar Rusland doorgegeven aan Russische staatsbedrijven, volgens het OM. In ruil voor deze informatie zou de verdachte contant geld ontvangen hebben.

‘Klinkklare onzin’

De opsporingsdienst FIOD ontdekte tijdens een huiszoeking meerdere USB-sticks met gevoelige bedrijfsinformatie van de chipbedrijven. Ook werden er Signal-chatberichten gevonden, waarin technische details werden gedeeld. Zo zou de verdachte de Toollijst SMOS8 hebben gedeeld in een Signal-groep, een lijst afkomstig van NXP. Deze lijst bevat machines die essentieel zijn voor de productie van geavanceerde technologieën in de microchip-industrie. Volgens het OM zou de verdachte in zijn berichten aan contacten hebben geschreven dat de informatie zowel voor civiele als militaire toepassingen geschikt was. Daarnaast wordt gesteld dat de verdachte opzettelijk bestanden heeft gewist na zijn aanhouding.

De verdachte werkte eerder bij Philips, de TU Delft en Mapper Lithography, dat later door ASML werd overgenomen. Na het faillissement van Mapper werd de inboedel van het bedrijf overgenomen door ASML. De verdachte was een van de meer dan tien Russen die betrokken waren bij de overname, die verder ook zo’n 100 andere medewerkers omvatte.

Hoewel de verdachte en zijn advocaat aanwezig waren, konden zij zich nog niet inhoudelijk verdedigen, aangezien dit pas mogelijk is tijdens de inhoudelijke zitting en niet bij de pro forma zitting. De verdachte zat met een tolk in de zaal. Hij benadrukte alle beschuldigingen te ontkennen en noemde de aantijgingen „klinkklare onzin”. Maar toch liet de advocaat weten geen verzoek in te dienen voor de opheffing van de voorlopige hechtenis.

De rechtbank besloot dan ook deze te verlengen. Het risico op vluchtgevaar werd als hoog ingeschat, mede omdat hij zowel de Russische als Israëlische nationaliteit bezit en nauwe banden onderhoudt met Rusland. Ook heeft hij geen vaste woon- of verblijfplaats meer in Nederland.

Omvangrijk en complex

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) legde de verdachte een inreisverbod van 20 jaar op, bleek uit onderzoek door Nieuwsuur afgelopen weekend. Dit soort verboden wordt zelden opgelegd en alleen in gevallen waarin de nationale veiligheid in het geding is. Het ministerie nam deze maatregel waarschijnlijk om een voorbeeld te stellen, maar was maandag niet beschikbaar voor verdere toelichting geven op de reden achter deze beslissing.

ASML heeft al eerder te maken gehad met diefstal van bedrijfsgeheimen, aangezien er met deze informatie een concurrentievoordeel kan worden gehaald, zoals in 2019, toen een Chinese medewerker gevoelige gegevens stal en bij de concurrent XTAL ging werken, en in 2023, toen een andere Chinese medewerker vertrouwelijke technologie doorgegeven had aan Huawei, waardoor deze bedrijven hun technologische ontwikkeling konden versnellen.

Het OM en de FIOD zetten het onderzoek voort, dat volgens hen omvangrijk en complex is. Voor de rechtszaak was veel belangstelling. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 6 februari 2025.