Monusco-gezant Vivian van de Perre: ‘Het is lastig werken als je als vijand wordt gezien’

Die ochtend was er een kleine doorbraak. Voor het eerst zat Vivian van de Perre woensdag om de tafel met leiders van de Alliance Fleuve Congo, het politieke gezicht van de rebellenbeweging die in hoog tempo en deels met grof geweld steeds grotere delen van Oost-Congo inneemt. De vergadering, die plaatsvond op „neutraal terrein”, verliep beleefd, vertelt Van de Perre. „Niemand was boos, er werd geluisterd naar elkaar.”

Dat is toch wat, zegt de VN-diplomaat vanuit Goma, de stad die eind januari als eerste in handen van de rebellen viel en waar het hoofdkwartier van de vredesmissie Monusco staat. „Een paar weken geleden vochten we nog tegen elkaar.”

Bijna een jaar is de Nederlandse Van de Perre nu plaatsvervangend hoofd van de ruim tienduizend man sterke missie – de langstlopende en duurste van de VN. Al ruim 25 jaar heeft het als taak de vrede in het oosten van Congo te bewaren. Maar dat het daar maar niet in wil slagen, bleek de afgelopen weken opnieuw. Ruim drieduizend mensen kwamen eind januari om toen de door Rwanda gesteunde M23-rebellen Goma innamen.

Toevluchtsoord

Onder al die doden, wier lichamen nog altijd worden geruimd, zijn veel burgers. Ook enkele VN-blauwhelmen kwamen bij de hevige gevechten om. Het hoofdkwartier van de VN evenals haar omliggende bases werden een toevluchtsoord voor ruim tweeduizend mensen. Congolese soldaten, politieagenten, lokale functionarissen, burgers.

Hoeveel van hen daar nu nog schuilen, wil Van de Perre niet zeggen. „Maar het zijn er veel”, vertelt ze via Zoom. Te veel voor wat hun faciliteiten aankunnen. De aanwezigheid van vooral de Congolese soldaten zorgt daarbij voor wrijving met de „de facto autoriteiten”, zoals Van de Perre de rebellenbeweging nu consequent aanduidt. „Dat is hun vijand, zeggen ze. Die kunnen zich óf bij hen aansluiten óf ze moeten op een andere manier weg.”


Lees ook

In het door rebellen geregeerde Goma domineert de onzekerheid

Congolese verkeersagenten die verbonden zijn aan de M23-rebellen regelen het verkeer in Goma, op 17 februari. Foto Michel Lunanga/AFP

Onmogelijk, antwoordt Van de Perre, wier blauwhelmen sinds de overname alleen nog voor bevoorradingen hun bases af mogen. „Wij kunnen mensen die bescherming bij ons hebben gezocht en die niet bewapend zijn niet tegen hun wil uitleveren. Zij mogen hier blijven en als ze weg willen, dan mogen ze weg.”

Kan dat tot een nieuwe confrontatie met de rebellen leiden?

„Het is een constant punt van confrontatie. Maar op dit moment hebben we geen oplossing.”

U sprak woensdagochtend voor het eerst met hun leiders. Wilden zij eerst niet met u praten?

„We hebben veel met de rebellen van M23 gesproken om logistieke zaken te coördineren. Maar niet met hun politieke arm. Zij zijn nu de de facto autoriteit. Als VN kun je niet opereren zonder ook daarmee afspraken te maken.”

Uruguayaanse militairen van de VN-missie Monusco staan op 23 januari op wacht langs een weg nabij de Congolese plaats Sake, ten noordwesten van Goma.
Foto Michael Lunanga / AFP

Wat was hun boodschap?

„Dat ze niet blij zijn met hoe de overheid het oosten van Congo heeft gerund. Dat ze bezorgd zijn over de toekomst van de Tutsi-minderheid hier, iets wat teruggaat naar de genocide in 1994 in Rwanda [veel Hutu-rebellen vluchtten destijds naar Oost-Congo, red.]. Ze zijn natuurlijk ook niet blij dat Monusco hier al zo lang zit en dat niet heeft kunnen regelen.”

