N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Criminaliteit De groep die Peter ‘Peerke’ S. leidde was volgens het OM „van alle markten thuis”. De verdachten zouden onder meer grondstoffen voor crystal meth hebben verhandeld.
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een gevangenisstraf van 15 jaar geëist tegen de vermeende leider van een drugsbende die 106 kilo cocaïne zou hebben geëxporteerd, bijna 5 miljoen euro zou hebben witgewassen en grondstoffen voor crystal meth zou hebben verhandeld. Volgens persbureau ANP gaat het om de 60-jarige Peter ‘Peerke’ S. uit Eersel. Tegen tien andere verdachten eiste het OM straffen van 7 maanden tot 10 jaar.
Voor justitie is het duidelijk dat Peerke de baas van de groep was. „Hij stond aan de top met een rechterhand die hij kon inzetten als personal assistent en boekhouder en allerlei af te handelen klussen.” De verdachten lieten weinig los, aldus het OM: „De angst regeerde in de organisatie, die mensen onder druk zette, angst inboezemde en geweld niet schuwde.”
De groep was „van alle markten thuis”, schrijft het OM, dat onder meer bewijs verzamelde via onderschepte berichten uit versleutelde berichtendiensten die criminelen gebruiken. Een van die systemen is Encrochat, een aanbieder van telefoons die de politie in 2020 hackte. De vangst leverde bewijsmateriaal voor vele tientallen strafzaken.
Verhuurders van vrije sectorwoningen kunnen opgelucht ademhalen: de Hoge Raad oordeelde vrijdag in hun voordeel dat het jaarlijks verhogen van de huur niet per se in strijd is met Europese wetgeving.
De hoogste bestuursrechter deed de uitspraak na juridische vragen van de rechtbank in Amsterdam over de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector. Die verhoging voeren verhuurders door op basis van de inflatie, met daarbovenop een extra opslag. Die extra verhoging fluctueert doorgaans tussen 1, 3 en 5 procent.
Veel huurders vinden de huuropslag oneerlijk en spanden in het afgelopen jaar rechtszaken aan tegen verhuurders. In de rechtszaken waar de Hoge Raad naar keek, ging het om een opslag van maximaal 3 procent. Kantonrechters hadden bepaald dat die huurverhoging „willekeurig” is, en daarmee in strijd met Europese regels voor consumentenbescherming.
De Amsterdamse rechtbank stapte naar de Hoge Raad om duidelijkheid te krijgen over de kwestie. Die oordeelt nu dat een verhoging van 3 procent redelijk is. Ook moet er volgens de Hoge Raad onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds de verhoging op basis van inflatie, en anderzijds de extra opslag. Kantonrechters maakten dat onderscheid niet, en vonden dat de complete huurverhoging moest worden teruggedraaid.
Vrees voor miljarden
Grote verhuurders, zoals Amvest, Bouwinvest en ASR, die tienduizenden woningen verhuren, wachtten afgelopen week in spanning op de uitspraak: een oordeel tégen de huuropslag kon betekenen dat de verhuurbedrijven miljarden aan te veel betaalde huur moesten gaan terugbetalen.
Eerder deze zomer adviseerde de procureur-generaal als belangrijke adviesgever van de Hoge Raad al dat deze opslagregeling aanvaardbaar was – een eerste voorzichtige opluchting voor grote verhuurders. De Hoge Raad volgde vrijdag dat advies op.
Lees ook
Advies aan Hoge Raad: geen terugbetaling door commerciële verhuurders van te veel betaalde huur
De rechter heeft een einde gemaakt aan een rel rond een brief vol ongefundeerde verwijten aan het adres van een prominente reünist van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). De man die de brief heeft verspreid bij diverse studentenhuizen, -verenigingen en oud-leden van het USC moet een rectificatie sturen, waarin staat dat er „feitelijke onjuistheden en ongefundeerde beschuldigingen” in de tekst staan. Dat blijkt uit een vonnis van donderdag van de kort geding-rechter in Utrecht.
De brief was opgesteld door onder meer een tandarts uit Baarn, die lid was van het Utrechtse vrouwencorps UVSV. Zij beschrijft daarin hoe zij in conflict kwam over een corpshuis met René Kuijten, de voorzitter van de Raad van Advies van het USC. Na overleg met een andere USC-reünist, apotheker Gerard Schuiringa uit Bilthoven, stelde zij vervolgens een brief vol verwijten aan het adres van Kuijten op.
