Na 600 jaar krijgt KU Leuven, de oudste Nederlandstalige universiteit, een vrouwelijke rector

De Katholieke Universiteit Leuven, de oudste Nederlandstalige universiteit en tevens grootste academische instelling van de Benelux, krijgt na zeshonderd jaar een vrouwelijke rector. Dat melden De Standaard en andere Belgische media dinsdagavond.

De onderwijsinstelling, die in 1425 werd opgericht, staat op internationale ranglijsten als beste Belgische universiteit aangeschreven. In 2023 behaalde de instelling 1,5 miljard euro winst. Jaarlijks starten ruim duizend Nederlanders met een opleiding van de KU Leuven in Leuven zelf of op dependances in Antwerpen, Gent of Brussel.

Omdat de huidige rector Luc Sels het maximale aantal van twee termijnen van elk vier jaar heeft doorlopen, moet voor komend academiejaar een nieuwe rector worden aangesteld. De ingenieurswetenschapster Tine Baelmans, de kwantumfysicus Peter Lievens en de gastro-enterologe Séverine Vermeire stelden zich verkiesbaar.

Na de eerste stemronde, die op maandag en dinsdag plaatsvond, bleven alleen de twee vrouwelijke kandidaten over. Vermeire haalde zo’n 45 procent van de stemmen, vicerector Baelmans 27,5 procent. Omdat Vermeire geen absolute meerderheid heeft, is een tweede stemronde nodig. Die vindt plaats op 19 en 20 mei.

‘Beschaamd’

In aanloop naar de verkiezing uitte onder meer de bekende viroloog Marc Van Ranst kritiek op het uitblijven van een vrouwelijke rector aan zijn universiteit. „Ik ben beschaamd dat de KU Leuven volgend jaar 600 jaar bestaat en de enige Vlaamse universiteit is die nog geen vrouwelijke rector heeft gehad”, zei de viroloog tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

Volgens zakenkrant De Tijd verliep de campagne zonder al te grote meningsverschillen tussen de kandidaten. „Op zich ben ik trots dat onze universiteit geen harde of polariserende strijd nodig heeft […] maar ik miste een vurig debat over de maatschappelijke rol en plaats van onze universiteit”, zei hoogleraar geneeskunde Lode Godderis.

Net als op andere universiteiten wordt op de Leuvense universiteit momenteel gedebatteerd over de omgang met artificiële intelligentie (AI), grensoverschrijdend gedrag en de banden met Israëlische universiteiten vanwege de situatie in Gaza. „Durf een standpunt in te nemen”, vroegen pro-Palestijnse actievoerders onlangs aan de nog onbekende nieuwe rector, aldus het Het Laatste Nieuws.


Lees ook

Commotie in België over opzienbarende verkrachtingszaak: ‘Je voelt je zo machteloos als meisje’

Ruim duizend studenten protesteerden donderdagavond in Leuven naar aanleiding van een verkrachtingszaak. Een student werd wel veroordeeld, maar kreeg geen straf.  Foto Jef van den Bossche

In de voorbije jaren kwam de KU Leuven negatief in het nieuws rondom de dood van student Sanda Dia, die overleed tijdens de ontgroening van de inmiddels opgeheven studentenvereniging Reuzegom. Volgens critici ging de universiteit (aanvankelijk) „laks” om met de daders, van wie sommige nog studeerden aan de KU Leuven.

Ook de Universiteit Gent koos twee weken geleden een nieuwe rector. Dat wordt Petra De Sutter. Zij is Kamerlid voor de partij Groen en zetelde als vicepremier in de vorige Belgische regering. Daarvoor werkte ze als hoogleraar gynaecologie en afdelingshoofd reproductieve geneeskunde van het academisch ziekenhuis van de Gentse universiteit.