Nigerese coupleider belooft binnen drie jaar de macht over te dragen

Niger Generaal Tchiani, die de militaire junta in Niger leidt, heeft beloofd binnen drie jaar de macht over te dragen aan een burgerregering. Het West-Afrikaanse blok Ecowas vindt het te lang.
De Nigerese generaal Abdourahamane Tchiani tijdens zijn televisietoespraak.
De Nigerese generaal Abdourahamane Tchiani tijdens zijn televisietoespraak. Foto ORTN – Télé Sahel via AFP

De militaire junta van Niger is van plan binnen drie jaar de macht over te dragen aan een burgerregering. Dat heeft generaal Abdourahmane Tchiani, die de junta leidt, zaterdag volgens internationale media gezegd in een televisietoespraak. „Het is niet onze ambitie om de macht te grijpen”, aldus de coupleider. Hoe de machtsoverdracht precies zou verlopen, gaat de junta nog onderling bepalen.

Tchiani’s toespraak volgde op het bezoek van een delegatie van het West-Afrikaanse blok Ecowas op zaterdag. De coupplegers en de omringende landen lijken met dat bezoek niet nader tot elkaar gekomen. De sancties die sinds de coup tegen Niger zijn ingesteld, noemde de generaal „illegaal” en „inhumaan”.

Ecowas vindt drie jaar te lang, zei een woordvoerder zondag tegen de BBC. „Ze moeten zich klaarmaken om de macht zo snel mogelijk over te dragen.” De dreiging van een militaire interventie door Ecowas blijft in de lucht hangen. Tchiani dreigde terug: „Als ze ons aanvallen, zullen ze het niet zo makkelijk krijgen als sommigen lijken te denken.”