Nachtelijke levertransplantaties in UMCG nog maar incidenteel nodig, ziekenhuis kan donorlevers langer bewaren

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kan donorlevers veel langer bewaren dan eerder gedacht – soms tot wel twintig uur – zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid van de patiënt. Dat blijkt uit dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gepubliceerd onderzoek van het UMCG. Het Groningse ziekenhuis zegt wereldwijd de eerste te zijn die levers langer kan bewaren, en operaties daardoor standaard overdag te kunnen uitvoeren.

Het UMCG onderzocht sinds 2020 of het veilig is om donorlevers te bewaren in een perfusiemachine. Wanneer een donorlever beschikbaar kwam, gingen dokters soms meteen over tot een operatie. Andere keren wachtten ze een groot aantal uren en bewaarden ze de lever in de machine. Uit het onderzoek blijkt dat er naderhand geen significante gezondheidsverschillen waren tussen de patiënten die meteen werden geopereerd en zij die pas na een lange bewaartijd onder het mes gingen. De twee groepen waren in leeftijd en geslacht grotendeels hetzelfde.

Groot voordeel van de langere bewaartijd met de perfusiemachine is dat het UMCG operaties niet meer ‘s nachts hoeft uit te voeren. Tijdens nachtdiensten is er in ziekenhuizen daardoor minder personeel nodig. Operatieteams zijn bovendien fitter: de onderzoekers merkten op dat levertransplantaties in de nacht gemiddeld twee uur langer duren dan overdag.

Volgens Vincent de Meijer, hoogleraar chirurgie en hoofd van het levertransplantatieprogramma in het UMCG, voerde het ziekenhuis in 2023 al bijna alle levertransplantaties overdag uit: 79 van de 83. „Ook transplantaties bij kinderen en ook bij re-transplantaties waarbij een patiënt voor de tweede of derde keer een donorlever krijgt. Alleen in zeer uitzonderlijke, acute situaties is nog een transplantatie direct uitgevoerd”, zegt De Meijer.