N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Britse omroep Een nog onbekende „BBC-ster” is geschorst omdat hij zou hebben betaald voor naaktfoto’s van een 17-jarige. De omroep ligt onder vuur.
Heel even leek bij de BBC de rust teruggekeerd. De affaire rond voetbalpresentator Gary Lineker was voorbij, de omstreden voorzitter Richard Sharp was afgetreden, de omroep kreeg waardering hoe in begin mei de kroning in beeld was gebracht. En veel negatieve publiciteit ging naar concurrent ITV, waarvan de bekende presentator Philip Schofield van This Morning half mei plotseling terugtrad vanwege een geheime relatie met een jonge medewerker.
Maar ineens staat de BBC weer volop in de wind. Het zou voor de Britse nationale omroep zelfs wel eens de moeilijkste week kunnen worden, zo voorspellen andere Britse media, sinds in 2012 aan het licht kwam dat presentator Jimmy Savile tientallen jaren honderden kinderen had misbruikt rond BBC-opnames.
Dit weekend onthulde The Sun dat een BBC-presentator een tiener over een periode van drie jaar in totaal 35.000 pond (circa 41.000 euro) heeft betaald voor naaktfoto’s. De familie van de jongere had hierover al op 19 mei bij de BBC geklaagd. Toen er niks gebeurde besloot de moeder haar verhaal te doen in The Sun. Ze was boos dat de presentator nog steeds op televisie te zien was. De leiding van de BBC kwam pas in actie toen de krant donderdag vragen stelde. Zondag maakte de BBC bekend dat de presentator is geschorst en maandag dat contact is opgenomen met de politie. Op het vergrijp staat een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. De jongere zou 17 jaar en dus minderjarig zijn geweest toen voor de eerste naaktfoto’s was betaald.
‘Ik ben het niet’
Om wie het gaat is niet bekend, alleen dat het een man is. The Sun omschrijft hem als „een BBC-ster”. Ook andere media noemen zijn naam niet. Dit leidde in het weekend tot een reeks van berichten op sociale media van BBC-medewerkers met de mededeling dat zij het niet waren. Zoals Gary Lineker. Hij twitterde cynisch: „Haat het om de haters teleur te moeten stellen, maar ik ben het niet.” In Britse media worden verdachten van misdrijven vaak met naam en toenaam getoond. Maar nu gebeurt dat niet omdat het Verenigd Koninkrijk strenge lasterwetgeving kent. Als deze presentator als verdachte wordt aangemerkt zal zijn naam naar verwachting wel bekend worden.
Politici, zoals minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman, zei dat de BBC snel moet uitzoeken wat er is gebeurd en daarover duidelijkheid moet verschaffen. Voormalig BBC-presentator Sally Jones noemde de reactie „traag, defensief en suf”. „Iedereen verwacht een hoge standaard van de BBC omdat het de nationale omroep is. Iedereen is furieus.”
De algemeen-directeur van de BBC, Tim Davie, staat nu vooral onder grote druk. Hem wordt een dubbele standaard verweten. Hij schorste Gary Lineker in maart direct als presentator van het voetbalprogramma Match of the Day toen die kritisch had getwitterd over het immigratiebeleid van de Conservatieve regering. Davie vond dat verslaggevers neutraal moeten zijn en zich op sociale media niet te politiek moeten uitlaten. Dat leidde tot een storm aan kritiek. Verslaggevers legden het werk neer. De BBC zond voetbal uit zonder commentaar.
Bij de affaire rond Lineker kreeg de omroep het verwijt niet onafhankelijk te zijn ten opzichte van de regering. In die tijd ontstond ook weer discussie over rol van de BBC-voorzitter, die door de politiek is benoemd. Over voorzitter Sharp kwam dit jaar aan het licht dat hij vlak voor zijn benoeming in 2021 toenmalig premier Boris Johnson had geholpen bij het afsluiten van een lening van 800.000 pond bij een Canadese ondernemer. Labour-leider Keir Starmer heeft al gezegd dit benoemingssysteem te willen veranderen, mocht hij na de volgende verkiezingen aan de macht komen.
Volgzaamheid
Het Verenigd Koninkrijk kent een sterk gepolariseerd media-landschap. De BBC moet daarbinnen de onafhankelijke nationale omroep zijn die er voor iedereen is. Maar het verwijt van partijdigheid treft de BBC vaak. In de jaren tachtig toen Margaret Thatcher aan de macht was, zou de omroep te kritisch zijn geweest over haar en haar Conservatieve regering. De laatste jaren wordt de omroep juist te veel volgzaamheid verweten. Nieuwspresentator Clive Myrie werd tijdelijk van News at Ten gehaald nadat hij in een satirisch programma grappen had gemaakt over Johnson. Zijn collega Martine Croxall mocht niet meer op televisie nadat ze had gezegd dat ze „vrolijk” was omdat Boris Johnson terugtrad.
Rond de recente affaire probeert de BBC er alles aan te doen om hierover objectief en uitvoerig te berichten. Bij veel berichten verschijnt een uitleg dat de BBC-journalisten de BBC op dezelfde manier behandelen als elke andere organisatie. En als ze dan hun eigen directeur moeten interviewen, zoals gebeurde met BBC-directeur Davie over de ruzie met Lineker, dan weten „ze dat ze binnen en buiten de BBC onder de loep worden genomen over hoe goed ze hun baas ter verantwoording roepen”.
Voor Davie hangt alles er vanaf of hij, nadat weken niets met de klacht is gedaan, nu wel adequaat reageert.