Na gekwakkel zijn Patrick Roest en Femke Kok weer terug op NK Schaatsen

Het beloofde een topseizoen te worden voor Femke Kok. Op de racefiets had de 24-jarige schaatsster van Reggeborgh in de zomer haar oude wattagerecords aan gort gereden, in het krachthonk squatte ze met meer gewicht dan ooit.

Maar terwijl de concurrentie in november naar Nagano en Beijing afreisde voor de eerste World Cups, zat Kok thuis in Friesland. Begin oktober merkte ze dat ze niet meer herstelde van haar trainingen. Ze kwam nauwelijks van haar moeheid af en had vaak last van hoofdpijn. Bloedonderzoek wees uit dat ze het cytomegalovirus (CMV) had opgepikt, een infectie verwant aan Pfeiffer. De dokter raadde haar aan zoveel mogelijk rust te pakken.

Voor Koks teamgenoot Patrick Roest (29) verliep het voorseizoen al net zo desastreus. Een maand voor het World Cup-kwalificatietoernooi (WCKT) van begin november kampte ook hij met vermoeidheidsklachten. Maar in zijn bloed was niets te zien, en ook in zijn urine en ontlasting konden medici niets vinden.

„Ga ook maar langs de tandarts”, adviseerde zijn ploeg hem. Daar kwam een einde aan de zoektocht naar de oorzaak van zijn energiegebrek. Zonder dat Roest er zelf erg in had, bleek een ontstoken verstandskies de boosdoener. Na het trekken van de kies voelde hij zich fysiek niet sterk genoeg om deel te nemen aan het kwalificatiertoernooi voor de wereldbekerwedstrijden (WCKT). Ook een aanwijsplaats voor de World Cups liet hij aan zich voorbij gaan. Liever werkte hij in Nederland aan zijn fitheid richting de rest van het seizoen.

Dit weekend keren Roest en Kok tijdens de NK Allround en Sprint in Heerenveen terug in wedstrijdverband. Normaal gezien dingen ze mee om het podium. De laatste twee keer dat Roest aan het toernooi deelnam, in 2021 en 2023, werd hij Nederlands kampioen. Maar wat mag nu van hen worden verwacht?

„Ik had er aan het begin veel moeite mee”, zegt Kok. Het is een ruime week voor het toernooi begint. Haar deelname is dan nog niet zeker, ze wil pas kort voor het NK een besluit nemen. „Je traint de hele zomer hard om wedstrijden te rijden. Nu sta ik pas drie weken weer op het ijs en train ik nog niet voluit. Mijn lichaam moet weer wennen aan intensieve inspanningen.”

Na de diagnose volgde een periode van onzekerheid. „Met het CMV-virus weet je niet hoe lang het duurt voor je hersteld bent. Je hebt geen uitzicht, dat beangstigde me.” Suzanne Schulting stond door hetzelfde virus in 2023 bijvoorbeeld meer dan een half jaar aan de kant. „Bij mij was het voordeel dat we er vroeg bij waren. Ik trok meteen aan de bel toen ik vermoeid was. Mijn trainers zeiden ook: ‘jij zegt nooit dat je niet herstelt’. Iedereen zat er meteen bovenop.”

IJsvrije periode van vijf weken

In eerste instantie bleef Kok doortrainen op een lagere intensiteit, maar het aantal virusdeeltjes in haar bloed bleef hoog. Rond het WCKT besloten Kok en haar team dat ze zich het beste kon richten op haar herstel. Ze laste een ijsvrije periode in, die uiteindelijk vijf weken duurde.

Haar teleurstelling gaf ze een plek tijdens wandelingen met haar hond Puck rond haar woonplaats Nij Beets, of door de duinen op Texel en Schiermonnikoog. „Ik heb me overgegeven aan het herstel. Als je het voor jezelf heel zwaar maakt, is het ook moeilijker. Ik dacht ook: beter nu dan volgend seizoen.” Dan hoopt Kok tijdens de Olympische Winterspelen in Milaan goud te winnen op de 500 meter, de afstand waarop ze vorig seizoen wereldkampioen werd.

Femke Kok tijdens het WK sprint in maart 2024. Foto Vincent Jannink/ANP

Patrick Roest was vooral blij dat er „iets was”, toen de tandarts met de verklaring kwam voor zijn fysieke ongemak. „Het is als topsporter heel frustrerend als je de training hebt gedaan die je moest doen en niet weet waarom je lichaam anders reageert. Ik fietste tweeënhalf uur en had er twee dagen later nog last van.” Nu wist hij: „Ik ben niet gek, mijn lichaam is echt iets aan het verwerken.”

