Nobelprijs voor Scheikunde naar wetenschappers die de functies van eiwitten voorspellen en ze namaken

De Nobelprijs voor Scheikunde is toegekend aan onderzoek dat het mogelijk heeft gemaakt de structuur van eiwitten te voorspellen en om met behulp van de computer nieuwe eiwitten te kunnen ontwerpen met nieuwe vormen en functies. De prijs van 11 miljoen Zweedse kronen (966.600 euro) wordt gedeeld door drie wetenschappers.

Dennis Hassabis (1976) en John Jumper (1985) van Google Deepmind in Londen, Verenigd Koninkrijk, delen ieder een helft van de prijs voor hun ontdekking in 2020 waarmee het hun is gelukt om op basis van een gegeven aminozuurvolgorde van een eiwit precies de functie ervan te voorspellen. De andere helft van de prijs is voor David Baker (1962) van de University of Washington in Seattle, Verenigde Staten, voor het met behulp van kunstmatige intelligentie ontwerpen van eiwitten met een geheel nieuwe functie.

Driedimensionale structuur

Eiwitten zijn cruciaal voor levende organismen. Ze vervullen allerlei functies, bijvoorbeeld als enzymen die producten kunnen omzetten, als receptoren die nodig zijn voor de waarneming van stoffen in de omgeving, of als hormonen waarmee organen in het lichaam onderling boodschappen uitwisselen.

De precieze functie van eiwitten wordt hoofdzakelijk bepaald door hun driedimensionale structuur. Daarom is het cruciaal om die heel precies te kunnen voorspellen. Hassibis, Jumper en Baker leverden daar vrij recent een doorslaggevende bijdrage aan.

Opvallend is dat deze Nobelprijs voor Chemie opnieuw veel met kunstmatige intelligentie te maken heeft, een veld waarvoor dinsdag al de Nobelprijs voor Natuurkunde werd gegeven.

Woensdagmiddag om 17 uur verschijnt er een speciale aflevering van Onbehaarde Apen over deze Nobelprijs