Nederlanders die uit Libanon werden gerepatrieerd, nu tóch opgevangen door de overheid

De Nederlanders die uit Libanon werden gerepatrieerd, worden toch opgevangen door de overheid. Eerder dreigden enkele tientallen burgers op straat te worden gezet, omdat het ministerie van Volkshuisvesting niet voor hun opvang wilde betalen. Maar na een spoedoverleg donderdagavond ging het ministerie overstag.

Het Rijk dekt nu alsnog de kosten voor de tijdelijke opvang van enkele tientallen mensen die werden teruggehaald uit Libanon. Totdat ze huisvesting hebben gevonden, worden ze opgevangen in een vakantiepark.

Deadline

Het besluit volgt op een ruzie tussen het kabinet en de gemeente Eindhoven. Bij eerdere repatriëringen werden de tijdelijke opvangkosten altijd door het Rijk betaald, maar dit keer kwamen rijksambtenaren de gemeente en de gerepatrieerde burgers vertellen dat ze de opvang binnen één dag moesten verlaten. De deadline werd daarna twee keer verschoven, maar vrijdag zouden de burgers daadwerkelijk op straat worden gezet. Het ministerie van Volkshuisvesting zou, onder leiding van minister Mona Keijzer (BBB), niet langer voor hun opvang willen betalen.

Het leidde tot een conflict met de gemeente Eindhoven, die de teruggehaalde burgers niet op straat wilde zetten. Dat scenario werd donderdagavond voorkomen, doordat na het spoedoverleg de toezegging van het ministerie kwam om de kosten alsnog te dekken.


Lees ook

Eindhoven in conflict met ministerie Volkshuisvesting over financiering opvang repatriëring uit Libanon

Repatrianten uit Libanon komen aan op luchtmachtbasis Eindhoven.