Nederland geeft menselijke schedel met mozaïek terug aan Mexico

Op verzoek van Mexico geeft Nederland een met turquoise edelstenen ingelegde menselijke schedel terug. Het object komt uit de Rijkscollectie van het Wereldmuseum in Leiden, waar het lang werd gezien als een van de topstukken van de collectie. De schedel is donderdag overhandigd op de Mexicaanse ambassade in Den Haag, zo maakte minister Eppo Bruins (OCW) bekend.

De restitutie valt buiten de gebruikelijke gang van zaken rondom koloniale collecties, schrijft het ministerie, omdat het om menselijke resten gaat. Bij zulke gevallen hoeft de Commissie Koloniale Collecties niet geraadpleegd te worden en is teruggave het uitgangspunt.

Soortgelijke schedels

In 2016 bracht het museum na onderzoek naar buiten: de schedel is nep. Of, de schedel bleek een ander verhaal te hebben. Tot dan toe werd gedacht dat het werk ergens tussen 1300 en 1500 geassembleerd was door de Mixteken, een bevolkingsgroep in het zuiden van Mexico. Het lag anders. De schedel en de turquoise steentjes hadden die herkomst wel, maar ze bleken aan elkaar gelijmd door een Mexicaanse tandarts, in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Het museum heeft de schedel in 1963 gekocht van een Amerikaanse kunsthandelaar, Robert Stolper. Volgens Stolper is de schedel afkomstig uit de periode 1300-1521. Bewijs daarvan had hij niet. Dat was onhandig maar niet ongebruikelijk in de jaren zestig, zo vertelde conservator Martin Berger in 2016 aan NRC. „Er werd in die tijd zo veel semi-legaal en illegaal opgegraven in Mexico dat niemand bijhield waar dingen vandaan kwamen.”

Toenmalig museumdirecteur Pieter Hendrik Pott had zijn pijlen op de schedel gericht, hij vond het een uniek stuk én zag dat andere musea soortgelijke schedels in huis hadden. Hij betaalde 75.000 gulden voor de schedel.

Het Leidse Museum Volkenkunde (nu Wereldmuseum) heeft niet als enige een onterecht als Mixteeks aangemerkte schedel. Zeker negentien musea en verzamelaars wereldwijd hebben zo’n object in huis, vermoedelijk door de Mexicaanse tandarts gemaakt, schreef de Volkskrant in 2016.


Lees ook

Dit interview uit 2016 met archeoloog Martin Berger over het onderzoek naar de schedel.

Martin Berger: „Vijftig jaar geleden kon een directeur zelf besluiten: dit is zo mooi, dit wil ik aankopen.”