Noord-Korea zegt nucleaire onderzeeër te water te hebben gelaten, onduidelijk hoe nucleair die echt is

Duikboot Een nucleaire onderzeeër zou sinds vrijdag deel zijn van het Noord-Koreaanse arsenaal. De vraag is wat de boot precies kan.
Een foto van de Noord-Koreaanse staatspers, waarop Kim Jong-un de verbouwde onderzeeër bekijkt.
Een foto van de Noord-Koreaanse staatspers, waarop Kim Jong-un de verbouwde onderzeeër bekijkt. Foto KCNA via AFP

Noord-Korea zegt vrijdag een „tactische nucleaire onderzeeër” te water te hebben gelaten. Dat melden internationale persbureaus. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde de onderzeeër een van de belangrijkste „onderwater-aanvalsmogelijkheden van de marine”.

Op beelden van Noord-Koreaanse staatsmedia is te zien dat een onderzeeër te water wordt gelaten. De vraag is waartoe de boot in staat is: analisten betwijfelen onder meer tegenover CNN dat het om een nucleaire duikboot gaat, aangedreven door kernreactoren. Het gaat volgens nieuwssite Naval News mogelijk om een sterk aangepaste Romeo-boot, een dieselmodel uit de Sovjettijd.

Daarnaast is de vraag wat voor raketten de onderzeeër kan lanceren. Nucleaire raketten, lijkt Noord-Korea te zeggen, maar volgens persbureau Reuters is niet bewezen dat het land kernwapens heeft die klein genoeg zijn voor de raketten die de onderzeeër kan afvuren. Daar komt nog bij dat de oude onderzeeër langzaam zou zijn en veel geluid zou maken, waardoor deze relatief makkelijk kan worden opgespoord onder water.

Kim heeft volgende week een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin gepland. Inlichtingenbronnen zeiden tegen The New York Times dat Poetin op zoek is naar artilleriegranaten en antitankraketten, in ruil voor onder meer technologie die in nucleaire onderzeeërs van pas komt.

Lees ook Noord-Korea ziet kansen in het steeds geïsoleerdere Rusland. Wat krijgt Poetin ervoor terug?