Oekraïne regelt herstelbetalingen voor oorlogsslachtoffers van seksueel geweld

Oekraïne regelt herstelbetalingen voor oorlogsslachtoffers van seksueel geweld

Oekraïense vrouwen en mannen die tijdens de oorlog slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld krijgen in de komende weken herstelbetalingen. Dat schrijft het Oekraïense journalistieke platform Hromadske vrijdag. Begin maart kondigde Olena Zelenska, de vrouw van president Volodymyr Zelensky, het plan al aan.

„Herstelbetalingen [..] gaan niet alleen over economische steun. Ze zijn een belangrijke stap in de richting van het herstel van gerechtigheid”, zei Zelenska destijds. Volgens de presidentsvrouw is het belangrijk voor de slachtoffers van verkrachting en ander seksueel geweld dat het herstel zo snel mogelijk gebeurt. Zij moeten niet wachten tot de oorlog voorbij is en Rusland gedwongen wordt schadevergoedingen te betalen, aldus Zelenska.

De betalingen zullen worden uitgevoerd door het Global Survivors Fund, een organisatie die in 2019 werd opgericht om toegang tot herstelbetalingen voor slachtoffers van seksueel geweld in oorlogssituaties makkelijker te maken. Het geld komt van donateurs. Na verificatie van de getuigenissen van slachtoffers die zich melden, krijgen zij volgens Hromadske een bedrag van 3.000 euro.

Zeker drie doden en meerdere gewonden bij reeks Russische aanvallen op Donetsk en Charkiv

Bij Russische aanvallen op Donetsk en Charkiv zijn zeker drie mensen omgekomen en dertien mensen gewond geraakt. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van Oekraïense autoriteiten. De doden vielen in het dorp Oedatsjne ten westen van de stad Donetsk.

Tien mensen raakten gewond bij een Russische raketaanval op een treinstation in de stad Balaklia in de regio Charkiv. Ook de Oekraïense spoorwegen maken melding van drie doden bij een aanval in Donetsk, onduidelijk is of het gaat om dezelfde slachtoffers als in Oedatsjne.

De afgelopen tijd bestoken de Russische troepen Charkiv geregeld. Door een gebrek aan luchtverdediging is de stad steeds kwetsbaarder geworden. Ook burgers en infrastructuur worden doelwit van de aanvallen en experts verwachten dat Rusland zich de komende maanden volledig op deze regio gaat richten. In de stad worden verdedigingslinies aangelegd van onder meer boomstammen om een Russisch grondoffensief op te vangen.

Een gebouw in Charkov dat beschadigd raakte door Russische aanvallen. Foto Sergey Kozlov/EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Oekraïne en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees ons vorige blog hier terug.