Nog anonieme koper neemt merknaam en concept Blokker over

De curatoren van Blokker hebben een koper gevonden voor delen van de huishoudwinkelketen, die halverwege november failliet ging. Deze wil in elk geval de winkelformule, de merknaam en de webwinkel overnemen. Wie de nieuwe eigenaar is, zeggen de curatoren niet. Ook een verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

De koper wil „de Blokkerformule de komende periode weer opbouwen”, aldus een persbericht. Ook wil hij samenwerken met de 45 franchisewinkels die door zelfstandige ondernemers die willen doorgaan onder de Blokker-naam, en niet bij het faillissement betrokken zijn.


Lees ook

Wij willen door, zeggen zelfstandige eigenaren Blokkerwinkels

Bedrijfsleider Aart-Wim Heinen (rechts) in gesprek met een klant in de Blokker in Spakenburg.

„Dit is het best denkbare scenario”, reageert Esther Heinen verheugd. Zij zit in het bestuur van de vereniging van Blokker-franchisenemers en baat een winkel uit in Spakenburg. „We hebben een bouwer nodig en die is er nu. Er moet nog heel veel besproken worden, maar ik ben blij dat er nu handtekeningen staan.” Heinen zegt dat de koper deze week meer bekend zal maken. „Het is heel fijn dat hij gelijk afspraken heeft gemaakt met de franchisevereniging.”

Vorige week werd duidelijk dat de curatoren met tientallen partijen contact hebben gehad over een doorstart. Daar zaten ook kandidaten bij die juist niet met de franchisenemers wilden samenwerken.

Onduidelijkheid over winkels

Onduidelijk is nog wat de verkoop betekent voor de circa 350 winkels die onder het Blokkerconcern zelf vallen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die in functie blijven: vastgoedbeheerder Wereldhave, die verschillende winkelcentra bezit, zei eerder al contracten met Blokkerwinkels niet meer te verlengen. Ook met andere verhuurders van Blokker-winkelpanden zal de koper opnieuw moeten onderhandelen over huurcontracten.

Bij eerdere faillissementen van winkelketens zijn ook merkrechten verkocht zonder dit dat een voortbestaan van de filialen betekende. Zo werd de merknaam V&D verkocht nadat de warenhuisketen in 2015 failliet was gegaan. In 2018 werd er een webwinkel actief onder die naam, maar die blijkt weinig succesvol. Ook elektronicawinkel BCC, een voormalig zusterbedrijf van Blokker, bestaat nog in naam. Op BCC.nl is nu een prijsvergelijker te vinden die verwijst naar winkels zoals bol., MediaMarkt en Coolblue – ooit de grote rivalen van BCC.

Winkels zonder spullen

In de ‘eigen’ Blokkerwinkels is sinds eind november een leegverkoop gaande. Die zal „de komende periode” door de curatoren worden voortgezet. Veel spullen zijn daar niet meer te vinden en ook het centrale Blokkermagazijn is volgens betrokkenen inmiddels leeg. Bij een deel van de filialen staat inmiddels ook de winkelinrichting te koop.

Ook hebben de winkels na 31 december geen personeel meer: de contracten van winkelmedewerkers zijn al door de curatoren opgezegd. „De medewerkers in de winkel willen duidelijkheid over de toekomst van hun eigen winkel, over hun rechten in de toekomst, hun loon en over de nieuwe eigenaar”, zegt vakbond FNV in een reactie. „Veel mensen hebben al ander werk gevonden, maar er zijn er ook die afwachten wat er gaat gebeuren.”

Afgelopen vrijdag publiceerden de curatoren het eerste faillissementsverslag van Blokker. Daaruit werd duidelijk dat het bedrijf ongeveer 93 miljoen euro aan schulden heeft. Zo staat er een lening van 26,7 miljoen euro open bij Gordon Brothers. Omdat die financier het zogeheten pandrecht heeft op de voorraden van Blokker, komen de opbrengsten uit de leegverkoop in eerste instantie bij Gordon Brothers terecht. Daarna is de Belastingdienst aan de beurt, waar Blokker een vooral in coronatijd opgelopen schuld heeft van bijna 26,2 miljoen euro.