Millennial-clichés en sterke bijrollen in comedyserie ‘Beter wordt het niet’

Daar zit hij dan, op een hip terras in Berlijn, met een koffie en een gezonde salade. De Nederlandse David (28) voelt zichzelf even heel bijzonder en schrijft zijn gedachten op in een schriftje. Maar dan ziet hij naast hem een andere jongen, zelfde type, ook met een schriftje. Die ook denk dat hij speciaal is. En dan blijkt er nog zo’n type op het terras zitten. En nóg een. Allemaal met vergelijkbare gedachten, blijkt uit voice-overs. „Eigenlijk ben ik ook maar een cliché”, denk David daarna. Om uiteindelijk toch tot een ‘fantastisch inzicht’ over kapitalisme te komen. Yes, hij is toch bijzonder! Het is een leuk (visueel) grapje, ongeveer halverwege het seizoen van de comedyserie Beter wordt het niet. Tegelijk brengt het een minpunt van de serie onder de aandacht: het hoofdpersonage, gespeeld door Rein Mulder, is niet zo bijzonder. De millennial-uitdagingen in zijn leven zijn dat ook niet echt. Net als veel generatiegenoten voelt hij de druk om het allerbeste uit het leven te halen en te laten zien hoe leuk hij het heeft op Instagram. Maar hey, het leven is best zwaar.

David heeft aan het begin van de serie besloten om naar de Duitse hoofdstad te verhuizen om bij zijn vriendin te zijn die daar al woont. Zij maakt het echter meteen uit. David, die van acteren zijn werk wil maken, besluit in Berlijn te blijven en daar een leven op de bouwen. Maar dat valt dus nog niet mee. „Onderschat niet hoe zwaar het is om in Berlijn te wonen”, waarschuwt iemand op een gegeven moment. De situatie wordt echter niet hopeloos en David krijgt al snel vrienden om zich heen. Dat is een internationaal groepje: beste vriendin Aisha komt uit België, huisgenoot Rob uit Noorwegen en potentiële nieuwe liefde Hanna uit Duitsland. Door deze samenstelling wordt er amper Duits gesproken, ze praten allemaal Engels. De blik op Berlijn is dus vooral een expatblik, echt inzichten en nieuwe observaties over de cultuur en de lokale inwoners van de stad krijg je daarom niet.

Sterke cast

De serie is bedacht en geschreven door Mulder zelf, samen met schrijver Rutger Lemm. Met de grapdichtheid zit het goed: hun scherpe gevoel voor humor komt elke aflevering naar voren. Zo zorgt de clash tussen David en de soms kille en wantrouwende Berlijners voor een aantal humoristische momenten (een vrouw in een supermarkt rent meteen weg als ze merkt dat David een ‘toerist’ is).

Ondanks het kleurloze acteerwerk van Mulder, tillen de andere acteurs de serie naar een hoger niveau. De superserieuze en wereldvreemde Rob (gespeeld door Jonas Strand Gravli) zorgt voor lekker veel droogkomisch ongemak („Je moet huur betalen. Dit is niet Friends.”). Zijn ontwikkeling in de serie is eigenlijk interessanter en leuker dan die van het hoofdpersonage.

Verder geeft de altijd drukke Aisha (Abigail Abraham) de serie broodnodige vrolijke energie. Ze is meer dan alleen ‘de beste vriendin’ die alle problemen moet aanhoren. Dat ze structureel op het randje van een burnout lijkt te staan omdat ze alles wil aanpakken, geeft haar een extra laag. Ook de Duitse actrice Mona Vojacek Koper, die op papier niet zo’n spannende rol heeft als mogelijke nieuwe liefde, weet met haar sterke spel te overtuigen. De serie begint in de latere afleveringen, als de personages meer vorm krijgen, meer te bruisen.

Af en toe komt er een meer absurdistische en experimentele toon bovendrijven. Zo is de vijfde aflevering, geregisseerd door Valerie Bisscheroux, een hoogtepunt. De serie laat hier de lopende verhaallijnen los en toont een raar uitstapje naar het huis van een iets ouder echtpaar buiten Berlijn. Er hangt een onheilspellende en bijna horror-achtige sfeer over de aflevering, iets wat goed uitpakt en naar meer smaakt. Ook een aflevering met een bezoekje aan een BDSM-meesteres zorgt voor de nodige afwisseling in het geheel.

Je zou willen dat de serie het experiment iets vaker opzoekt, want het overkoepelende liefdesverhaal is, net als David zelf, iets te gemiddeld.