NPO presenteert plan voor betere sociale veiligheid, Hamer ‘hoopvol maar bezorgd’

De NPO heeft woensdag het langverwachte plan gepresenteerd om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Het plan volgt op het rapport van de Commissie-Van Rijn, die maandenlang onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep en concludeerde dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de NPO.

Volgens Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, is het plan om een veiligere werkcultuur te creëren is volgens Mariëtte Hamer hoopgevend, maar nog niet concreet genoeg. Dat schrijft ze woensdag in een brief aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media, D66), meldt persbureau ANP. Hamer schrijft dat er nog veel nodig om een echte cultuurverandering bij de omroep teweeg te brengen. „Ik ben hoopvol, maar tegelijkertijd bezorgd. En als we naar het recente verleden kijken is er ook nog weerstand te beslechten.” Daarnaast mist Hamer een „stok achter de deur”. „Wat als de plannen onvoldoende tot stand komen?”


Lees ook
Onderzoek NPO legt pijnlijk bloot hoe falend leiderschap omroepmedewerkers in psychische nood stort

Commissie-Van Rijn velt met haar rapport keihard oordeel over wangedrag bij de NPO.

Eigen plan omroepen

Het plan van de NPO lekte eerder deze maand voor een groot deel al uit nadat RTL Nieuws het in handen had gekregen. Toen werd duidelijk dat in het plan staat dat omroepbazen maximaal tien jaar mogen aanblijven en dat presentatoren beter begeleid moeten worden. Ook komt er een gedragscode en een speciale commissie voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag die niet meer naar hun werk kunnen of willen gaan.

Hamer laat in haar brief weten dat het van belang is dat de omroepen binnen het publieke bestel ook eigen plannen gaan maken, in navolging op het overkoepelende plan. „Zij zullen op alle niveaus medewerkers moeten betrekken om tot een goede aanpak te komen. De NPO kan daarbij een belangrijke verbindende rol spelen, maar moet die ook nog meer invullen.”

De komende weken moet duidelijk worden of de NPO en de omroepen in staat zijn om de onderliggende angstcultuur „om te buigen naar een veilige omgangscultuur”, schrijft Hamer. Komende zomer komt Hamer met het tweede deel van haar reflectie op het plan, gebaseerd op gesprekken die ze de komende tijd bij de publieke omroep zal voeren.