Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, NSC) heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gevraagd zo snel mogelijk een fonds op te zetten voor buitenlandse wetenschappers die onder druk van de geopolitieke spanningen hun werk in Nederland willen voortzetten.
Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. „De wereld verandert. Spanningen nemen toe. We zien dat steeds meer wetenschappers op zoek gaan naar een andere plek om hun werk te kunnen doen”, aldus de minister.
Hoe het fonds er precies gaat uitzien en om welk bedrag het gaat is onduidelijk. Bruins wilde het besluit nu alvast bekend maken omdat „op dit moment wetenschappers nadenken waar zij hun carrière willen vervolgen”. Hij verwijst naar soortgelijke initiatieven in Frankrijk, Duitsland, Spanje en België.
Woensdag berichtte NRC dat Amerikaanse wetenschappers onder druk staan van maatregelen van de regering-Trump gericht tegen met name onderzoek naar ‘gevoelige’ onderwerpen als gender en klimaat. Aan universiteiten in de VS is daarover grote onrust ontstaan. Hoogleraar Herman Russchenberg van de TU Delft pleitte voor een fonds van ten minste vijf miljoen om Amerikaanse wetenschappers aan te trekken.
Europese initiatieven
De huidige politieke situatie in de VS wordt niet apart genoemd in de bekendmaking. Een woordvoerder van het ministerie noemt de „geopolitieke situatie” als achtergrond voor het besluit het fonds op te richten.
Premier Schoof zei gisteren dat het kabinet geen plan wil dat speciaal mikt op Amerikaanse wetenschappers, wat wel de inzet is van andere Europese initiatieven. D66 en Volt drongen daar op aan.
Het nieuwe fonds, dat „zo snel mogelijk” van start moet gaan, is bedoeld voor „internationaal talent van topniveau” maar ook voor Nederlandse wetenschappers die nu in het buitenland werken. Streven is om „enkele tientallen” topwetenschappers naar Nederland te halen.
Gevluchte wetenschappers uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland kunnen nu al onder meer terecht bij het Netherlands Institute for Advanced Studies dat een Safe Haven-programma heeft ingericht, dat sinds vorig jaar ook openstaat voor academici uit de VS en andere landen.
Minister Bruins verwacht „in de komende weken” duidelijkheid te kunnen geven over opzet en financiering van het fonds.
Lees ook
Gevluchte Oekraïense wetenschappers over de toekomst van hun land: ‘Waarden tellen ineens niet meer’
