Nederlands ziekenhuis heeft primeur: baby’s worden draadloos gemonitord

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven heeft een wereldwijde primeur. De komende maanden voert het een proef uit waarbij prematuur geboren baby’s draadloos worden gemonitord, zo heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt. De hartslag en ademhaling van zo’n vijftig baby’s wordt tien dagen lang gemeten met een draadloos bandje, de zogeheten Bambi Belt, die de traditioneel gebruikte plakelektrodes vervangt.

De riem moet bij zowel ouders als kind stress en ongemak wegnemen, die worden veroorzaakt door de elektrodes. De gewoonlijk gebruikte elektrodes worden direct op de kwetsbare huid van een te vroeg geboren baby geplakt en kunnen pijn veroorzaken. „Deze innovatie betekent voor pasgeborenen meer comfort, geen huidirritatie en geen verstoring van de slaap”, aldus Heidi van de Mortel, verpleegkundige neonatologie bij het MMC. „Baby’s kunnen met de Bambi Belt pijn- en stressvrij bewegen, wat bijdraagt aan een positieve ontwikkeling.”

Door de Bambi Belt kunnen ouders hun pasgeborene bovendien makkelijker uit de couveuse halen en knuffelen zonder slangen en snoeren die in de weg zitten. De riem zit rond de middel van het te vroeg geboren kind en maakt volgens het ziekenhuis in Veldhoven gebruik van „geavanceerde sensortechnologie”. In de pilot, die de komende maanden plaatsvindt, wil het ziekenhuis onderzoeken hoe de riem in de dagelijkse praktijk werkt.