Het Noorse schip Silver Dania, met een volledig Russische bemanning, is zaterdag weer vrijgegeven door de Noorse politie nadat het aanvankelijk werd verdacht van betrokkenheid bij de beschadiging van een onderzeese glasvezelkabel die Letland verbindt met Zweden in de Oostzee afgelopen weekend.
Volgens de Noorse politie zou er geen direct bewijs zijn dat het schip direct te maken heeft met de schade. „Het onderzoek wordt voortgezet, maar we zien geen reden om het schip nog langer in Tromsø vast te houden,” zei Ronny Jørgensen, advocaat van de politie van Tromsø volgens persbureau AP.
Het schip werd donderdagavond gestopt en vrijdagochtend naar de haven naar Noorwegen gebracht voor inspectie. Dit was op verzoek van de Letse autoriteiten en na een uitspraak van een Noorse rechtbank. Het schip voer met een Noorse vlag tussen de Russische steden Sint-Petersburg en Moermansk.
Het werd „ternauwernood” voorkomen, zegt advocaat Willem Jebbink. Het Openbaar Ministerie dreigde in 2023 een foto publiek te maken om tips te vragen die konden leiden tot de aanhouding van een demonstrant die bij acties van Extinction Rebellion een hek openknipte bij Eindhoven Airport. „Het ging om een minderjarige vrouw”, zegt Jebbink.
De demonstrant kreeg een week bedenktijd van justitie. Mocht ze zich niet melden dan zou haar afbeelding spoedig op een opsporingsaffiche pronken. „We hebben de messen geslepen om via een kort geding publicatie te verhinderen maar de demonstrant besloot alsnog haar identiteit bekend te maken bij de politie”, vertelt Jebbink.
De ervaren strafpleiter zegt de indruk te hebben dat justitie „steeds lichtvaardiger” foto’s van verdachten publiceert. „Elke inbreuk op de privacy die ten dienste staat van de opsporing lijkt tegenwoordig wel geoorloofd.” Advocaten omschrijven de methode om met het oog op de opsporing foto’s van verdachten te publiceren als een soort schandpaal-tactiek. „Het lijkt op afdreiging”, zegt advocaat Richard Korver.
Lees ook
‘De gemiddelde juwelier heeft betere vitrines dan het Drents Museum’, zegt expert in museumbeveiliging
Deze week besloot het OM twee foto’s en de namen te publiceren van drie dagen eerder gearresteerde mannen die ervan worden verdacht een week geleden Roemeense kunstschatten (Dacische gouden helm en armbanden) te hebben gestolen uit het Drents Museum in Assen. De politie hoopt zo te achterhalen waar de mogelijke dieven zich na de roof ophielden en de buit verstopt hebben.
Een prima actie, aldus minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD). „We willen de kunstschatten zo snel mogelijk terug hebben. Daarbij speelt tijd ook een rol. Als die stukken op weg zijn naar het buitenland of naar vernietiging dan telt elke seconde”, zei de minister tegen RTL. Volgens Van Weel hebben „de verdachten de keuze gehad om toch te vertellen waar de schatten waren. Anders zouden deze beelden naar buiten gaan.”
‘Onschuldpresumptie’
Korver keurt dit handelen af. „Hebben die twee mannen de kunstroof bekend? We hebben toch in Nederland de onschuldpresumptie? Alleen een rechter kan de verdachten schuldig verklaren.” Door het prijs geven van hun identiteit, zijn ze nu al definitief schurken geworden. Jebbink vindt het ook een onzinnige tactiek „om bij deze verdachten de duimschroeven aan te draaien” omdat een grote kunstschat is gestolen. „Alsof de koper van de helm nu door de publiciteit de verkoper herkent en met die informatie naar de politie stapt? Dit is pure bestraffing van verdachten.”
Het moet wel dringend noodzakelijk zijn voor de opsporing, er moet ook toestemming zijn van de hoofdofficier van justitie
Officier van justitie Ernst Pols uit Rotterdam, al vijftien jaar portefeuillehouder opsporingsberichtgeving bij het OM, noemt het besluit om de identiteit van reeds aangehouden verdachten bekend te maken „een uitzonderlijke maatregel”. De aanklager wijst er evenwel op dat sinds 2017 in de zogeheten ‘Aanwijzing opsporingsberichtgeving’ deze methode expliciet wordt toegestaan.
„Het moet wel dringend noodzakelijk zijn voor de opsporing”, zegt Pols. „Er moet sprake zijn van een stevige verdenking voor een strafbaar feit waar een strafmaximum van ten minste 8 jaar gevangenisstraf op staat. Er moet ook toestemming zijn van de hoofdofficier van justitie.” Pols noemt de huidige zaak ook een zeer ernstig misdrijf. „De Roemenen vergelijken het niet voor niets met het stelen van de Nachtwacht. Wij willen een volledige tijdlijn maken: stap voor stap in kaart brengen waar de verdachten na de roof zijn geweest.”