Ze waren vrij direct, zegt Van de Perre. „Ze zeiden: in jullie mandaat staat dat jullie de overheid moeten steunen. Wij hebben tegen hen gevochten en gewonnen en jullie hebben hen geholpen. Dus ja, ze zijn natuurlijk niet al te vriendelijk tegen ons.”

Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen dat Monusco hier heeft gefaald

Wat antwoordt u dan?

„Dat wij ons mandaat van de Veiligheidsraad krijgen en als ze het daar niet mee eens zijn, dat ze dat dan aan de Veiligheidsraad moeten vertellen.”

Sinds hun succesvolle inname van Goma stoten de rebellen door naar het zuiden, waar ze vorige week de strategische stad Bukavu innamen. In Goma, waar het hevigst werd gestreden, is het nu rustig, zegt Van de Perre. „Maar het is wel erg gespannen. Gisteren nog waren er enkele demonstraties tegen Monusco. Mensen zeggen ‘we hebben jullie niet nodig, ga weg’. Dus er kan op elk moment wel van alles gebeuren.”

Die demonstraties werden georganiseerd door mensen dicht bij M23. Proberen ze u via een omweg onder druk te zetten?

Van de Perre glimlacht. „Ze zijn zich erg bewust van hun image. Dus druk zetten op ons, vanwege ons mandaat, doen ze nogal indirect.”

De verwijten richting Monusco zijn niet nieuw. De missie ligt al jaren onder vuur van de lokale bevolking, die vindt dat de blauwhelmen te weinig doen tegen het conflict dat daar al drie decennia voortsleept. Meermaals liepen demonstraties tegen Monusco dodelijk uit de hand. In 2023 vroeg president Félix Tshisekedi om hun versnelde terugtrekking.


Lees ook

Wat wil de Rwandese president Kagame nu hij Goma heeft veroverd?

Op de deur van een van de geplunderde winkels in Goma is de naam van de Rwandese president ‘Kagame’ gekalkt. De verovering van de Congolese  stad Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, door de M23 en het Rwandese leger, heeft het oostelijk en zuidelijk deel van Afrika in een crisis gestort.

Onderstrepen de gebeurtenissen van de afgelopen weken niet zijn verwijt dat de missie heeft gefaald?

„Zo zou je daarnaar kunnen kijken. Aan de andere kant hebben we op dit moment ook heel veel mensen in onze bases die bij ons komen voor bescherming. Op het eind van de dag kijken mensen toch naar de VN daarvoor, omdat wij worden gezien als neutraal.”

Daarbij zijn hun troepen ook „bijna dagelijks betrokken in vuurgevechten” in de naburige provincie Ituri, benadrukt Van de Perre, waar aan IS gelieerde militanten actief zijn. „Maar Goma is een heel moeilijk gebied. Vanwege de grens met Rwanda en de president daar die Hutu’s als existentiële bedreiging ziet. Dus ja, ik kan me voorstellen dat mensen zeggen dat Monusco hier heeft gefaald. Maar wie heeft hier niet gefaald, vraag ik me dan af.”

Rebellenleider Corneille Nangaa zegt te willen doorstoten tot de hoofdstad Kinshasa. Zijn ze daartoe in staat?

„Militair gezien zijn ze veel sterker op dit moment. Maar het is een heel groot land. Dat kun je niet alleen met militairen veroveren. Daarvoor heb je ook politieke steun nodig. Dat heb ik ook tegen hen gezegd: de hele wereld kijkt nu naar jullie. Jullie zeggen dat jullie het beter zullen doen en er voor alle groepen zullen zijn. Laat dat dan ook maar zien.”

Congolezen bekijken op 28 januari een uitgebrand voertuig van de VN-missie Monusco in Nzulo, in de provincie Noord-Kivu.
Foto EPA