Olieprijs stijgt na aanval Iran, Amerikaanse beurzen stabiel

Goedemorgen! Het is even afwachten hoe de Europese beurzen vanochtend gaan reageren op toenemende spanningen tussen Iran en Israël (het laatste nieuws daarover vind je hier).

Dit viel ons verder op vanochtend:

  • De Iraanse aanval op Israël zorgde gisteren voor een kleine dip op de Amerikaanse beurzen. De S&P 500, waar de grootste beursfondsen onder vallen, daalde vannacht met 0,9 procent. Techbeurs Nasdaq stond 1,5 procent in de min. De olieprijs gaat de laatste dagen omhoog door de oorlog. Een vat Brent-olie, de toonaangevende Europese oliesoort, steeg de afgelopen dagen met ruim 2 procent naar bijna 75 dollar per vat.
  • Meer olienieuws: de Franse energiereus TotalEnergies gaat definitief olie winnen voor de kust van Suriname. Het project ter waarde van 10 miljard dollar moet Suriname uit de economische malaise trekken.
  • Het is weer oktober en dus is het stookseizoen begonnen in Nederlandse huizen. Wat kunnen we komende winter verwachten wat betreft de gasprijzen? Er is in ieder geval genoeg voorraad, schrijft energieredacteur Laura Bergshoef in NRC.
  • Teleurstellende kwartaalcijfers van Nike gisteravond. De schoenenfabrikant boekte van juni tot en met augustus een omzet van 11,6 miljard dollar (10,5 miljard euro). Dat is 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde 28 procent tot 1,1 miljard dollar.
  • Krak! Leestip voor of tijdens het ontbijt: dit geweldige stukje onderzoeksjournalistiek over waarom er geen megakroepoek meer te krijgen is in Nederlandse supermarkten.