Minister Weerwind en Kansspelautoriteit willen strengere regels om online gokkers te beschermen

Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) en de Kansspelautoriteit willen strengere regels rondom online gokken. Dat hebben zij donderdag gezamenlijk aangekondigd. Met de beoogde regels willen de minister en de toezichthouder dat gokwebsites strenger controleren of gebruikers zich eventuele verliezen kunnen veroorloven.

Als het aan Weerwind ligt, komt er onder meer een „persoonlijk contactmoment” tussen een gokaanbieder en een gokker wanneer die zijn maandelijkse limiet wil instellen boven de 350 euro, of 150 euro bij jongvolwassenen. De gokwebsite moet dan nadrukkelijk vragen of de speler bereid is dat bedrag te verliezen. Gokwebsites moeten daarnaast meldingen sturen als spelers hun speel- of tijdslimieten naderen, en ze uitloggen wanneer ze die limiet hebben bereikt.

Volgens Weerwind zorgen de beoogde maatregelen ervoor dat spelers „meer grip op hun speelgedrag” krijgen. Daarnaast zouden de regels „de roes en anonimiteit van het spelen” doorbreken en zouden gokkers meer gaan reflecteren op hun gokgedrag. De nieuwe regels kunnen pas op zijn vroegst eind 2024 worden ingevoerd.


Lees ook
Keer op keer werd de minister gewaarschuwd, en nu heeft Nederland 450.000 nieuwe gokkers

Een advertentie van een online casino langs de snelweg.

‘Bewijs van inkomsten’

De Kansspelautoriteit wil verplichten dat gokwebsites bij gokkers om een „bewijs van inkomsten” vragen wanneer een gebruiker binnen een maand meer dan 700 euro op de site stort. Bij gokkers tussen de 18 en 24 jaar moet die grens op 300 euro komen te liggen. Lukt het de aanbieder niet om contact te leggen met de gebruiker, dan moet deze beperkt toegang krijgen tot zijn account.

Aanbieders moeten spelers dan wel voortdurend monitoren. In hoeverre gokaanbieders dit kunnen doen, legt de toezichthouder niet uit. Gokbedrijven en deskundigen mogen nog reageren op de beoogde regels van de Kansspelautoriteit, die in april in moeten gaan.



Leeslijst