Niet de eerste keer
Het Openbaar Ministerie wijst erop dat het niet de eerste keer is dat gekozen is voor het verspreiden van de naam en foto’s van een al opgepakte verdachte. In 2010 verspreidde het OM de foto en naam van de 27-jarige Robert M. Hij werd ervan verdacht tientallen vaak zeer jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt op kinderdagverblijven in Amsterdam. Door de publiciteit hoopte de politie ouders van mogelijk misbruikte kinderen te waarschuwen en nieuwe informatie te verzamelen.
Het OM probeert volgens hem wel met mate om te gaan met het publiceren van foto’s. Opnames van voortvluchtige voetbalhooligans, die betrapt zijn op vernielingen of wanordelijkheden, worden meestal in eerste instantie geblurd getoond. Als ze zich dan na enige tijd nog niet melden, volgt alsnog volledige openbaarmaking.
Waar eindigt het als we deze tactiek ook gebruiken bij het ontvreemden van goederen?
Advocaat Korver waarschuwt ervoor de publiciteit „te makkelijk” te gebruiken als opsporingsmethode. In het geval van kinderen die misbruikt worden of bijvoorbeeld in een speurtocht naar een terrorist die met een bom onderweg is, kan hij begrip hebben voor deze opsporingsberichtgeving. „Maar waar eindigt het als we deze tactiek ook gebruiken bij het ontvreemden van goederen?” De raadsman noemt het opvallend dat in het geval van de kunstroof veel media niet de opsporingsinformatie van de politie hebben verspreid. „Daar willen ze niet lichtvaardig aan meewerken.”
Officier van justitie Pols zegt dat de opsporingsberichtgeving in het algemeen zeer succesvol is. Het uitloven van beloningen voor een ‘gouden tip’ noemt hij zelfs relatief gezien een van de goedkoopste opsporingsmethodes. Het vooruitzicht van een beloning genereert aandacht en veel tips terwijl er meestal niets hoeft te worden uitgekeerd. „Er is meestal geen beslissende tip en pas in combinatie met klassiek recherchewerk worden misdrijven uiteindelijk doorgaans opgelost.”
Het televisieprogramma Opsporing Verzocht, waar de politie met hulp van kijkers criminelen hoopt op te sporen, is volgens Pols behoorlijk succesvol. Al dalen de kijkcijfers. „Politie-informatie wordt tegenwoordig veel sneller via sociale media verspreid. En gelukkig zijn de meeste mensen nog steeds bereid om belangeloos tips te verstrekken.”
Lees ook
Het is stil in het Drents Museum, dat vrijdag heropende. Het ‘heeft nog hoop’ dat de gestolen stukken terugkomen
Voor de derde keer in korte tijd is het de Italiaanse regering niet gelukt om de beoogde migratieplannen uit te voeren. De rechtbank zette deze week wederom een streep door de uitwerking van de zogenoemde Albanië-deal.
Hoewel de migranten al waren aangekomen in Albanië, blijkt die gang van zaken juridisch niet stand te houden. Daarom moest de Italiaanse kustwacht zaterdag terug naar Albanië om de groep van 43 migranten, afkomstig uit Bangladesh, Egypte, Ivoorkust en Gambia, op te halen.
De huidige discussie draait rond de vraag of dit veilige landen zijn. Immers, alleen in specifieke gevallen mogen asielzoekers voor een korte periode worden vastgehouden, op voorwaarde dat zij uit veilige landen komen. Hun detentie moet wel door een rechtbank worden bekrachtigd, en dat heeft een rechtbank in Rome voor de derde keer dus niet willen doen.
De migranten in kwestie behoorden tot de groep van 49 asielzoekers die dinsdag op Albanees grondgebied arriveerden. Nog diezelfde dag keerde vijf migranten terug naar Italië, omdat ze minderjarig of kwetsbaar waren.
De Italiaanse regering sloot eerder een akkoord met Albanië, waarbij de opvang en de asielprocedure worden uitbesteed aan een ‘derde land’, buiten de Europese Unie, om daar door de Italiaanse autoriteiten te worden afgehandeld, moest het paradepaardje worden van de Italiaanse radicaal-rechtse premier Giorgia Meloni.
De migratiedeal heeft als doel om niet-kwetsbare migranten met in principe weinig kans op bescherming over te brengen naar een derde, niet EU-lidstaat als Albanië, waar hun asielprocedure versneld wordt behandeld. De bedoeling is hen weer even snel te repatriëren.
Maar het vastzetten van migranten buiten de Europese Unie kan alleen met toestemming van de rechter, zo bleek uit een eerder vonnis over deze deal. Zonder juridische grond voor het versneld uit- en vastzetten van de migranten, moet de Italiaanse kustwacht hen weer terug halen. De rechtbank floot de Italiaanse regering dus opnieuw terug en legt de zaak nu voor aan het Europese Hof van Justitie. Die oordeelt op 25 februari welke landen specifiek als veilig kunnen worden beschouwd.
