Webwinkel Amazon gaat nog eens 9.000 banen schrappen. Dat blijkt uit een openbaar gemaakte email die topman Andy Jassy naar het personeel van het bedrijf heeft gestuurd. De ontslaggolf volgt op een eerdere grote ontslagronde die eerder dit jaar werd bekendgemaakt. Toen verdwenen er 18.000 banen bij de webwinkel.
De nieuwe ontslagronde richt zich met name op de advertentietak van het bedrijf, naast de webdiensten (AWS) en streamingdienst Twitch. Jassy noemt de beslissing „een moeilijke beslissing, maar een die volgens ons op lange termijn het beste is voor het bedrijf”. Amazon is een van de grootste werkgevers van de VS, met circa 1,5 miljoen werknemers, maar heeft last van de economische moeilijke tijden in de VS. Daarnaast heeft het bedrijf tijdens de pandemie fors meer mensen aangenomen, terwijl mensen na de pandemie minder online zijn gaan winkelen.
De massaontslagen bij Amazon zijn niet uniek in het Amerikaanse techlandschap: ook bedrijven als Meta, het moederbedrijf achter Facebook, Instagram en Whatsapp, kondigde deze maand aan 5.000 openstaande vacatures te schrappen, nadat eerder 11.000 ontslagen vielen bij het bedrijf.
In januari kondigde Alphabet, het moederbedrijf van Google, aan wereldwijd zo’n twaalfduizend banen te schrappen. In dezelfde maand zei Microsoft wereldwijd tienduizend banen, zo’n 5 procent van het totaal aantal werknemers, te schrappen vanwege dalende inkomsten. Ook computermaker HP (6.000 geschrapte banen), Cisco Systems en IBM (beiden zo’n 4.000 banen) kenden de afgelopen maanden massale ontslagrondes.
Een groot aantal asielzoekers wordt door het COA tijdelijk op oude cruiseboten gehuisvest. Redacteur Bram Endedijk ontdekte dat het personeel op die boten, voornamelijk Oost- Europese migranten, wordt uitgebuit. Ze maken lange dagen, worden onderbetaald en hebben nauwelijks rechten. En dit personeel wordt indirect ingehuurd door de Nederlandse staat.
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump heeft hoge invoerheffingen aangekondigd voor China, Mexico en Canada. Voor Chinese producten die de VS in komen wil hij een extra invoerheffing van 10 procent rekenen, bovenop al bestaande importtarieven. Daarnaast heeft Trump een invoerheffing van 25 procent aangekondigd voor producten uit Mexico en Canada. Dit heeft hij bekendgemaakt op zijn eigen platform Truth Social.
De heffing voor Chinese producten komt bovenop al bestaande invoertarieven. Zo voerde Trump tijdens zijn vorige presidentschap dat in 2017 begon al tarieven in tot 25 procent voor Chinese grondstoffen en producten. Deze zijn grotendeels gehandhaafd door de regering-Biden. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump beloofd invoerheffingen van 60 procent op te leggen voor producten uit China. Dat lijkt vooralsnog van de baan.
Drugssmokkel
Het hoge invoertarief is volgens Trump vanwege de „enorme hoeveelheden” drugs die vanuit China via Mexico naar de VS worden gestuurd. Het gaat volgens Trump vooral over de drug fentanyl, een synthetische vervanger van heroïne die in de VS jaarlijks tienduizenden dodelijke overdosissen veroorzaakt. Trump schrijft dat het invoertarief van kracht blijft, totdat Canada en Mexico een oplossing vinden voor de drugssmokkel en de asielstroom naar de VS.
Mexico, China en Canada zijn de drie grootste handelspartners van de VS. Het voorgestelde tarief is volgens persbureau Reuters in strijd met een handelsovereenkomst die Trump in 2020 sloot met Canada en Mexico. Voor die twee landen is de VS de belangrijkste handelspartner. Meer dan 83 procent van alle export uit Mexico ging vorig jaar naar de Verenigde Staten, zo’n 75 procent van alle export uit Canada kwam in dat jaar in de VS terecht.
