Nieuwsuur: zeker 85 massadonoren in Nederland, met veel meer nakomelingen dan toegestaan

Door de werkwijze van Nederlandse fertiliteitsklinieken zijn er sinds 2004 meer dan 85 massadonoren in Nederland. Dat meldt Nieuwsuur maandag. Zo’n massadonor heeft meer dan vijfentwintig nakomelingen, wat tot 2018 de richtlijn was van het maximaal aantal kinderen toegestaan per donor. Inmiddels zijn dit er twaalf.

De vondst van het aantal massadonoren is het gevolg van een nieuwe wet, die sinds 1 april van dit jaar van kracht is. Sinds die wet van kracht is, worden donoren en moeders landelijke geregistreerd, in plaats van per kliniek. Dat gebeurt met terugwerkende kracht tot 2004, toen anoniem doneren verboden werd. „We weten nu voor het eerst het aantal nakomelingen per donor in Nederland”, zei gynaecoloog Marieke Schoonenberg namens de beroepsvereniging van gynaecologen (NVOG) tegen Nieuwsuur. Volgens haar gaat het bij de meeste massadonoren „om 26 tot 40 kinderen per persoon, met een paar uitschieters naar boven tot 50 of zelfs 75 kinderen per donor”.

De massadonoren konden jarenlang het maximale aantal donaties van van 25 nakomelingen overschrijden, omdat ze zich bij meerdere klinieken konden aanmelden. Hun registratie werd per kliniek gedaan, waardoor er geen gecentraliseerd overzicht bestond van hoeveel nakomelingen een zaaddonor daadwerkelijk had. Volgens Nieuwsuur hebben klinieken daarnaast „doelbewust vaker dan 25 keer dezelfde donor gebruikt” en hebben klinieken „onderling donorsperma uitgewisseld zonder medeweten van de donor en zonder duidelijke registratie”.

De NVOG roept moeders, donors en donorkinderen op om zich te melden bij fertiliteitsklinieken voor meer informatie. „Het aantal massadonoren in de klinieken had nul moeten zijn”, aldus Schoonenberg. „We willen namens de beroepsgroep onze excuses aanbieden, we hebben het niet goed gedaan”.