Na de vrijlating van de Italiaanse journalist Cecilia Sala door Iran vorige week, was het wachten op een tegenprestatie. Vier dagen later al was die een feit: de Italiaanse minister van Justitie Carlo Nordio maakte zondag bekend dat de Iraanse zakenman en ingenieur Mohammad Abedini eveneens was vrijgelaten. Enige uren later al was Abedini in Teheran.
Daarmee was Iran er andermaal in geslaagd een landgenoot vrij te krijgen die op verdenking van strafbare feiten in een westerse cel was beland. Abedini was vorige maand aangehouden op het vliegveld van Milaan omdat hij door de Verenigde Staten werd gezocht wegens de levering van navigatiesystemen voor drones aan een pro-Iraanse militie in Irak. Daarmee werden in januari 2024 drie Amerikaanse militairen in Jordanië gedood en veertig gewond. De VS vroegen Italië prompt om Abedini’s uitlevering.
Slechts enkele dagen na Abedini’s aanhouding werd Sala, die met een regulier journalistenvisum in Iran werkte, in Teheran gearresteerd. De Iraanse autoriteiten zeiden er niet bij waarom, en al direct rees de verdenking dat ze was gearresteerd als gijzelaar om te ruilen tegen Abedini.
Bezoek Meloni aan Trump
Er volgden onderhandelingen tussen diplomaten en inlichtingendiensten van beide landen. Ook premier Giorgia Meloni bemoeide zich persoonlijk met de zaak en bracht zelfs een onverwacht bezoek aan de aanstaande president Donald Trump in Florida, mogelijk om diens zegen te verkrijgen voor een akkoordje met Iran over Sala’s vrijlating én Abedini’s niet-uitlevering aan de VS.
Inderdaad werd Sala, drie weken na haar arrestatie, vorige week op het vliegtuig naar Italië gezet. Het leverde Meloni veel positieve publiciteit op in eigen land. Dit weekend, zo lijkt het, leverde Italië zijn tegenprestatie, al ontkenden Italiaanse functionarissen in alle toonaarden dat er een deal over Abedini’s vrijlating was gesloten. Het misdrijf waarvan de VS Abedini verdachten zou niet vallen onder het uitwisselingsverdrag tussen Italië en de VS, omdat in Italië de uitvoer van zulke systemen niet strafbaar is.
Lees ook
Iran laat Italiaanse journalist Cecilia Sala vrij
„Iedereen wist dat dit zou gebeuren op het moment dat ze werd vrijgelaten”, zei Nathalie Tocci, directeur van het Instituut van internationale Zaken in Rome tegen de Financial Times.
Iran heeft vaker buitenlanders opgepakt, die voor zover bekend niets hadden misdaan. Hoofddoel daarvan leek steeds om Iraniërs die in een buitenlandse cel zaten door chantage vrij te krijgen of een andere gunst af te dwingen. In 2023 kwam de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele vrij na anderhalf jaar gevangenschap onder slechte omstandigheden wegens ‘spionage’. In ruil daarvoor liet België een Iraanse diplomaat vrij die tot twintig jaar celstraf was veroordeeld wegens het voorbereiden van een (verijdelde) terroristische aanslag.
Italiaanse functionarissen ontkennen in alle toonaarden dat er een deal over Abedini’s vrijlating is gesloten
Ook hield Iran de Iraans-Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe zes jaar lang op twijfelachtige gronden vast om de Britten te dwingen tot terugbetaling van een oude schuld van 400 miljoen dollar.
Iran volstond er na Abedini’s vrijlating mee bij monde van een woordvoerder te verklaren dat Iran alles doet „om de rechten van Iraanse burgers in het buitenland te beschermen”.
Maandag liet Iran ook een Duits-Iraanse architect, Nahid Taghavi, vertrekken die actief was voor vrouwenrechten. Taghavi zat vier jaar in de gevreesde Evin-gevangenis. Er zijn volgens Duitse media geen aanwijzingen dat Duitsland hiervoor een tegenprestatie heeft moeten beloven.