Niet-grensoverschrijdend gedrag, gevonden in Delden

Terwijl de ijswind over het Twentekanaal blaast, ligt Delden (7300 inwoners, géén dorp, stadsrechten sinds 1333) er stilletjes bij. Op het dak van een blauw boekenhuis is wat motsneeuw blijven plakken, maar het bouwsel is zo robuust dat de boeken binnen beschut staan. Goede boeken, trouwens: Binet, Houellebecq, Koch. En in een hoekje De surprise, een bundel verhalen van Belcampo (1902-1990) die opgroeide als notariszoon in Rijssen (15 kilometer verderop, stadsrechten sinds 1243).

Op het omslag staan – verrassing – Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge. Een filmeditie dus, in 2015 gemaakt toen Mike van Diem het titelverhaal verfilmde. Dat begint meteen al geweldig met een ongemakkelijke scène tussen een welgestelde jongeman en zijn huishoudster, waarbij die laatste haar baas verwijt dat hij in jaren leven onder één dak nooit een vinger heeft uitgestoken naar de klink van haar slaapkamerdeur; laat staan naar haar lichaam. Zij voegt de daad bij de klacht over zijn gebrek aan grensoverschrijdend gedrag en neemt ontslag.

De lusteloze man ziet in dat het zo niet verder kan en besluit een einde aan zijn leven te maken. Dat blijkt lastiger dan verwacht. Hij levert zich over aan een dienstverlenende instantie, bestelt ‘De surprise’ als stervensvorm en ontmoet op het nippertje van zijn bestaan, u zag het al aankomen, een vrouwelijke lotgenote die alles op losse schroeven zet. Verlost van hun uitzichtloosheid gaan zij samen op de vlucht voor de dood. Al lezend voorvoel je dat er geen ontsnappen aan is, waarbij de omstandigheid dat de recent ontvlamden een surprise als levenseinde hebben besteld, de mogelijkheid openhoudt dat deze twee elkaars dodelijke verrassing zijn. Wanneer die gedachte ook bij hen postvat, wordt het pas echt spannend.

Het feest zit niet alleen in de dansende plot, maar ook in de details; met als hoogtepunt het eerste moment van intimiteit tussen de geliefden, wanneer zij een doodskist past en klem komt te zitten. (Toch eens die film checken.) In de wereld van Belcampo moet de mens leren leven in een universum dat zomaar op hol kan slaan. Zie ook het tevens in de door Belcampo’s oeuvre hinkstapspringende bundel opgenomen ‘De dingen de baas’, een klassiek verhaal waarover ik weleens beschaamd heb moeten toegeven dat ik het „nog niet” had gelezen. Nu wel! Als het niet uit 1950 zou stammen, zou je er een allegorie op de klimaatverandering (of de coronapandemie) in kunnen lezen, al is het hier niet de natuur die het heft in handen neemt, maar zijn het de dingen die, tot leven gekomen, de mens laten voelen wie de baas is. (In het vervolg blijkt niets menselijks de dingen vreemd.) Aanleiding voor de revolte is de atoombom: met dingen de dingen aanvallen, dat gaat de dingen te ver.

Ook hier buitelen de schitterende details over elkaar heen: als de opgeleefde dingen de huizen verlaten, drapeert een dik gordijn zich voor een kast, zodat het servies zich veilig naar buiten kan ploffen. En wanneer de kleren de mensen verlaten, komt Belcampo met een prachtig beeld. „Wij hadden elke gedachte aan weerstand laten varen en toen dan ook onze pijama’s zichzelf losmaakten, staken we de armen al in de hoogte om ze te laten uittrekken en stonden als soldaten die zich overgaven aan de vijand.” Zo is het ook met Belcampo zelf: we kunnen ons alleen maar liefdevol aan hem overgeven.

Wilt u het besproken exemplaar De surprise hebben? Mail dan naar [email protected]; het boek wordt onder inzenders verloot, de winnaar krijgt bericht.