Na mislukte doorstart verdwijnt kledingmerk Scotch & Soda uit winkelstraat, maar de webwinkel blijft open

Opnieuw verdwijnt een bekende Nederlandse naam uit de winkelstraat. Kledingketen Scotch & Soda is er niet in geslaagd een doorstart te maken, zo maakten de curatoren van het bedrijf uit Amsterdam woensdagmiddag bekend. Scotch moest begin vorig jaar ook al faillissement aanvragen, maar ging toen verder met hulp van een Amerikaanse investeerder.

Volgens de curatoren van de keten, Michel Moeijes en Abslem Ourhris van advocatenkantoor Tanger, waren er „meerdere serieuze gegadigden” voor Scotch. Maar zij „bleken met name geïnteresseerd als ook het merk Scotch & Soda kon worden gekocht”, en dat behoorde niet tot de failliete boedel. Het in 1985 opgerichte Scotch heeft 92 winkels, waarvan 28 in Nederland. Er werken 700 mensen, bijna de helft in Nederland.

Tot aan de coronapandemie gold Scotch & Soda als een redelijk winstgevend bedrijf met ruim tweeduizend werknemers, dat tot ver in het buitenland opereerde.

Oud-werknemers

Door de gedwongen sluiting van winkels in de coronapandemie kende Scotch in 2020 en 2021 twee slechte jaren, wat de gezondheid van het bedrijf flink aantastte. De toenmalige eigenaar Sun Capital, een Amerikaanse investeerder, moest meermaals geld bijleggen. Na corona volgde „een grote daling in het vertrouwen van consumenten, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, die weer leidde tot een energiecrisis en hoge inflatieniveaus”, zo gaf Scotch als verklaring bij het vorige faillissement.

Voor Sun Capital, ook eigenaar van warenhuisketen V&D, reden niet verder in Scotch te investeren, waarna faillissement werd aangevraagd. De Amerikaanse investeerder Bluestar Alliance, gespecialiseerd in het kopen en beheren van consumentenmerken, werd de nieuwe eigenaar. Zij betaalden 60 miljoen voor de winkels, de groothandel en de merkrechten van Scotch.

Lang bleef Bluestar geen eigenaar: kort na de doorstart verkocht de investeerder de winkelactiviteiten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk weer door aan S&S Europe. Die Nederlandse vennootschap was kort daarvoor opgericht door een groep oud-werknemers van Scotch, onder leiding van voormalig financieel topman Thomas Bervoets. In de andere landen liet Bluestar de winkels failliet verklaren.

Webwinkel

Bluestar schoof de groothandelsactiviteiten eveneens meteen door, naar United Legwear. Die firma, gevestigd in Hoofddorp, is verbonden aan Bluestar en ontwerpt en verkoopt ook kleding van de andere merken die de investeerder runt, zoals het in 2019 van Nike overgenomen surfmerk Hurley. Alleen de merkrechten bleven direct eigendom van de investeerder zelf. De winkels en groothandel mochten die tegen betaling gebruiken.

Zonder merkrechten is een bedrijf voor kopers minder aantrekkelijk

Het nieuwe faillissement van vorige week, volgens de curatoren het gevolg van logistieke problemen na de eerste doorstart, betreft S&S Europe – de uitbater van de winkels. Bluestar, en de merkrechten, zijn niet getroffen. Door die constructie was al duidelijk dat een doorstart van de winkels geen sinecure zou worden. Zonder merkrechten is een bedrijf voor kandidaat-kopers minder aantrekkelijk. Ze moeten dan een akkoord bereiken met de curatoren, maar ook met licentiehouder Bluestar.

Dat de winkels nu sluiten wil overigens niet zeggen dat het merk Scotch verdwijnt. Zo blijft het via de webwinkel, die door een ander bedrijf wordt gerund, gewoon kleding verkopen. Ook Unlimited Legwear, de ontwerper en groothandelaar van de kleding, wordt niet door het faillissement geraakt.