Liveblog Amerikaanse politiek
Speciaal aanklager trekt rechtszaken tegen Trump in
Ik heb een terugkerende nachtmerrie, die zich steeds in een iets andere gedaante aandient, maar die altijd op hetzelfde neerkomt. Hij gaat als volgt: er blijkt iets niet te kloppen aan mijn diploma, want ik moet nog voor één vak examen doen. Dat betekent dat ik weer naar school moet, met alle knellende sociale banden en puberale geboden van wat cool is, en wat niet. Ik word daarna wakker met een langzaam wegebbend gevoel van paniek, gevolgd door opluchting: mijn middelbareschooltijd is voorbij, en ik mag in mijn volwassen leven zijn wie ik ben.
Het is alweer een tijd geleden dat ik door deze droom bezocht werd, maar ik dacht er de laatste weken alsnog veel aan, nadat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen. Ik zocht even op hoeveel mensen er op hem hadden gestemd; het waren er meer dan 76 miljoen. Ik moest ervan bijkomen dat er kennelijk zoveel mensen zijn die een leider zien in een man die grossiert in onbehouwen, ongefundeerde en onnozele uitspraken. Het is een nachtmerrie op zichzelf. Kennelijk zijn we beland in een tijdperk waarin dom geschreeuw van pestkoppen meer waarde heeft dan bedachtzame twijfel.
In Amerika (en op een bepaalde manier helaas ook in Nederland) is de politieke weegschaal doorgeslagen naar mensen die hun onkunde vol bravoure tentoonstellen en die kwaadaardig getreiter bestempelen als krachtig leiderschap. Afgelopen week werd meteen duidelijk bij het samenstellen van zijn kabinet dat als het aan Trump ligt, de zogenaamde vrije wereld zal worden geleid door halve misdadigers en hele kwakzalvers.
Zo stelde hij op educatie Linda McMahon voor, een dame die ervan wordt verdacht niet te hebben voorkomen dat in haar organisatie (World Wrestling Entertainment) jarenlang kinderen konden worden misbruikt. En de aanstelling van Matt Gaetz, de keuze van Trump om het Ministerie van Justitie te leiden, is ternauwernood gesneuveld in de Senaat, omdat datzelfde ministerie onlangs nog een onderzoek was gestart naar dezelfde Gaetz wegens seks met minderjarige meisjes. En op Gezondheidszorg ziet Trump graag Robert F. Kennedy jr. zitten, een man zonder enige wetenschappelijke ervaring die bovendien beweert dat Covid-vaccinaties autisme bij kinderen veroorzaken.
Trump kan elke clown en crimineel aanstellen, want zijn overwinning heeft hem gesterkt in de overtuiging dat hij kan doen wat hij wil. Net als een paar jaar geleden, toen hij opmerkte dat je vrouwen gewoon in hun kruis moet grijpen als je daar zin in hebt. Woorden die daden worden, en die nu resoneren bij nieuwe generaties jonge mannen die viraal gaan op sociale media met de nieuwverworven slogan; ‘your body, my choice’, een pesterige omkering van de feministische leus ‘my body, my choice’. De zinsnede komt van de jonge neo-nazi Nick Fuentes, die na de winst van zijn held Trump in een video grijnzend en met machtsgeile, glinsterende oogjes roept; „Hey trut, wij hebben de controle over jullie lichamen! Raad eens? Mannen winnen alweer, okay? En ja, wij bepalen wat er met jullie lichamen gebeurt. Jouw lichaam, onze keuze!”
Nadat ik dat filmpje had gezien, wist ik het zeker: als dit een wedstrijd was, met als inzet de heerschappij over het schoolplein, dan hebben de bullies definitief gewonnen. De meelopers sluiten zich bij de winnaars aan, en worden de wreedste pestkoppen van allemaal. De rest van ons; de nerds, de verlegen, onhandige twijfelaars, de wetenschappers en kunstenaars, tellen niet mee. En alle andere vreemde vogels die niet in een binair of ander eng hokje passen, vallen buiten de boot en moeten zich uit lijfsbehoud aanpassen. Het is een wereldwijde plaag van bullebakken en treiterkoppen. Een nachtmerrie is het, en misschien betekent mijn terugkerende droom wel dit: dat ik voor altijd vastzit op het schoolplein.
Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze schrijft om de week op deze plek een column.