In Spanje begon Roest drie dagen na het door hem overgeslagen WCKT weer met opbouwen op de racefiets. „Ik had toen geen last weer van de ontsteking, maar stond fysiek nog wel op achterstand. Het was niet dat ik helemaal opnieuw moest beginnen met mijn voorbereiding, maar normaal moet de basis wel goed zitten als je in de winter zit.” Het frustreerde hem: „Je weet dat je niet zo goed bent als je zou willen.”

Op tv zag hij hoe de Italiaan Davide Ghiotto op zijn geliefde 5.000 meter een baanrecord van Sven Kramer verbeterde in Nagano, terwijl ook de Noor Sander Eitrem en landgenoten Chris Huizinga en Beau Snellink goede tijden reden. „Ze zaten zeker niet stil”, zegt Roest. „Maar het zijn geen onmogelijke tijden. Het meest spectaculair vond ik de prestatie van Huizinga tijdens het WCKT [6.06,71]. Ik weet dat ik weer op topniveau moet zijn om daar aan te komen”.

Ook Kok zegt niet geschrokken te zijn van de 500 meters van haar concurrenten. „Maar ik vind het lastig oordelen, je weet niet hoe je het zelf zou hebben gedaan in die omstandigheden. Je moet gewoon met z’n allen bij een wedstrijd zijn.”

Voor mij is het een grote verrassing waar ik sta

Patrick Roest
schaatser

Twee dagen na het gesprek rijdt Kok tijdens een trainingswedstrijd op Thialf uit het niets de wereldwijd beste seizoenstijd op de 500 meter: in 37,45 is ze flink sneller dan onder anderen Jutta Leerdam en ploeggenoot Marrit Fledderus. Toch blijft ze voorzichtig, appt ze vlak voor de kerstdagen. Haar lichaam is na die ene inspanning twee dagen flink vermoeid geweest, en op het NK staan vier afstanden op het programma. Maar met genoeg rust hoopt ze aan de start te kunnen staan.

Roest nam als aanloop naar het NK begin december deel aan een marathon, zijn eerste sinds 2017. In het eerste kwart van de wedstrijd lukte het hem nog om op te schuiven, maar na 88 rondes stapte hij uitgeblust van de baan. Ook een 500 meter tijdens een trainingswedstrijd viel twee weken geleden tegen. „Waar ik afgelopen jaren altijd een 36’er rijdt, reed ik nu in de 37 seconden. Dat is veel minder dan je wil en kan, maar je moet ermee leven.” Zaterdag won Roest tijdens de trainingswedstrijd in Heerenveen de 3.000 meter, maar zijn belangrijkste tegenstanders op het NK waren niet aanwezig.

Aanwijsplek

„Voor mij is het een grote verrassing waar ik sta”, zegt Roest dan ook. „Ik heb dit jaar nog geen 5.000 meter gereden, nog geen 1.500 meter, nog geen 10.000 meter.” Hij wil vooral „op zoek naar een goed gevoel”, in Thialf „weer lekker op het ijs staan en mooie dingen laten zien”.

Niet dat er voor hem niks op het spel staat: „Ik hoop me te plaatsen voor het EK.” Ook wil hij schaatsbond KNSB graag bewijzen dat hij fit genoeg is voor een aanwijsplek voor de komende World Cups. Daar kan hij de nodige wedstrijdritme op doen richting zijn doelen verderop in het seizoen: de NK en WK Afstanden.

Schaatsbond KNSB moet de inschatting maken of Roest internationaal ook voldoende punten bijeen kan schaatsen die nodig zijn om het maximale olympische tickets voor komend seizoen veilig te stellen. „Dat speelt zeker mee”, zegt Roest. „Ik geloof dat ik als ik een goed niveau laat zien ook op de World Cups nog veel punten kan pakken. Maar dan moet ik ook dit weekend al serieus meedoen.”

Ik wil geen terugslag krijgen, mezelf over de kop rijden

Femke Kok
schaatsster

Voor Kok is het belangrijkste doel weer fit te worden. Ze wil alleen meedoen aan het NK als ze zeker weet dat het past in haar herstel. „Ik hoop dat het lukt, ik heb het wedstrijdschaatsen gemist. Maar ik wil geen terugslag krijgen en mezelf over de kop rijden. Ook al merk ik dat het elke week beter gaat, je gaat wel van nul naar vier wedstrijden in een weekend. Als ik meedoe, rijd ik het liefst wel een heel toernooi.”

Vrijdag oordelen de trainers van Kok dat ze fit genoeg is om dit weekend aan de start te staan. Haar ploeg Reggeborgh brengt het nieuws naar buiten. Zelf houdt Kok nog een kleine slag om de arm: „Ik denk dat ik ga starten, morgen hak ik de knoop door. En dan bekijken we het per afstand.”