Novak Djokovic pakt in slopende US Open-finale zijn 24ste grandslamtitel

Tennis Onder het dichte dak van het Arthur Ashe Stadium was de 36-jarige Serviër in drie sets te sterk voor de Rus Daniil Medvedev. „Waarom de kans om geschiedenis te schrijven niet pakken?”, zei Djokovic na afloop.
Novak Djokovic na een gewonnen punt in de finale van de US Open tegen Daniil Medvedev.
Novak Djokovic na een gewonnen punt in de finale van de US Open tegen Daniil Medvedev. Foto CJ Gunther/EPA

Novak Djokovic heeft zondagavond lokale tijd de US Open in New York gewonnen. In een slopende finale onder het dichte dak van het Arthur Ashe Stadium was de 36-jarige Serviër in drie sets te sterk voor de Rus Daniil Medvedev: 6-3, 7-6 (7-5) en 6-3.

Het is de vierde keer dat Djokovic de US Open wint en zijn 24ste grandslamzege in totaal. Hij komt met dat aantal grandslamtitels op gelijke hoogte met de Australische Margaret Court, die het grootste deel van haar zeges pakte voor de invoering van het proftennis. Bij de mannen was hij al recordhouder.

Lees ook: US Open-kampioen Coco Gauff (19) is op en naast de baan volwassen voor haar leeftijd

„Dat betekent uiteraard heel veel voor me”, zei Djokovic na afloop van de finale. „Ik had toen ik begon met tennis nooit gedacht dat ik hier zou staan met 24 grandslamtitels, maar de laatste jaren had ik het gevoel dat er een kans was om geschiedenis te schrijven en waarom die niet pakken?”

Hij droeg de titel op aan de in 2020 bij een helikopterongeluk om het leven gekomen Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant.

Einde tweede set beslissend

Djokovic liet er aan het begin van de wedstrijd geen gras over groeien en brak Medvedev direct in zijn eerste servicegame. Daarna bleef hij geconcentreerd spelen en trok hij vrij eenvoudig de eerste set naar zich toe.

Het razend spannende einde van de maar liefst een uur en drie kwartier durende tweede set bleek uiteindelijk doorslaggevend. Na een aantal lange en spectaculaire games met steeds wisselende kansen volgde een tie-break waarin Medvedev een setpoint kreeg, maar die Djokovic uiteindelijk toch won. Daarna onderging Medvedev een blessurebehandeling.

In de derde set probeerde de Rus zich nog wel terug te knokken in de partij en waren er breaks over en weer, maar bleek Djokovic opnieuw te sterk.

Vierde grandslamfinale

Het was voor Djokovic al zijn vierde grandslamfinale dit jaar. Hij won dit seizoen ook de Australian Open en Roland Garros, maar verloor op Wimbledon de finale tegen de Spanjaard Carlos Alcaraz.

De wedstrijd van zondagavond was een herhaling van de US Open-finale van twee jaar geleden. Die werd toen verrassend gewonnen door Medvedev. Vorig jaar deed Djokovic niet mee in New York, omdat hij zich niet wilde laten vaccineren tegen het coronavirus.

Bij de vrouwen pakte de 19-jarige Amerikaanse Coco Gauff zaterdag de titel.