De terroristische dreiging in Nederland van jihadistische en rechts-extremistische groepen is de afgelopen maanden licht toegenomen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Wel blijft het dreigingsniveau dat afgelopen december werd verhoogd naar 4, het op een na hoogste niveau, gehandhaafd, wat betekent dat er een „reële kans” is op een terroristische aanslag in Nederland.
Volgens de NCTV blijft jihadistische dreiging de grootste zorg voor Nederland. De dreiging zou komen van zowel autonome netwerken als van groepen die in contact staan met IS. Die zouden onder meer beelden van de oorlog in Gaza en Nederlandse koranverbrandingen aangrijpen om mensen aan te zetten tot aanslagen in Nederland en Europa. „De oorlog in Gaza is een veelvuldig terugkerend onderwerp in de propaganda van mondiaal-jihadistische organisaties. (…) Met dergelijke oproepen proberen zij in te spelen op de onder moslims breed gedeelde woede over de vele Palestijnse slachtoffers”, aldus de NCTV.
Daarnaast groeit het gevaar vanuit het „rechts-terroristische” online milieu, schrijft de NCTV. Dit „rechts-terroristisch” landschap in Nederland zou voornamelijk bestaan uit groepen die het rechts-extremistische gedachtegoed willen normaliseren en het ‘blanke ras’ weerbaarder willen maken door middel van fysieke trainingen. De dreiging zou met name eerder voortkomen uit geweldslust dan uit ideologische overtuiging.
Online bereik groot
Hoewel de omvang van deze groepen nog beperkt is, blijkt hun online bereik groot. Mede daarom vreest de NCTV dat bredere acceptatie van hun gedachtegoed zal leiden tot een „toenemende intolerantie” tegen de overheid, minderheden en politieke opponenten. „Dit kan op termijn mogelijk drempelverlagend werken wanneer het gaat om de inzet van geweld. De onderlinge samenwerking tussen dit soort groepen lijkt zowel nationaal als internationaal toe te nemen.”
De dreiging uit extreemrechtse hoek is een stuk minder voorspelbaar dan voorheen, zo oordeelt de NCTV, onder meer vanwege de ideologische vervaging, versplintering van groepen en hun nadruk op anonimiteit. De NCTV ziet hoe de verjonging van deze groep, die op extreemrechtse chatgroepen en platforms actief is, zich verder doorzet. In maart werden in België nog vier jongens van 15 tot 18 jaar aangehouden die ervan verdacht worden vanuit jihadistische motieven een terreuraanslag voor te bereiden.