Lees ook
Reünisten ruziën over de goede naam van het Utrechtse studentencorps: ‘De cultuur is grenzeloos’
Die brief werd door het duo breed verspreid bij studentenhuizen in Utrecht, maar ook onder kennissen en zakenpartners van Kuijten elders in Nederland. Daarna ging de brief in app-groepen van diverse corpora in Nederland een eigen leven leiden.
Kuijten stapte hierop naar de rechter en dwong rectificatie af. Schuiringa moet „per direct” ophouden met zijn „negatieve publieke mededelingen” en een rectificatie sturen naar iedereen aan wie hij de brief heeft toegestuurd. Dat geldt ook voor de tandarts, die vlak voor het kort geding een schikking trof.
De kort geding-rechter gaat in zijn vonnis vooral in op de onterechte verwijten aan het adres van Kuijten, en minder op wat er speelt bij de oudste studentenvereniging van Utrecht. Tijdens de zitting kwam een aantal recente affaires bij het USC voorbij, zoals banga-lijsten, verkrachtingen en mogelijk excessief drugsgebruik. Het is onterecht om hierover Kuijten verwijten te maken, aldus de rechter. Bovendien zijn deze „belangrijke onderwerpen” volgens het vonnis „actief opgepakt” door het USC.
Lees ook
De ‘bangalijst’ is nog steeds actueel – nu zijn vrouwen bij het Utrechtse studentencorps slachtoffer
Shah Alam moest huilen toen hij hoorde voor hoeveel geld de banaan uit zijn fruitkraam was doorverkocht. 6,2 miljoen dollar, in veilinghuis Sotheby’s in New York. Zijn kraam staat naast het veilinghuis in Manhattan. Een van zijn bananen is vorige week gebruikt voor het kunstwerk The Comedian (2019) van Maurizio Cattelan: een banaan met ducttape aan de muur. Alam verkoopt zijn bananen voor 35 cent per stuk, of, als je er vier koopt, 25 cent.
„Ik ben een arme man”, had de 74-jarige fruitverkoper uit Bangladesh tegen The New York Times gezegd. „Zoveel geld heb ik nooit gehad. Zoveel geld heb ik nooit gezien.”
Het verhaal zet de spectaculaire aankoop van The Comedian in een schrijnend daglicht. Toch doet het werk volgens Cattelan zo ook wat hij ermee beoogde: een kritisch commentaar leveren op „waar wij waarde aan toekennen”. Van het werk, bestaande uit een banaan met ducttape (met een certificaat van echtheid en instructies voor het opnieuw installeren van het kunstwerk) bestaan drie edities. Die leverden bij hun eerste verkoop al 120.000 tot 150.000 dollar op. De bananen kwamen toen uit een supermarkt in Miami.
Gratis
De Chinese crypto-ondernemer die het werk vorige week kocht, Justin Sun, weet het goed gemaakt. Op X kondigt hij donderdag aan honderdduizend bananen te kopen van de fruitkraam van Alam. Deze bananen, schrijft hij, worden „gratis gedistribueerd, via zijn fruitkraam”. Iedereen die een geldige ID-kaart laat zien, kan een banaan „claimen”, aldus Sun. Hij wil zo Alam in het zonnetje zetten, wiens bijdrage aan het kunstwerk volgens de ondernemer laat zien welke „grenzeloze mogelijkheden en waarde in het dagelijks leven verstopt zijn”. Sun kijkt ernaar uit de fruitkraam ooit in het echt te bezoeken, zegt hij.
Zóveel bananen in één keer inkopen, dat wordt een dure onderneming en een logistieke uitdaging, zegt fruitverkoper Alam tegen The New York Times. De megabestelling zal niet veel veranderen in het leven van de fruitverkopers, zegt een collega van Alam, Mohammad Alam Badsha. De krant berekent dat de kraam er ongeveer 6.000 dollar aan over zal houden. Die dan, belooft de eigenaar van de kraam, verdeeld zal worden over de acht mensen die bij de kraam werken.
De weinig lucratieve bananenoperatie is nog een hypothetisch scenario: de kraam heeft de bestelling van 100.000 bananen nog niet binnen. Justin Sun heeft zijn banaan uit het kunstwerk van Cattelan vrijdag opgegeten.
Lees ook
Voor 6,2 miljoen dollar (bijna 5,9 miljoen euro) kocht Justin Sun de banaan van Maurizio Cattelan