Oekraïne belandt in een geopolitieke achtbaan na eerste ronde van Amerikaanse ‘vredesplannen’

Na een tumultueuze week van Amerikaanse diplomatie, vaak gekenmerkt door heen en weer zwabberende plannen, blijven de Oekraïners achter met cruciale vragen: wat betekent dit allemaal voor de oorlog, en voor de toekomst van Oekraïne?

Terwijl Amerikaanse en Russische onderhandelaars zich zonder Oekraïense vertegenwoordigers opmaken voor ‘vredesbesprekingen’ in Saoedi-Arabië, werd aan de frontlinies in de Donbas en in het Russische Koersk gewoon doorgevochten. Rusland bestookte de voormalige kerncentrale Tsjernobyl, waar brand uitbrak, en verschillende burgerdoelen elders in het land, terwijl Oekraïense drones de Russische olie-industrie onder vuur namen.

Ondanks de Oekraïense uitsluiting van de Amerikaans-Russische besprekingen over een einde van de oorlog hield president Volodymyr Zelensky er zaterdagavond, in een bericht op Telegram, de moed in. Hij schreef dat „wij nu al voelen dat succes mogelijk is”, sinds hij aan de slag is „met het team van Trump”.

Wat wil Washington?

Sinds Trump zijn herintrede heeft gedaan in het Witte Huis is Oekraïne in een geopolitieke achtbaan beland. Enerzijds bestaat in Kyiv de hoop dat Washington daadwerkelijk zijn macht zal laten gelden en de Russische agressie tegen Oekraïne zal beteugelen, anderzijds bestaat de vrees dat de Amerikanen hun biezen pakken in Europa en Oekraïne ‘onder de bus gooien’. Ook in Kyiv werd geregistreerd dat Trump zich vorige week nog achteloos liet ontvallen dat het best mogelijk is dat Oekraïne „op een dag Russisch wordt”.

Hoezeer de Oekraïense regering een speelbal dreigt te worden van Trumps beleid van America First blijkt uit de bizarre ‘onderhandelingen’ over de zeldzame aardmetalen die afgelopen week werden gevoerd. De Oekraïense bodem herbergt tal van metalen, zoals lithium, die een cruciale rol spelen bij nagenoeg alle producten die in een moderne hightech-samenleving worden gemaakt, van wapens tot computers en zonnepanelen. Toen Trump begin februari liet blijken belangstelling te hebben voor die Oekraïense bodemschatten, leek het er even op dat Washington een nieuw betaalmiddel had ontdekt waarmee Kyiv de levering van Amerikaanse wapens kon financieren.

Naar nu blijkt wil Trump dat Oekraïne maar liefst 50 procent van zijn bodemschatten overdraagt aan de VS, zo ontdekte The Washington Post. Dat voorstel werd vorige week overgebracht door de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, die woensdag in Kyiv aanschoof. Om een beeld te krijgen van de Amerikaanse koopmansgeest in het tijdperk-Trump: volgens sommige schattingen bedragen de potentiële Oekraïense opbrengsten uit mineralen en metalen omgerekend zo’n 14.200 miljard euro.

Scheepslading eieren

Volgens de Post zou een Oekraïense regeringsfunctionaris op het Amerikaanse verzoek hebben geantwoord dat Oekraïne bereid is na te denken over élk Amerikaans voorstel dat verdere militaire steun voor Kyiv garandeert, inclusief een kolossale lading Oekraïense eieren – een knipoog naar de prijsstijgingen in de VS en het eieroverschot in Oekraïne zelf. Andere Oekraïense leiders vergeleken de voorgestelde aardmetalen-deal met de Europese koloniale uitbuiting van Afrika in de achttiende eeuw.

Zelensky wil Amerikaanse en Europese veiligheidsgaranties best koppelen aan toekomstige opbrengsten uit zeldzame aardmetalen, schreef de Financial Times zaterdag. Maar de deal die Trump voor ogen heeft bleek te gaan over vergoeding van de kosten die de VS tot nu toe hebben gemaakt bij de Oekraïense verdediging tegen de Russische agressie. De Oekraïense regering zou zelf eerder denken aan een deal die voor enkele tientallen jaren zal gelden. Daarmee zou Kyiv dus ook de veiligheidsgaranties krijgen die het zoekt om nieuwe aanvallen vanuit Rusland te voorkomen.

Zelensky besprak het onderwerp zaterdag met journalisten in München op diplomatieke wijze. „We zijn nog in gesprek.” Volgens de Oekraïense president is het „niet in het belang van een soeverein Oekraïne” om akkoord te gaan met het Amerikaanse voorstel zoals dat er nu ligt.

President Volodymyr Zelensky tijdens de Veiligheidsconferentie in München, dit weekend.
Foto: Sean Gallup/EPA

Afhankelijk van Amerika

Zelensky is zich echter terdege bewust van de militaire afhankelijkheid van de Verenigde Staten, zoals hij zaterdag óók zei tijdens de Veiligheidsconferentie: voor Oekraïne wordt het „heel, heel moeilijk om te overleven” zonder militaire steun van Washington, nu en in de toekomst, zo zei Zelensky tegen NBC.

In de waarschuwingen over de Oekraïense militaire afhankelijkheid van de VS zat ook een boodschap verstopt die Zelensky zaterdag meegaf aan zijn Europese bondgenoten: hij riep in München op tot de vorming van een Europees leger om niet alleen Oekraïne, maar ook de rest van het continent te beschermen tegen verdere Russische agressie.


Lees ook

President Volodymyr Zelensky: held in de problemen

Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, tijdens een persconferentie in Boedapest, 7 november 2024. Foto: Balint Szentgallay/NurPhoto via Getty Images

Want daarover maakt Kyiv zich de meeste zorgen nu het land moet toekijken bij de aanstaande besprekingen tussen de onderhandelaars van Trump en Poetin: volgens Zelensky is Poetin allerminst uit op vrede, maar zal hij toezeggingen doen om onder de internationale sancties uit te komen, zodat hij zich „kan voorbereiden op nieuwe agressie”. Zelensky: „Rusland zal een staakt-het-vuren gebruiken om zijn krijgsmacht opnieuw op te bouwen”.

Verscheurde verdragen

Tal van gebroken Russische beloftes en verscheurde verdragen in de laatste decennia vormen de reden voor de Oekraïense nadruk op veiligheidsgaranties. Als de Verenigde Staten die niet kunnen geven, is Oekraïne aangewezen op zijn Europese partners, en het is maar de vraag of die klaar zijn voor de verdediging van meer dan twaalfhonderd kilometer frontlijn, waar Rusland honderdduizenden soldaten heeft gelegerd.

Daarnaast zou Europa zich volgens Zelensky ook zorgen moeten maken over de drie NAVO-lidstaten die grenzen aan Wit-Rusland: Polen, Letland en Litouwen. Zelensky zegt over „duidelijke inlichtingen” te beschikken dat Rusland komende zomer opnieuw militairen wil sturen naar Wit-Rusland, onder het mom van „oefeningen”. „Maar dat is precies hoe ze drie jaar geleden hun grootschalige invasie opzetten”, zei Zelensky tegen zijn gehoor in München. „Is die Russische troepenmacht in Wit-Rusland bedoeld om Oekraïne aan te vallen? Misschien. Maar misschien ook niet. Misschien zijn ze voor jullie bestemd.”