Verzuurde relatie
De Italiaanse regering beschouwt de uitspraken over de Albanië-deal als politieke tegenwerking. Ze spreekt van een ‘politiek gebruik van justitie’. Dit gooit nog extra olie op het vuur van de al flink verzuurde relatie tussen de Italiaanse politiek en de magistratuur.
Binnen de rechtse meerderheid is het ongenoegen ook zeer groot over het strafonderzoek dat vorige week tegen premier Meloni en drie regeringsleden is geopend, wegens de snelle repatriëring van de door het Internationaal Strafhof gezochte Libische oorlogsmisdadiger Osama Almasri Njeem. De Italiaanse politie had de man op 19 januari in Turijn gearresteerd, maar amper twee dagen later besloot de Italiaanse regering hem naar Libië te repatriëren.
Het Internationaal Strafhof vraagt dringend uitleg van Rome over deze zaak, en ook in Italië zelf kreeg de zaak een staartje, in de vorm van een klacht en een strafonderzoek dat daarop volgde. Die stap beschouwt de Italiaanse regering dan weer als een wraakmaatregel van Italiaanse ‘linkse’ magistraten. Die zouden zich hebben willen wreken wegens een op til zijnde, en vergaande hervorming van justitie.
Waar lag het aan? Niet aan de muzikanten, die hun partijen met verve speelden. Niet aan de overtuigingsdrang van zanger Camil Meiresonne en niet aan de afgewogen opstelling en belichting waardoor een mooi schaduwpatroon ontstond. Toch werd het debuut van het Haagse Son Mieux in Ziggo Dome, Amsterdam, op vrijdagavond, niet de triomf die mogelijk leek.
Het populaire Son Mieux speelt op vele festivals en in concertzalen, en ook door heel Europa. Hun nummers, die vaak neigen naar discopop, zijn stuwend, hebben een weelderige klank en kregen een hoogwaardige constructie, met uitstapjes naar saxofoon- of percussie-solo’s. Van Son Mieux is bekend dat ze hun grote concerten, zoals in Afas Live, Amsterdam, in 2023, zorgvuldig vormgeven. In Afas was ‘kleur’ de inspiratie, een verwijzing naar hun doorbraakhit ‘Multicolor’ (2022), en werd de discosfeer onderstreept met glitter en glamour.
Nu, bij de eerste avond van twee uitverkochte concerten in Ziggo Dome, waren de muzikanten goeddeels in het zwart gekleed en was het podium vaak donker. Het optreden opende met het a capella ‘Will pt.1’ terwijl de bandleden langzaam zichtbaar werden, breed opgesteld op het toneel. De schemer was mooi geheimzinnig. Daarna was de presentatie een tijdlang statisch. De muzikanten speelden geconcentreerd, Meiresonne bleef op zijn plaats, en zelfs het wervelende ‘1992’ kreeg weinig elan. Pas toen Meiresonne zich tijdens ‘Nothing’ waagde tot halverwege de grote Y-vormige catwalk die vanaf het podium de zaal insteekt, ontstond er dynamiek.
‘Verdeeldheid’
Even later staat hij daar, in zijn eentje, gevangen in een lichtbundel, als op zijn eigen eiland. Tegen het publiek praat hij over ‘verdeeldheid’ en hoe muziek mensen kan samenbrengen. Het is een subtiel moment, en verrassend als vier strijkers naast hem opdoemen, en violiste Maud Akkermans bij ‘Heavy Water’ een mooie tegenpartij komt zingen.
Het concert is opgebouwd rond het inmiddels bekende repertoire van de eerste twee albums van de groep, en een reeks singles. De nieuwste twee singles, ‘Have a Little Faith’ en ‘Free for Another Day’, klinken bedaard en breken zo met de eerdere stijl.
Al wordt het publiek steeds uitbundiger, de band heeft gekozen voor soberheid en ernst, die maar met moeite worden afgeschud. Het nieuwe ‘Have a Little Faith’ biedt een mooie instrumentatie van verweven gitaargetokkel maar de melodie is vlak. Zo zwenkt Son Mieux op deze avond tussen de nieuwe, ingetogen stijl en de dansknallers die ze ook in het repertoire hebben. De band lijkt zichzelf tegen te houden.
Tot ver in het optreden is Meiresonne hard aan het werk om de zaal op te porren. Pas als een 12-koppig koor op het toneel verschijnt ter ondersteuning van het onweerstaanbaar opzwepende ‘This Is The Moment’, en ook het zittende publiek is opgestaan, bewegen zanger en muzikanten spontaan over het podium, waarbij gitarist Niels de Maa als een derwisj rondjes draait. Dan verspreiden de koorleden zich losjes over het podium, en doet Meiresonne wat hij even tevoren in een liedtekst beloofde: ‘I will dance like nobody’s watching’.