Nederland is de Europese toegangspoort voor goederen uit Mercosur-landen

Waarom jaarlijks 80 procent van alle pindaproductie uit Argentinië naar Nederland gaat? De Nederlandse hang naar pindakaas of borrelnootjes heeft er weinig mee te maken. Het merendeel van deze import wordt namelijk opgeslagen in Nederland en doorgevoerd naar het buitenland.

Hetzelfde geldt voor Braziliaanse sojabonen. Deze worden geïmporteerd om er plantaardige oliën en vetten en veevoer van te maken, dat voornamelijk bedoeld is voor de Duitse markt. Nederland is van alle EU-landen de grootste importeur van goederen uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Dat blijkt uit vrijdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat Nederland in 2024 voor 13,6 miljard euro aan voornamelijk grond- en brandstoffen, voeding en dranken uit deze landen invoerde. Daarnaast is Nederland met 6 miljard euro aan vooral chemische producten, machines en vervoermaterieel de grootste exporteur van de EU naar de vier Mercosur-landen.

Handelsakkoord

Sinds 6 december 2024 geldt het EU-Mercosur-akkoord. Dat is een economisch samenwerkingsverband tussen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay en de EU, met als doel het bevorderen van de onderlinge handel door bijvoorbeeld het sluiten van handelsakkoorden.

Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de EU-lidstaten, al blijkt dat Nederland in 2024 voor 1,7 miljard euro uit Argentinië, 11,2 miljard euro uit Brazilië, 0,1 miljard euro uit Paraguay en 0,7 miljard euro uit Uruguay importeerde. Zo kwamen er via de Rotterdamse haven vooral ruwe olie en sojabonen uit Brazilië, veevoer uit Argentinië, pinda’s uit Argentinië en Paraguay, houtcellulose voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal uit Uruguay en rundvlees uit Argentinië en Uruguay.

Ook de Nederlandse export naar Mercosur-landen is relatief hoog. Met 6 miljard euro aan exportgoederen is Nederland de derde grootste EU-exporteur van deze landen, met Duitsland (16,1 miljard euro) en Italië (7,5 miljard euro) op plek één en twee. Nederland voerde bijvoorbeeld chemische producten, vervoersmiddelen en voertuigonderdelen uit, die bijvoorbeeld afkomstig zijn van de Nederlandsche chemie-industrie. Zo belandde Nederlandse farmaceutische producten in Brazilië en Uruguay, schepen in Paraguay en voor 45,8 miljoen euro aan machines en voertuigonderdelen van Nederlandse makelij in Brazilië.

Doorvoerfunctie

De import- en exportcijfers benadrukken de Nederlandse handelspositie. Slechts een klein deel van de totale goederenimport uit de Mercosur-landen is bestemd voor de Nederlandse markt. Zo blijft 16 procent van de import uit Argentinië, 17 procent uit Brazilië, 15 procent uit Uruguay en slechts 7 procent van de geïmporteerde goederen uit Paraguay in Nederland.

Deze vier Mercosur-landen zijn samen goed voor 1,8 procent van de totale Nederlandse goederenimport en 0,7 procent van de totale Nederlandse goederenexport.