Nu ook poepbacterie-besmetting van drinkwater in Noord-Limburg, flessenwater gehamsterd uit supermarkten

Inwoners van Venray en omliggende gemeenten worden dit weekend geadviseerd om hun drinkwater eerst drie minuten te koken. Bij een controle door het Limburgse drinkwaterbedrijf WML op vrijdag werd een lichte verontreiniging met de E.coli-bacterie, ook wel de poepbacterie, vastgesteld. Het kookadvies geldt voor 13.750 huishoudens in de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas.

Hoe het drinkwater in delen van Noord-Limburg verontreinigd is geraakt, is nog niet bekend. Begin oktober raakte ook het drinkwater in delen van Apeldoorn en omgeving besmet. In mei en juni werd de poepbacterie in het drinkwater in de Gelderse dorpen Ellecom en Dinxperlo aangetroffen. Uit onderzoek van drinkwaterbedrijf Vitens bleek dat die besmettingen werden veroorzaakt door technische fouten en beschadigde zuiveringsinstallaties.


Lees ook

Waardoor raakte het drinkwater in Apeldoorn en omgeving besmet met een poepbacterie? En drie andere vragen

Een auto volgeladen met flessen drinkwater.

Voor de mensen in de Noord-Limburgse dorpen is het dit weekend niet nodig om flessenwater in te slaan, melden Limburgse media. Het zou voldoende zijn om drinkwater drie minuten lang te koken om een besmetting met de bacterie te voorkomen. Die wordt al bij 70 graden Celsius gedood. Bij een eventuele besmetting krijgen de meeste mensen geen klachten, alleen bij een verminderde weerstand kunnen gedurende een paar dagen maag- en darmklachten ontstaan.

Toch wordt in Venray en in de omliggende dorpen veel flessenwater gehamsterd, schrijft De Limburger. Zaterdagochtend was al het flessenwater al uitverkocht, supermarkten beloven een spoedige herbevoorrading. Of de recente besmetting van het drinkwater in Noord-Limburg samenhangt met de eerdere besmettingen in Gelderland is niet duidelijk. Het Limburgse drinkwaterbedrijf, de veiligheidsregio Limburg-Noord en het RIVM waren zaterdag niet bereikbaar voor vragen.