Minister Weerwind: Nederland wees tbs-verzoek Curaçao verdachte dodelijk steekpartij Den Haag af

Rechtssysteem Weerwind schrijft aan de Tweede Kamer „lessen te willen trekken” uit de zaak, die in 2018 speelde onder zijn voorganger Sander Dekker (VVD).
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind op het Binnenhof in Den Haag.
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind op het Binnenhof in Den Haag. Foto Laurens van Putten/ANP/Hollandse Hoogte

De Nederlandse regering heeft in 2018 een verzoek van de Curaçaose overheid om tbs op te leggen aan de verdachte van de dodelijke steekpartij in een Albert Heijn-filiaal in Den Haag afgewezen. Dat schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Waarom toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) besloot om het verzoek van Curaçao af te wijzen, blijft onduidelijk.

Het gaat om de 56-jarige Jamel L., die ervan wordt verdacht dinsdag een supermarktmedewerkster dodelijk te hebben neergestoken. L. kreeg in 2018 op Curaçao tbs opgelegd in een strafzaak, vanwege onder meer vernieling en bedreiging. Het Openbaar Ministerie maakte donderdag bekend dat hij eerder dit jaar ook in Nederland is veroordeeld voor bedreiging van een gemeenteambtenaar. Voor diefstal van een pak melk, waarvoor hij ook terecht stond, was onvoldoende bewijs. Ook wees de rechtbank een vordering van het OM om de verdachte in de psychiatrische observatiekliniek het Pieter Baan Centrum te laten onderzoeken af.

Minister Weerwind zegt informatie te hebben opgevraagd bij de Curaçaose overheid over de vraag of en hoe de tbs-maatregel daar ten uitvoer is gelegd. Bekend is dat er op het eiland amper behandelmogelijkheden bestaan, omdat Curaçao niet beschikt over een tbs-systeem zoals in Nederland. Nederland heeft de mogelijkheid om tbs-veroordelingen opgelegd door rechters op het Caribische deel van het Koninkrijk over te nemen. Weerwind schrijft aan de Tweede Kamer „lessen te willen trekken uit de zaak”.